Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Στα σκαριά η ρύθμιση δανείων-Bonus και στους καλοπληρωτές


Στα σκαριά η ρύθμιση δανείων-Bonus και στους καλοπληρωτές

Στην τελική ευθεία μπαίνει η νομοθετική ρύθμιση των "προβληματικών" δανείων, με το υπουργείο Ανάπτυξης να έχει κατασταλάξει στο πλαίσιο των αλλαγών που θέλει να προωθήσει, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι το τέλος του μήνα.
Γράφει:  
Το υπουργείο Ανάπτυξης σκοπεύει να υιοθετήσει τις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για αντιστοιχία της δόσης στο 30% του εισοδήματος, θέτοντας ωστόσο ένα «πλαφόν» στο ύψος των δανείων που θα μπαίνουν στην διαδικασία ρύθμισης.
Όπως ανέφεραν σχετικά αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης στην FMVoice.gr, «εάν κάποιος έχει πάρει δάνειο π.χ. 1,5 εκατ. ευρώ για να αγοράσει ακίνητο, δεν μπορεί να ζητάει ρύθμιση οφειλών και να θέλει να επωφεληθεί από έναν νόμο που στόχο έχει να βοηθήσει νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης».
Η ηγεσία του υπουργείου στο πλαίσιο αυτό εξετάζει η ρύθμιση να έχει συγκεκριμένο πεδίο εφαρμογής και όχι όλο το εύρος των χορηγήσεων, ακριβώς για να επιτύχει τον στόχο της και να περιορίσει την αύξηση των «κόκκινων δανείων», γι’ αυτό και θα αφορά σίγουρα στεγαστικά και καταναλωτικά.
Επίσης, εξετάζεται η διάθεση ενός είδους «μπόνους», όπως π.χ. χαμηλότερο επιτόκιο ή μεγαλύτερη ευελιξία στις καταβολές, για τους συνεπείς δανειολήπτες. Το σκεπτικό αυτό στηρίζεται στις ανησυχίες των τραπεζών ότι με μια οριζόντια ρύθμιση, όσοι δανειολήπτες σήμερα αποπληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους, έχουν κάθε λόγο να καθυστερήσουν τις καταβολές τους, ώστε να υπαχθούν και εκείνοι σε ρύθμιση.
Ο σχεδιασμός της τροπολογίας/νομοθετικής πρωτοβουλίας υπόκειται στην έγκριση της ΕΚΤ, της τρόικας και των τραπεζών, καθώς αφορά δημόσιες δαπάνες. Μάλιστα, οι δανειστές της χώρας έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν δέχονται μέτρα που να επιβαρύνουν τα εποπτικά κεφάλαια των πιστωτικών ιδρυμάτων και πιθανόν να απαιτήσουν περαιτέρω ενίσχυση. Ενόψει και της οριστικοποίησης των όρων για την ανακεφαλαιοποίηση, η εν λόγω ρύθμιση δεν μπορεί να επιβαρύνει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, κάτι που γνωρίζει καλά το υπουργείο.
Νόμος Κατσέλη
Επίσης, οι επιτελείς του υπ. Ανάπτυξης σκοπεύουν να προχωρήσουν σε βελτιωτικές πρωτοβουλίες για τον εξωδικαστικό συμβιβασμόμεταξύ δανειολήπτη και τράπεζας, ο οποίος προβλέπεται από τον νόμο «Κατσέλη» για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και φαίνεται ότι δεν λειτουργεί ικανοποιητικά. Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης θεωρεί πως με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό οι οφειλέτες μπορούν να επιτύχουν πιο ευέλικτη και ταχύτερη ρύθμιση για τη μείωση των χρεών.
Σύμφωνα με τον ν. 3869/2010 για τη ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων είναι υποχρεωτικό για τη δικαστική ρύθμιση των χρεών, ληξιπρόθεσμων και μη, να υπάρξει προσπάθεια του οφειλέτη για επίτευξη εξώδικου συμβιβασμού με τους πιστωτές του.
Σύμφωνα με καταγγελίες των καταναλωτικών οργανώσεων, οι τράπεζες στο σύνολο τους δεν δέχονται τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και έτσι όλες οι υποθέσεις οδηγούνται στα Ειρηνοδικεία.
«Κόκκινα δάνεια»
Οι επισφάλειες από τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών «τρέχουν» με ιλιγγιώδη ρυθμό, έχοντας ήδη ξεπεράσει το 20% των συνολικών χορηγήσεων, αντιστοιχώντας σε περίπου 55-60 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών δε μέσος ρυθμός αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων το τελευταίο 3μηνο κυμαίνεται περίπου στο 1%.
Οι τράπεζες δεν συμφωνούν σε οριζόντιες ρυθμίσεις που θα «δένονται» με τα εισοδήματα, καθώς πλέον, τα δηλωθέντα εισοδήματα δείχνουν εξωπραγματικά χαμηλά και θεωρούν ότι η αξιολόγηση δεν είναι αντικειμενική.

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs