Mε αφορμή την είδηση για μεταφορά της έδρας της Coca Cola Hellenic στην Ελβετία και της μετοχής της στο Λονδίνο (ως βασική αγορά), διαβάσαμε στον τύπο συνεντεύξεις και δηλώσεις ανώτερων και ανώτατων διοικητικών στελεχών της, όπως του διευθύνοντος συμβούλου κ. Δημήτρη Λόη στην Καθημερινή και του οικονομικού διευθυντή κ. Μιχάλη ‘Ημελλου στο Capital.gr. Ρωτήθηκαν μεταξύ άλλων, εάν η απόφαση μεταφράζεται σε απώλεια φορολογικών εσόδων για την Ελλάδα; Και οι δύο απάντησαν όχι.
Όμως δεν ανέφεραν – ούτε η Coca Cola στις πολυσέλιδες επίσημες ανακοινώσεις της – γιατί η εταιρεία επέλεξε το καντόνι του Zoug, στην Ελβετία ως νέα έδρα της. Η είδηση αυτή, αντίθετα, δημοσιεύτηκε σε πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης, τα οποία είχαν προφανώς καλύτερη πληροφόρηση από τα ελληνικά. Επίσης, τα διεθνή μέσα μετέδωσαν ότι φεύγουν οι εταιρείες από την Ελλάδα εξαιτίας του φορολογικού καθεστώτος.
Ως δημοσιογράφος προσπάθησα κι εγώ να μάθω περισσότερα για τη μεταφορά της έδρας και της μετοχής. Και έκανα ότι έπρεπε να κάνω: Επικοινώνησα με την εταιρεία Coca Cola Hellenic. Ρώτησα μεταξύ άλλων και τα εξής:
- Πως θα φορολογηθούν τα κέρδη της νέας ελβετικής εταιρείας; Πως θα φορολογηθούν τα μερίσματα;
- Πως θα φορολογηθούν τα κέρδη που θα διανείμει η σημερινή μητρική Coca Cola όταν θα καταστεί θυγατρική της μαμάς μετά την ανταλλαγή των μετοχών;
- Εάν υπάρχει ειδικό καθεστώς για την εισαγωγή μιας εταιρείας χωρίς ιστορία στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου;
- Γιατί η μητρική εταιρεία δεν επαναπάτρισε τα κέρδη της από τις θυγατρικές στο εξωτερικό την τελευταία διετία ( ο όμιλος της Coca Cola Hellenic είχε καθαρά κέρδη 272 και 438 εκατ. ευρώ τα έτη 2011 και 2010 αντίστοιχα, ενώ η μητρική που εδρεύει στην Ελλάδα εμφάνισε ζημιές. Η ίδια κατάσταση εξελίσσεται το τρέχον έτος στο α΄εξάμηνο).
Προσπάθησα να ρωτήσω κι άλλα, όπως που εδρεύει η νεοσύστατη ελβετική εταιρεία; Σε ποιο καντόνι; Ποιό το καθεστώς φορολογίας των εγκατεστημένων εκεί αλλοδαπών υπαλλήλων κλπ; Αλλά δεν πρόλαβα.
Ο καλός κύριος μου είπε πως «αυτά που ρωτάω δεν τα ρώτησαν άλλοι δημοσιογράφοι» και τελικώς μου έκλεισε το τηλέφωνο.
Προσπάθησα να ρωτήσω κι άλλα, όπως που εδρεύει η νεοσύστατη ελβετική εταιρεία; Σε ποιο καντόνι; Ποιό το καθεστώς φορολογίας των εγκατεστημένων εκεί αλλοδαπών υπαλλήλων κλπ; Αλλά δεν πρόλαβα.
Ο καλός κύριος μου είπε πως «αυτά που ρωτάω δεν τα ρώτησαν άλλοι δημοσιογράφοι» και τελικώς μου έκλεισε το τηλέφωνο.
Αυτός ο καλός κύριος πιθανώς θα μετακομίσει στο Zoug. Εκεί, θα μπορέσει να απαλλαγεί από τη βαριά φορολογία της Ελλάδος, από το αβέβαιο οικονομικό και πολιτικό μέλλον της χώρας και από τους ενοχλητικούς δημοσιογράφους που προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους με ανεξαρτησία.
Για την πληρότητα του άρθρου το καντόνι του Ζoug είναι διεθνώς διάσημο ως ο παράδεισος των φορολογικών παραδείσων. Εχει ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για εταιρείες, μικρές και μεγάλες, για φυσικά πρόσωπα και ειδικά για τις εταιρείες Holding, που έχουν διεθνείς δραστηριότητες, όπως θα είναι η νέα μητρική της Coca Cola (πληρώνουν φόρο μηδέν στο κράτος και μόνο 0,02% επί των κεφαλαίων στο καντόνι). Για αυτή του την ιδιότητα και μόνο, το Zoug έχει συγκεντρώσει πολλές πολυεθνικές από όλο τον κόσμο (Glencore, Adidas, Johnson&Johnson, Amgen, Xstrata, Boots κλπ.) και φαντάζει ως ο ιδανικός τόπος για εταιρείες, για υψηλόβαθμα στελέχη και κυρίως για ορισμένους πλούσιους μετόχους, οι οποίοι έχουν μάθει να κρατούν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε νομικές-επενδυτικές οντότητες σε φορολογικούς παραδείσους (αυτό συμβαίνει και με μετόχους της Coca Cola Hellenic, οι οποίοι αρέσκονται σε αγνώστου σκοπού μεταβιβάσεις μετοχών ανάμεσα σε τέτοιες οντότητες τα τελευταία δύο χρόνια).
Σε ότι αφορά τις φορολογικές απώλειες, ούτως ή άλλως θα υπάρξουν τουλάχιστον από την μεταφορά της μετοχής στο Λονδίνο, δεδομένου ότι στην Ελλάδα υφίσταται φόρος 0,02% επί των πωλήσεων μετοχών μέσω Χρηματιστηρίου Αθηνών. Επίσης η «διαπραγμάτευση» της μετοχής στο ΧΑ γεννά έσοδα άνω του 1 εκατ. ευρώ για το ίδιο το Χρηματιστήριο, τα οποία θα χαθούν.
Μετά από όλα αυτά αρχίζω να σκέφτομαι το ενδεχόμενο να γίνω μέτοχος της Coca Cola. Όχι για να μεταβιβάζω μετοχές από μια offshore σε άλλη, αλλά για να κάνω περισσότερες ερωτήσεις.
μία τα βακτηρια/καρκινογόνα στην coca cola και amita, μία η φυγη της από τη coca cola, δεν μας στα λέει και πολύ καλά. φαίνεται πως έχουν χάσει τη μπάλα εκεί στη coca cola.
ΑπάντησηΔιαγραφή