Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Το ΔΝΤ κατόπιν εορτής παραδέχεται ότι έπεσε δραματικά έξω στις προβλέψεις του για την Ελλάδα


Ο κακός υπολογισμός των επιπτώσεων από τα δημοσιονομικά μέτρα ο λόγος των λανθασμένων προβλέψεων

Ο κακός υπολογισμός των επιπτώσεων από τα δημοσιονομικά μέτρα ο λόγος των λανθασμένων προβλέψεων.


Δραματικά «έξω» παραδέχεται ότι έπεσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στις προβλέψεις του για την οικονομική δραστηριότητα της Ελλάδας - και όχι μόνο - κατά την διετία 2010-2011. Στην περίπτωση της Ελλάδας το Ταμείο «αστόχησε» στους υπολογισμούς του κατά 8,9 ποσοστιαίες μονάδες συνολικά για τα δύο χρόνια.

Δηλαδή, ενώ αρχικά εκτιμούσε ότι η ύφεση στην Ελλάδα θα ήταν 2% το 2010, τελικά κατέληξε να είναι 4,9% (απόκλιση 2,9 ποσοστιαίων μονάδων). Για το 2011, η αρχική εκτίμηση του Ταμείου ήταν ότι η οικονομική δραστηριότητα θα συρρικνωθεί μόλις κατά 1,1%. Η πραγματικότητα, όμως, είναι πολύ χειρότερη. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 7,1% πέρυσι (απόκλιση 6 ποσοστιαίων μονάδων).

Η αιτία για αυτές τις λανθασμένες προβλέψεις έχει τη ρίζα της στον κακό υπολογισμό των επιπτώσεων που έχουν σε μία οικονομία η λήψη σκληρών δημοσιονομικών μέτρων. Επί της ουσίας, το Ταμείο προχώρησε σε μία αυτοκριτική κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης των προβλέψεών του για την παγκόσμια οικονομία στο Τόκιο.

Η επισήμανση αυτή έχει γίνει από τον επικεφαλής οικονομολόγο του Ταμείου, κ. Ολιβιέ Μπλανσάρ. Ουσιαστικά το ΔΝΤ προσπαθεί στην έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία να εξηγήσει γιατί οι προβλέψεις του για την ανάπτυξη, ιδιαίτερα στις χώρες που εφαρμόζουν Μνημόνια, αποδείχτηκαν τόσο λανθασμένες στην πορεία με τρανότερο παράδειγμα την Ελλάδα.

Ο κ. Μπλανσάρ αναλύει στοιχεία από 28 χώρες σχετικά με τις προβλέψεις για την ανάπτυξη και το πραγματικό αποτέλεσμα τα έτη 2010-2011. Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το Ταμείο και οι κυβερνήσεις υποτιμούσαν σταθερά την επίπτωση που έχουν τα μέτρα λιτότητας στην οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας.

Το βασικό στοιχείο που χρησιμοποιεί το Ταμείο και συνεπώς οι κυβερνήσεις ονομάζεται δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής. Πρόκειται για έναν αριθμό με βάση τον οποίο υπολογίζεται κατά πόσο θα μειωθεί το ΑΕΠ μιας χώρας αν ληφθούν δημοσιονομικά μέτρα συγκεκριμένου ύψους. Σύμφωνα με το ΔΝΤ ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής που χρησιμοποιείται στις περισσότερες προβλέψεις είναι το 0,5.

Δηλαδή, αν ληφθούν μέτρα λιτότητας 1 δισ. ευρώ, προβλέπεται ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 500 εκ. ευρώ. Ομως σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, ο πραγματικός δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής είναι στην τελικά από 0,9-1,7. Δηλαδή ανάλογα με την περίπτωση η λήψη μέτρων λιτότητας ύψους 1 δισ. ευρώ μείωσε το ΑΕΠ από 900 εκ. ευρώ μέχρι 1,7 δισ. ευρώ. Η μεγάλη διαφορά μεταξύ του τι πίστευε το ΔΝΤ ότι συμβαίνει με τα μέτρα λιτότητας και του τι πραγματικά γίνεται, εξηγεί και το γιατί έπεσε «έξω» στις προβλέψεις του για την Ελλάδα.

http://www.skai.gr/news/finance/article/214489/to-dd-paradehetai-oti-epese-exo-stis-provlepseis-tou-gia-tin-ellada/

Bookmark and Share

1 σχόλιο:

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs