Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

H λίστα της φροϊλάιν Μέρκελ


thumb
Το Ποντίκι
Μπορεί ο περισσότερος κόσμος να ασχολείται με το αν και τι έδωσε η Άνγκελα Μέρκελ στον Σαμαρά, αλλά προτιμότερο και χρη­σιμότερο θα ήταν να αρχίσουμε να ασχολούμαστε με το τι πήρε και το τιπρόκειται να πάρει σε λίγο. Διότι αν υπάρχει ένα κυρίαρχο συμπέρασμα από την επίσκεψή της (σχεδόν το είπε και η ίδια) είναι ότι τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα... αγοραστεί από τη Γερ­μανία. Για τον τρόπο με τον οποίο αυτό θα γίνει, το «Π» έχει αναφερθεί αρκε­τές φορές και σε βάθος.
Όμως, εκτός από τις γενικότερες οι­κονομικές τους επιδιώξεις, οι Γερμα­νοί έχουν ετοιμάσει και αυτοί μια λί­στα με τις δουλειές που θα κάνουν ή θα πάρουν το επόμενο διάστημα στην Ελλάδα. Πρόκειται για τη... λίστα της Μέρκελ.
Η καγκελάριος, λοιπόν, τοποθε­τεί σε νέα βάση μια σειρά από μπίζ­νες, που είτε καθυστέρησαν και τώρα θα πρέπει να γίνουν είτε ανοίγονται μπροστά.
Ας τις δούμε αναλυτικά για να μπο­ρούμε το επόμενο διάστημα να ερμη­νεύουμε όλες τις κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, μακριά από τις φιορι­τούρες και τα «στολίσματα» που κάθε φορά θα προσθέτει η κυβέρνηση για να εξωραΐσει τα όσα θα ακολουθή­σουν.
Ενέργειακαι... ντεζαβού
Απ’ ό,τι φαίνεται ο τομέας της ενέρ­γειας εξακολουθεί να «καίει» τους Γερμανούς, με την παλαιότερη υπό­θεση της συνεργασίας ΔΕΗ - RWE να επανέρχεται στο προσκήνιο. Πριν από μερικά χρόνια η Άνγκελα Μέρκελ είχε ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση Καρα­μανλή για το θέμα της συνεργασίας αυτής. Τελικά ο τότε πρωθυπουργός είχε δώσει το πράσινο φως για να προ­χωρήσει.
Πρωταγωνιστής ήταν ο σημερινός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ καθηγητής Τά­κης Αθανασόπουλος(σ.σ.: τυχαίο; Όχι βέβαια...), ο οποίος την περίοδο εκείνη, από τη θέση του διευθύνο­ντος συμβούλου, υπέγραψε - σχεδόν εν κρυπτώ - το περιβόητο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ RWE και ΔΕΗ. Ο Αθανασόπουλος (ο οποίος συγκα­λούσε το Δ.Σ. σε... ξενοδοχεία, για να μην τους διακόπτει η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ) εί­χε προχωρήσει και σε συγκεκριμένες συμφωνίες.
Οι «Financial Times»είχαν γράψει τότε ότι «η ΔΕΗ, η οποία παράγει πε­ρισσότερο από το 90% του ηλεκτρι­κού ρεύματος στην Ελλάδα, θα με­ταφέρει στην RWE το 51% κάθε νέου project». Ανέφεραν επίσης ότι η ΔΕΗ θα συμμετείχε, σε συνεργασία με την RWE, και στον αγωγό φυσικού αερίου Nabucco.
(Σημειωτέον ότι στελέχη της ΔΕΗ, την ίδια περίοδο, συζητούσαν και για πυρηνική ενέργεια και δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο «το επενδυτικό άνοιγ­μα στην πυρηνική ενέργεια να γίνει με την RWE, η οποία έχει ήδη παρουσία στα Βαλκάνια σε ανάλογες επενδύ­σεις»).
Τι γίνεται τώρα: Η Γερμανία εδώ και αρκετό καιρό επιχειρεί να μεταφέρει τις ρυπογόνους μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στα Βαλκάνια. Οι τρεις μονάδες λιθάνθρακα που σχε­δίαζε η RWE να εγκαταστήσει στην Ελλάδα με συνεταίρο τη ΔΕΗ (ελέγχο­ντας η ίδια το 51% και το μάνατζμεντ) είχε επιχειρηθεί παλαιότερα να εγκα­τασταθούν στη Γερμανία.
Στο κρατίδιο του Σάαρ, όμως, όπου έγινε δημοψήφισμα για την εγκατά­σταση μονάδας λιθάνθρακα, το 70% των Γερμανών είπε «όχι». Και σήμε­ρα, με το πρόσχημα της αναγκαστικής πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, μπορεί να αρχίσει να ξαναχτίζεται αυτή η... εποικοδομητική συνερ­γασία για τις ρυπογόνους μονάδες των Γερμανών.
Μια δεύτερη πολύ μεγάλη μπίζνα, για την οποία διακαώς ενδιαφέρονται οι Γερμανοί (ακόμη και ο Σόιμπλε έχει μιλήσει...) αφορά την προσπάθεια υλοποίησης του προγράμματος Ανα­νεώσιμων Πηγών Ενέργειας«Ήλιος». Το πρόγραμμα αφορά την εγκατάστα­ση φωτοβολταϊκών και οι Γερμανοί, όπως κατ’ επανάληψη έχουμε σημει­ώσει, έχουν πολλές βιομηχανίες που κατασκευάζουν συλλέκτες και πάνελ, τα οποία προφανέστατα θα γεμίσουν τα ελληνικά «ενεργειακά πάρκα».
Η Siemens επιστρέφει
Το εσπευσμένο «κλείσιμο» της αμφιλεγόμενης και αμφισβητούμε­νης συμφωνίας συμβιβασμού με τη Siemens για όλες τις αμαρτίες του πα­ρελθόντος ανοίγει τον δρόμο για την επαναδραστηριοποίηση της μεγάλης γερμανικής βιομηχανίας στην Ελλάδα και η καγκελάριος επιθυμεί αυτό να είναι σαφές.
«Πληρώσαμε και συνεχίζουμε» θα μπορούσε να είναι το σύνθημα των Γερμανών, ενώ στο περιθώριο των επαφών της Μέρκελ κάποιοι προσε­κτικοί παρατήρησαν ότι τα περισσό­τερα από τα άτομα που είχαν συσχε­τιστεί με περιπτώσεις διαφθοράς και σε άλλο ρεπορτάζ) μειώνεταιδραμα­τικά.
Θέλουν το εμπόριο
Τους Γερμανούς ενδιαφέρει ιδιαίτε­ρα και η ενίσχυση των μεριδίων τους στους διάφορους κλάδους της λιανι­κής. Η Γερμανία παραμένει ο πρώτος εξαγωγέας προς την Ελλάδα και σε αυτό σημαντικό μερίδιο έχουν γερμα­νικές αλυσίδες λιανικής. Μεταξύ αυ­τών η Lidl, που θα πρέπει να σημειω­θεί πως δουλεύει με σημαντικότατο περιθώριο κέρδους - από τα υψηλότε­ραστην Ευρώπη - και παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις στον κλάδο μετά την πρόσφατη αποχώρηση των Γάλλων από τον Μαρινόπουλο.
Καλά μερίδια διατηρούν οι Γερμα­νοί (και θέλουν να τα αυξήσουν) στον κλάδο της ιατροφαρμακευτικήςπερί­θαλψηςκαι στο αυτοκίνητοπαρά την πτώση στις πωλήσεις των πολυτελών αυτοκινήτων. Άλλωστε έχουν και... φθηνές μάρκες. Όλα αυτά θα θελή­σουν να τα ενισχύσουν.
Αντιθέτως το αμέσως επόμενο διά­στημα δεν θα επενδύσουν στην Άμυνα και δεν θα επιδιώξουν νέες δουλειές. Όπως έδειξε περίτρανα η υπόθεση των υποβρυχίων, οι Γερμανοί, κλείνοντας τη «χρυσή διαχείριση» της περασμένης δεκαπενταετίας, «άδειασαν» το εκτε­θειμένο σύστημα και αποχώρησαν από παντού (έδωσαν τα ναυπηγείαΣκα­ραμαγκά, ενώ έκλεισαν ακόμη και το γραφείο του περιβόητουEurofighter). Όταν ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικα­σία, τότε θα επιστρέψουν, αφού προη­γουμένως θα έχει καλλιεργηθεί το κα­τάλληλο κλίμα...
Μέχρι τότε θα κάνουν και φαινομε­νικά μικρότερες δουλειές, όπως στον τομέα της πιστοποίησης(TUV), όπου αθόρυβα αναπτύσσονται ισχυρά συμ­φέροντα με πολύ ισχυρά συμβόλαια.
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs