Μια ακόμη εισαγγελική έρευνα με επίκεντρο τον Γιάννο Παπαντωνίου, ο οποίος, όπως αποκάλυψε το «Πρώτο Θέμα» την περασμένη Κυριακή, ελέγχεται από τους οικονομικούς εισαγγελείς, στο πλαίσιο τριών ερευνών για «έργα και τις ημέρες» του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, διατάχθηκε από τη Δικαιοσύνη.
Συγκεκριμένα, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, κυρία Παναγιώτα Φάκου, διέταξε τη διενέργεια έρευνας, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Real News», σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα αγόρασε τα ελικόπτερα «Apache» με «καπέλο» 70 εκατ. δολάρια.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το 2003 η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία για την αγορά 12 επιθετικών ελικοπτέρων Apache, με συνολικό κόστος 593.546.882 δολάρια, κόστος το οποίο τελικά έφθασε στα 663.226.367 δολάρια. Η συγκεκριμένη αγορά από την ελληνική κυβέρνηση έγινε μέσω swap agreement που προσέφερε η Deutsche Bank!
Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, «το "καπέλο" που μπαίνει με αυτήν τη μέθοδο στην αγορά, φθάνει τα 70 εκατ. δολάρια», ενώ ο συγκεκριμένος τρόπος αγοράς επιλέχθηκε για να μην εμφανίζεται πουθενά στα επίσημα στοιχεία.
Η συγκεκριμένη έρευνα που διέταξε η κυρία Φάκου θα διεξαχθεί από τους οικονομικούς εισαγγελείς, οι οποίοι διενεργούν τις τρεις ακόμη έρευνες, που αφορούν στον κ. Παπαντωνίου.
Ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Σημίτη ερευνάται για τους χειρισμούς του στην προμήθεια εξοπλιστικών προγραμμάτων το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2001 έως το Μάρτιο του 2004, οπότε και κατείχε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Οι έρευνες αυτές, ωστόσο, δεν είναι οι μόνες που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν στον κ. Παπαντωνίου. Οι αρμόδιες αρχές, δηλαδή οι οικονομικοί εισαγγελείς και το ΣΔΟΕ, έχουν... πλησιάσει και πρόσωπα που προέρχονται από το στενό περιβάλλον του πρώην υπουργού, αλλά και πρόσωπα που τον πλαισίωναν στα υπουργικά του καθήκοντα.
Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας, Γρηγόρης Πεπόνης, με επιστολή του ενημερώνει την επιτροπή ελέγχου πόθεν έσχες της Βουλής ότι το όνομα της συζύγου του πρώην υπουργού, της Σταυρούλας Κουράκου, περιλαμβάνεται στη «λίστα Λαγκάρντ», με τα ονόματα Ελλήνων καταθετών στην ελβετική τράπεζα HSBC.
Μάλιστα, ο κ. Πεπόνης επισυνάπτει στοιχεία λογαριασμού, και ήδη όπως ανακοινώθηκε η επιτροπή έδωσε ομόφωνα εντολή για αναδρομικούς ελέγχους από ορκωτούς ελεγκτές.
Από την πλευρά του, ο κ. Παπαντωνίου επιμένει, πάντως, πως «η αναφορά ονόματος που συμπίπτει με το όνομα της συζύγου μου στη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ είναι παντελώς ανακριβής». Όπως υποστηρίζει, η σύζυγός του, αλλά και εκείνος, δεν έχουν τοποθετήσει ποτέ χρήματα στη συγκεκριμένη τράπεζα.
Ωστόσο, ο έλεγχος έχει ξεκινήσει και εντός 20 ημερών το ζεύγος Παπαντωνίουθα κληθεί να δώσει εξηγήσεις.
Στην περιβόητη λίστα Λαγκάρντ, όμως, όπως αυτή δημοσιεύθηκε από το περιοδικό «Hot Doc», φέρεται να περιλαμβάνεται και το όνομα του κ. Γιώργου Κανδαλέπα. Πρόκειται για στενό φίλο του πρώην υπουργού και νονό του γιου του, Ιάσονα, ο οποίος έχει διατελέσει και σύμβουλος του επιχειρηματία Γιώργου Πατεράκη, όταν ο τελευταίος εκπροσωπούσε τα αεροσκάφη «Eurofighter» επί θητείας του κ. Παπαντωνίου στο Πεντάγωνο.
Ο κ. Κανδαλέπας διετέλεσε το 1994 επί υπουργείας του κ. Παπαντωνίου στο υπουργείο Οικονομίας -γενικός γραμματέας Διεθνών Σχέσεων. Ένα χρόνο αργότερα, ωστόσο, παραιτήθηκε και δημιούργησε την εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων και προώθησης επενδυτικών προγραμμάτων «Remaco» και ενώ ο κ. Παπαντωνίου συνέχισε να είναι «τσάρος» της οικονομίας.
Εν τω μεταξύ, όλα τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκαρντ ερευνώνται ήδη από το ΣΔΟΕ με εντολή του κ. Πεπόνη για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής, ξεπλύματος βρώμικου χρήματος ή άλλα οικονομικά εγκλήματα.
Ο εισαγγελέας εκτιμά ότι η λίστα δεν αποτελεί προϊόν υποκλοπής, αφού δόθηκε επισήμως από το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, και άρα μπορεί να αξιοποιηθεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.