«Κανένας (από τους ηγέτες) δεν επιθυμεί την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και επικροτήσαμε με απολύτως ξεκάθαρο τρόπο τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί», τόνισε ο πρόεδρος του Εurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. |
Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις σχετικά με τις αποφάσεις για την Ελλάδα με τον πρόεδρο του Εurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να σχεδιάζει να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για τη χώρα μας, την προσεχή Παρασκευή στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με πηγές της Ευρωζώνης, ο κ. Γιούνκερ σχεδιάζει η συνεδρίαση της Παρασκευής να έχει αποκλειστικό θέμα συζήτησης την Ελλάδα, με πρώτη απόφαση την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,2 δισ. ευρώ, ενώ στην ίδια συνεδρίαση θα συζητηθούν όλα τα ανοικτά θέματα, δηλαδή η επιμήκυνση, η χρηματοδότηση της επιμήκυνσης και ενδεχομένως η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι σε περίπτωση που δεν καταλήξουν την Παρασκευή στη χρηματοδότηση της επιμήκυνσης και στο θέμα της βιωσιμότητας, τότε θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις πάνω στα δύο αυτά θέματα ώστε να βρεθούν εκ νέου στο «τραπέζι» στην τακτική συνεδρίαση του Εurogroup, στις 12 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.
Στην ίδια συνεδρίαση, δηλαδή στις 12 Νοεμβρίου, εκτιμάται ότι θα συζητηθούν επίσης και ενδεχομένως θα ληφθούν αποφάσεις για τη στήριξη της Κύπρου και της Ισπανίας, αφού όλα δείχνουν ότι η Μαδρίτη θα υποβάλει μέσα στις επόμενες μέρες σχετικό αίτημα, ενώ θα έχουν ολοκληρωθεί και οι διαπραγματεύσεις της τρόικας με τη Λευκωσία. Αναφορικά με την Ελλάδα, έγινε γνωστό ότι την προσεχή Πέμπτη θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες, η ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης, προκειμένου να προετοιμάσει τη συνεδρίαση της επόμενης μέρας.
Ο κ. Γιούνκερ επιταχύνει τη διαδικασία, προφανώς, για να εκταμιευθεί έγκαιρα η επόμενη δόση για την Ελλάδα, αλλά και για να εκμεταλλευτεί τη δυναμική που έχει δημιουργηθεί υπέρ της χώρας μετά τη Σύνοδο Κορυφής και ιδιαίτερα τη δήλωση των Ευρωπαίων ηγετών υπέρ της χώρας μας την περασμένη Παρασκευή. Οπως έγινε γνωστό, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, οι ηγέτες και οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης είχαν συνεχείς διαβουλεύσεις για τη χώρα μας πάνω σε δύο εξαιρετικά πολύπλοκα θέματα, τη χρηματοδότηση της επιμήκυνσης και το θέμα της βιωσιμότητας.
Είναι προφανές ότι προς το παρόν δεν έχει βρεθεί λύση για κανένα από τα δύο αυτά θέματα, που είναι και αλληλένδετα γιατί εάν επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με τη βιωσιμότητα, στην ουσία επιλύεται και το θέμα της χρηματοδότησης της επιμήκυνσης. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν πηγές της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, η Σύνοδος Κορυφής με τις αποφάσεις και το χρονοδιάγραμμα που καθόρισε για την ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση, αλλά και τη δήλωση για την Ελλάδα, φαίνεται ότι με τη συναίνεση του Βερολίνου εισέρχεται σε μια διαδικασία λήψης δραστικών αποφάσεων για την εκτόνωση της κρίσης δημόσιου χρέους στην Ευρωζώνη.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες με τη δήλωση που εξέδωσαν για την Ελλάδα, ξεκαθάρισαν μια για πάντα ότι κανένας δεν επιθυμεί την έξοδο της χώρας από το ευρώ [EUR=X] , ενώ επικρότησαν με ξεκάθαρο τρόπο τις προσπάθειες της χώρας, επισήμανε ο πρόεδρος του Εurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Ολι Ρεν, Eυρωπαίος επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις: «Είμαι αισιόδοξος πως θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα από την αξιολόγηση της τρόικας για την Ελλάδα». |
Η δήλωση για την Ελλάδα του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου και προέδρου του Εurogroup, δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης της χώρας αυτής. «Η απόφαση που πήραμε για την Ελλάδα είναι απολύτως ξεκάθαρη, είπαμε μια για πάντα ότι κανένας (από τους ηγέτες) δεν επιθυμεί την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, ενώ επικροτήσαμε με απολύτως ξεκάθαρο τρόπο τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί από ελληνικής πλευράς», τονίζει ο κ. Γιούνκερ προσθέτοντας ότι προσωπική του εκτίμηση είναι πως η συνεδρίαση της Παρασκευής ήταν πολύ σημαντική για την Ελλάδα, αλλά και γενικότερα για την ομαλοποίηση της κατάστασης (στην Ευρωζώνη)».
Εν τω μεταξύ, ο Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν εμφανίστηκε αισιόδοξος για την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα στις αρχές Νοεμβρίου, σε συνέντευξή του στο Bloomberg.
Στο προσκήνιο και πάλι σενάρια επαναγοράς χρέους
Εχουν επανέλθει πάλι στο τραπέζι τα σενάρια επαναγοράς ελληνικού χρέους στη δευτερογενή αγορά, μέσω δανείου που θα μπορούσε να χορηγηθεί στην Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Η απόφαση θα είναι δύσκολη γιατί δημιουργεί προηγούμενο, ωστόσο δεν διαφαίνεται άλλη δυνατότητα, δεδομένου ότι το «κούρεμα» των διμερών δανείων που χορήγησαν οι εταίροι στην Ελλάδα πολιτικά είναι ανέφικτο, όπως ανέφικτη είναι και η συνδρομή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και κεντρικών τραπεζών χωρών της Ευρωζώνης, που αρνούνται να επιμηκύνουν ή να «κουρέψουν» τα ομόλογα που διαθέτουν.
Το σχέδιο για την επαναγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων φέρεται να επεξεργάζεται και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Der Spiegel. Το πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων προβλέπει, με βάση δημοσίευμα του περιοδικού που θα κυκλοφορήσει σήμερα, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα δανειστεί χρήματα από το μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης (EΜΣ), προκειμένου να επαναγοράσει δικά της ομόλογα στην τρέχουσα τιμή αγοράς, η οποία έχει ξεπεράσει σήμερα το 30% της αρχικής αξίας τους, μετά τη σημαντική βελτίωση που έχει καταγράψει τον τελευταίο καιρό η ελληνική αγορά κρατικών ομολόγων. Με αυτό τον τρόπο, εξηγεί το δημοσίευμα, με κάθε δανειζόμενο ευρώ θα μπορούσε να αποσυρθεί από την αγορά χρέος της τάξης των 4 ευρώ και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι με 10 δισ. ευρώ το ελληνικό χρέος θα μειωνόταν κατά 40 δισ. ευρώ.
Για να επιτευχθεί όμως ο στόχος αυτός, συνεχίζει το Spiegel, αναμένεται η διεξαγωγή συνομιλιών με τους επενδυτές, προκειμένου αυτοί να συμβιβαστούν πράγματι με το ένα-τέταρτο των απαιτήσεών τους. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ευελπιστεί ότι μετά από αυτή την επιχείρηση η Ελλάδα θα ήταν σχεδόν σε θέση να δανειστεί μόνη της χρήματα στις αγορές. Τα ελληνικά ομόλογα έχουν παρουσιάσει αξιοσημείωτη βελτίωση τον τελευταίο μήνα, εν μέσω θετικών δηλώσεων από το Βερολίνο, με την απόδοση του νέου 10ετούς να έχει υποχωρήσει κάτω από το 17% και το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού να βρίσκεται χαμηλότερα από τις 1.500 μονάδες βάσης, ενώ αξιοσημείωτη είναι η αύξηση του όγκου συναλλαγών στην ΗΔΑΤ. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας απέφυγε να σχολιάσει ευθέως το δημοσίευμα, με εκπρόσωπό του να δηλώνει απλώς ότι «δεν συμμετέχουμε σε εικοτολογίες».
Η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, εμμένει στην πάγια θέση της, περιμένει δηλ. την έκθεση της τρόικα πριν ανακοινωθούν τα επόμενα βήματα. Ανάλογη πρόταση είχε κάνει και ο Γιεργκ Ασμουσεν, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αφήνοντας όμως ανοικτό το θέμα από πού θα έβρισκε η Ελλάδα τα χρήματα για την υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος.
Πιο ήπιοι οι σκληροί της Ευρώπης
Η επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης του Λουξεμβούργου υπενθυμίζει και σχολιάζει τη δήλωση των Ευρωπαίων ηγετών για την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι έλαβαν υπόψη με ικανοποίηση την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, αναμένουν την ολοκλήρωσή τους και στη συνέχεια την αξιολόγηση της τρόικας. Αναφέρεται επίσης στην ικανοποίηση που εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της χώρας, καθώς και στις αξιοσημείωτες προσπάθειες του ελληνικού λαού.
Την ίδια στιγμή, στη Γερμανία, η καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ φαίνεται να έχει πείσει ακόμη και τους πιο σκληροπυρηνικούς συμμάχους της ότι θα πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος για να επιτύχει τους επώδυνους δημοσιονομικούς στόχους της.
Στο ετήσιο συνέδριο του κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), oι Βαυαροί υιοθέτησαν πιο ήπιους, πιο συμβιβαστικούς τόνους απέναντι στο ελληνικό πρόβλημα, ανατρέποντας τις θέσεις που υποστήριζαν πριν από ένα μήνα. Ωστόσο, οι φιλελεύθεροι σύμμαχοι της κ.Μέρκελ επιστρέφουν στην πιο αυστηρή ρητορική τους όσον αφορά στις ελληνικές υποχρεώσεις. Ο αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ υπενθύμισε ότι η βοήθεια προς την Ελλάδα θα συνεχιστεί μόνο εφόσον σημειωθεί πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις και γι΄αυτό θεωρεί καθοριστική την έκθεση της τρόικας. Επίσης, ο επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ιfo, Χανς-Βέρνερ Ζιν καλεί το Βερολίνο να κάμψει την αντίστασή του απέναντι στο ευρωομόλογο και τάσσεται υπέρ του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ - nbellos@naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.