ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΑ 3.000 ΕΥΡΩ
Όπως έχει αναφέρει το iefimerida.gr, στη χτεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπήρξε συμφωνία σε όλα πλην των εργασιακών θεμάτων, με τους τρεις αρχηγούς να θέτουν από κοινού βέτο [2] σε όσα ζητούσαν οι δανειστές για τις αποζημιώσεις και τις τριετίες. Προσωρινά, η κατάσταση φάνηκε να οδηγείται σε αδιέξοδο. Ωστόσο μετά από παρέμβαση του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά [3], και ένα μαραθώνιο διαβουλεύσεων ανάμεσα στους τρεις αρχηγούς, τον Γιάννη Στουρνάρα [4] και την Τρόικα βρέθηκε τελικά συμβιβαστική λύση [5] και στα εργασιακά με αποτέλεσμα να υπάρχει συμφωνία σχεδόν σε όλα [6].
Ο συμβιβασμός που υπήρξε στα εργασιακά θέματα κινείται στους παρακάτω άξονες – πρέπει να τονιστεί πάντως πως ακόμα δεν υπάρχει οριστική συμφωνία...
Τριετίες
Δεν θα υπάρξει μεταβολή -για την ώρα- στις τριετίες. Αυτό το θέμα ήταν βασική απαίτηση της Τρόικα η οποία ζητούσε την κατάργησή των τριετιών τονίζοντας ότι προβλέπεται στοΜνημόνιο [7]. Ουσιαστικά, οι εκπρόσωποι των δανειστών μας ζητούσαν ο κατώτατος μισθός των 586 ευρώ να μένει για πάντα... κατώτατος, δηλαδή να μην αυξάνεται αυτόματα κάθε τριετία.
Ωστόσο, τόσο το υπουργείο Εργασίας όσο και οι πολιτικοί αρχηγοί έθεσαν βέτο λέγοντας πως δεν συζητούν αλλαγές στις τριετίες [8]. Πλέον το πιθανότερο είναι πως οι τριετίες θα παγώσουν στα σημερινά επίπεδα μέχρι το 2016. Μετά θα υπάρξει νέο σύστημα τριετιών. Το επιχείρημα της κυβέρνησης είναι πως δεν μπορεί να αμείβονται με τον κατώτατο μισθό ένας νέος υπάλληλος και ένας που εργάζεται επί χρόνια στον ίδιο εργοδότη.
Αποζημιώσεις απολύσεων
Οι αποζημιώσεις δεν θα μειωθούν κατά 50% (στους 12 από τους 24 μισθούς που ζητούσε η Τρόικα), αλλά θα υπάρξει μισθολογικό πλαφόν στα 3.000 ευρώ. Το ανοικτό θέμα εδώ είναι τι ρόλο θα παίζει το πλαφόν. Η πρόταση της κυβέρνησης είναι να λειτουργεί ως όριο στην καταβαλλόμενη αποζημίωση. Δηλαδή οι αποζημιώσεις να υπολογίζονται για μισθούς ως 3.000 ευρώ ενώ να μην υπολογίζεται το επιπλέον ποσό.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος», στην επικοινωνία που είχε ο Αντώνης Σαμαράς [3] με τον Ευάγγελο Βενιζέλο [9] τα μεσάνυχτα φέρεται να τον ενημέρωσε πως οι τροϊκανοί δέχονται οι αποζημιώσεις να ψαλιδιστούν μόνο για εκείνους που έχουν μισθό άνω των 3.000 ευρώ.
Όπως είχε αναφέρει το iefimerida.gr, οι τροϊκανοί επέμειναν αρχικά ότι οι αποζημιώσεις σε περίπτωση απόλυσης δεν μπορούν να ξεπερνούν τους 12 μισθούς και αυτός ήταν ένας από τις αιτίες του χτεσινού θρίλερ. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στη χτεσινή συνάντηση επέμεινε πως πρέπει να υπάρξει μια ρήτρα ασφαλείας [10] για τους παλαιούς εργαζομένους, όσους εργάζονται επί χρόνια στον ίδιο εργοδότη.
Το τωρινό καθεστώς προβλέπει αποζημίωση 2 έως 12 μισθούς για όσους έχουν ως 17 χρόνια εργασίας σε έναν εργοδότη και απολύονται χωρίς προειδοποίηση. Για όσους εργάζονται άνω των 17 ετών στον ίδιο εργοδότη, ο νόμος προβλέπει αποζημίωση έως 24 μισθούς. Γι' αυτούς τους εργαζόμενους, η Τρόικα ζητούσε να μειωθεί η αποζημίωση στους 12 μισθούς, μαζί με ένα επιπλέον ποσό ίσο με έξι φορές τον κατώτατο μισθό δηλαδή 3.516 ευρώ. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, ο υπουργός Εργασίας δεν δέχτηκε αυτήν την πρόταση και τελικά φαίνεται πως καταλήγουμε στην συμβιβαστική λύση -που δέχεται η Τρόικα- του πλαφόν. Δηλαδή να παραμείνουν οι αποζημιώσεις ως έχουν, αλλά να μπει πλαφόν στο τμήμα του μισθού που θα μετράει στην αποζημίωση. Με απλά λόγια, στόχος είναι να μην επηρεαστούν οι εργαζόμενοι που έχουν πάνω από 17 χρόνια εργασίας στον ίδιο εργοδότη και έχουν μισθό μέχρι 3.000 ευρώ το μήνα.
Τέλος, η Τρόικα ζητά να μειωθεί και ο χρόνος προειδοποίησης απόλυσης για μισή αποζημίωση στους 3 μήνες. Αυτό σημαίνει πως αν εργοδότης ενημερώσει τον υπάλληλο ότι θα τον απολύσει 3 μήνες πριν, δικαιούται να του καταβάλλει μόνο την μισή αποζημίωση από ότι προβλέπεται.
Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Τρόικα επέμεινε μέχρι τέλους στις αλλαγές-σοκ που θα οδηγούσαν την Ελλάδα σε έναν εργασιακό μεσαίωνα... χάρη σεεισηγήσεις ελλήνων επιχειρηματιών, εταιρειών και δικηγορικών γραφείων [11]που έπαιζαν τον ρόλο «ψιθυριστών»...
http://www.iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.