Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Το… αφεντικό τρελάθηκε και κάνει δώρα σε επιχειρηματίες και εισοδηματίες


Το… αφεντικό τρελάθηκε και κάνει δώρα σε επιχειρηματίες και εισοδηματίες
Για τις επιχειρήσεις τα είπαμε. Μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 33% θα προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο (26% φόρος θα επιβάλλεται στα αδιανέμητα κέρδη και 10% στα μερίσματα).
Γράφει:  
Τα είπαμε και για τους επενδυτές στο ΧΑ: φόρο υπεραξίας θα πληρώνουν από το 2014 και… βλέπουμε. Όπως επίσης διαπιστώσαμε ότι οι μεγαλογιατροί, μεγαλοδικηγόροι, μεγαλολογιστές και άλλοι «μεγάλοι» θα χαμογελάσουν από το νέο έτος καθώς θα πληρώσουν λιγότερα.
Φαίνεται όμως ότι η λίστα των ευνοημένων δεν σταματάει εδώ. Θα πρέπει να προσθέσουμεκαι τους εισοδηματίες καθώς το νέο φορολογικό σύστημα που προωθείται θα ευνοήσει πολλούς, κυρίως, ισχυρούς.
Και να γιατί. Φωνάζει η ομοσπονδία ιδιοκτητών ακινήτων ότι με το νέο φορολογικό σύστημα, θα αδικηθούν οι μικροιδιοκτήτες καθώς θα χαθεί το αφορολόγητο. Αυτό είναι σωστό. Κάποιος που έχει ως μοναδική πηγή εισοδήματος ένα ενοίκιο, θα ζημιωθεί καθώς αφορολόγητο δεν θα υπάρχει (ενώ σήμερα υπάρχει αφορολόγητο 5000 ευρώ) και ακόμη και το πιο μικρό ενοίκιο θα φορολογείται με συντελεστή 10%. Ειδικότερα η κλίμακα για τη φορολόγηση των ενοικίων, διαμορφώνεται ως εξής:
  •         10% για ποσά έως 12.000 ευρώ.
  •         30% για ποσά από 12.001 έως 60.000 ευρώ και
  •         45% για ποσά από 60.000 ευρώ και πάνω.
Δεν περιμένουν όμως όλοι οι φορολογούμενοι να ζήσουν από ένα ενοίκιο. Οι περισσότεροι, έχουν και άλλες πηγές εισοδήματος. Άλλοι είναι μισθωτοί, άλλοι είναι συνταξιούχοι, άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες. Τι γινόταν μέχρι σήμερα;
Όλα τα εισοδήματα ανεξάρτητα από την πηγή τους έμπαιναν σε ένα «καλάθι». Ο φόρος «φούσκωνε» καθώς ο φορολογούμενος κατέληγε να φορολογείται με υψηλότερο συντελεστή. Δηλαδή, ο φορολογούμενος που είχε εισοδήματα 100.000 ευρώ από μισθούς ή ελεύθερα επαγγέλματα και άλλα 20.000 ευρώ από ενοίκια, κατέληγε να πληρώνει το 45% του ενοικίου σε φόρους.
Και τι θα γίνεται τώρα; Ο ίδιος φορολογούμενος, θα φορολογείται για το ενοίκιο με συντελεστή 10% για το ποσό έως τα 12.000 ευρώ και με 30% για το τμήμα του εισοδήματος από τα 12.000 έως τα 20.000 ευρώ. Μιλάμε για έκπτωση φόρου άνω του 50%. Να λοιπόν γιατί το αφεντικό… τρελάθηκε. Θα παραμείνει αυτή η διάταξη ως έχει;
Θα το δούμε στην τελική μορφή του φορολογικού νομοσχεδίου.

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs