ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΑ
Για όλους τους υπόλοιπους θα ισχύει πλαφόν 12 μηνιάτικων ακόμα κι αν συμπληρώσουν στο μέλλον μεγαλύτερη από 16 χρόνια προϋπηρεσία! Κατά τα άλλα το πακέτο των εργασιακών συμπληρώνεται από τη νομοθέτηση του κατώτερου μισθού, ο οποίος θεωρητικά μπορεί να προσαυξάνεται με τις 3ετίες της ωρίμανσης, αλλά μόνο όταν η ανεργία υποχωρήσει κάτω από το 10%, καθώς κι από τη πιο... ελαστική διευθέτηση του ωραρίου και των αδειών στα καταστήματα.
Το απόλυτο αλαλούμ έγινε στις διατάξεις για τις συντάξεις, καθώς ενώ στην Αιτιολογική Έκθεση έχει μια κλίμακα με 3 κλιμάκια (5%, 10%, 15%) για τις μειώσεις συντάξεων στο Δημόσιο και μια μια κλίμακα με 5 κλιμάκια (5- 25%) για τα άλλα Ταμεία, στο νομοσχέδιο (που υπερισχύει) έχει μόνο τη κλίμακα με τα 3 κλιμάκια κι αυτό δείχνει ότι μέχρι τη τελευταία στιγμή «ψάχνονταν».
Κατά τα άλλα, οι περικοπές στα εφάπαξ ορίζονται ανά Ταμείο και φτάνουν έως το 83%. Ορίζεται όμως ότι με απόφαση του υπουργού Εργασίας και με αναλογιστική μελέτη μπορεί να αυξομειώνεται το ποσοστό έως το 35%. Όσον αφορά, δε, στο ηλικιακό όριο για το ΕΚΑΣ ορίζεται τελικά στο 64ο έτος και θα ισχύσει από 1/1/2014.
Ανατροπή έχουμε και στα ειδικά μισθολόγια, καθώς οι μειώσεις δεν είναι οριζόντιες π.χ. αποδοχές πάνω από 1.500 ευρώ «κόβονται» 10%. Το νομοσχέδιο προβλέπει αλλαγές στη δομή κάθε μισθολογίου ξεχωριστά και αυτό που φαίνεται ως πρώτη εκτίμηση είναι ότι αυξάνονται οι βασικοί μισθοί αλλά πετσοκόβονται τα βασικά επιδόματα (όπως με το Νέο Μισθολόγιο) των ένστολων, των πανεπιστημιακών, των γιατρών του ΕΣΥ, των διπλωματών και όπως υποστηρίζουν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μειώσεις αποδοχών έως 35%.
Γιώργος Παππούς
http://www.iefimerida.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.