Οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά πραγματοποίησαν κατάληψη έξω από την είσοδο του Γενικού Επιτελείου Στρατού (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Έφοδο στο Πεντάγωνο πραγματοποίησαν εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά το πρωί της Πέμπτης. Οι εργαζόμενοι -μη βρίσκοντας κανένα εμπόδιο- σήκωσαν τα ρολά και εισέβαλαν στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Έφθασαν μέχρι την είσοδο του Γενικού Επιτελείου Στρατού, όπου πραγματοποιούν κατάληψη. Όταν η απόπειρα του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Μιχάλη Κωσταράκου να τους μιλήσει απέτυχε, εμφανίστηκαν δυνάμεις των ΜΑΤ, που συνεπλάκησαν μαζί τους. Από τα επεισόδια σημειώθηκαν τρεις τραυματισμοί, ενώ πραγματοποιήθηκαν δεκάδες προσαγωγές.
Οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά επιθυμούν να συναντηθούν με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας, προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, καθώς είναι απλήρωτοι επί 6 μήνες.
Ωστόσο, ο υπουργός Αμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος βρίσκεται στο θωρηκτό Αβέρωφ, συνοδεύοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια στην επίσκεψή του εκεί και την επιθεώρηση των πολεμικών πλοίων του στόλου.
Μετά τη συμπλοκή με τις δυνάμεις των ΜΑΤ, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επιχείρησε εκ νέου να πείσει τους εργαζόμενους να απομακρυνθούν από τον προαύλιο χώρο του Πενταγώνου, λέγοντάς τους ότι ο ίδιος δεν μπορεί να κάνει κάτι για το πρόβλημά τους και πως αν θέλουν να συναντήσουν την πολιτική ηγεσία πρέπει να απομακρυνθούν από το προαύλιο.
Εφόσον απομακρυνθούν, έχει δεχθεί να συναντηθεί με αντιπροσωπεία τους ο υφυπουργός Αμυνας Δημήτρης Ελευσινιώτης.
Στο σημείο βρίσκονται ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, προσπαθώντας να μεσολαβήσουν μεταξύ των εργαζομένων και της πολιτικής ηγεσίας.
Στη ΓΑΔΑ, για να συμπαρασταθεί στους εργαζόμενους που προσήχθησαν, βρίσκεται ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.
Το χρονικό της εισβολής
«Φτάνει πια η κοροϊδία!» φώναζαν οργισμένοι οι περίπου 450 εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, που έχουν μείνει απλήρωτοι επί 6 μήνες και λίγο μετά τις 10:00 πραγματοποίησαν «επίθεση» στην είσοδο του υπουργείου Αμυνας.
Στο σημείο δεν υπήρχαν ούτε δυνάμεις της αστυνομίας, ούτε του στρατού.
Αρχικά, ταρακούνησαν τα ρολά στην είσοδο του Πενταγώνου και μη βρίσκοντας -ουσιαστικά- κανένα εμπόδιο, τα σήκωσαν και εισέβαλαν στον προαύλιο χώρο του υπουργείου Αμυνας.
Η «επέλαση» συνεχίστηκε έως την είσοδο του Γενικού Επιτελείου Στρατού, όπου οι πόρτες είναι κλειστές και υπάρχουν ρολά ασφαλείας.
Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από την είσοδο του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στις σκάλες και τον προαύλιο χώρο του υπουργείου. Έστησαν ένα πανό και πραγματοποίησαν κατάληψη στην είσοδο του Γενικού Επιτελείου.
Περίπου μισή ώρα μετά την εισβολή, στην είσοδο του Γενικού Επιτελείου Στρατού εμφανίστηκε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχάλης Κωσταράκος, ο οποίος επιχείρησε με μία ντουντούκα να τους μιλήσει. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι αντέδρασαν φωνάζοντας και γιουχάροντας.
Κάποια στιγμή που επικράτησε ηρεμία, ο κ. Κωσταράκος ζήτησε να μάθει για ποιο λόγο έσπασαν τα ρολά και οι συγκεντρωμένοι ξέσπασαν εκ νέου σε φωνές: «Φύγε, φύγε». Τελικά, ο κ. Κωσταράκος αποχώρησε.
Λίγα λεπτά αργότερα, εμφανίστηκαν δυνάμεις των ΜΑΤ, που έλαβαν θέσεις μπροστά από την είσοδο του Γενικού Επιτελείου Στρατού και στον προαύλιο χώρο. Ακολούθησαν συμπλοκές μεταξύ των αστυνομικών και των εργαζομένων. Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν γκλομπ και έκαναν χρήση χημικών.
Από τα επεισόδια, τραυματίστηκαν τρεις εργαζόμενοι -εκ των οποίων ένας φέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, τραύματα στο κεφάλι και άλλοι δύο έχουν αναπνευστικά προβλήματα. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν τρεις προσαγωγές.
Μετά τη συμπλοκή με τις δυνάμεις των ΜΑΤ, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επιχείρησε εκ νέου να πείσει τους εργαζόμενους να απομακρυνθούν από τον προαύλιο χώρο του Πενταγώνου, λέγοντάς τους ότι ο ίδιος δεν μπορεί να κάνει κάτι για το πρόβλημά τους και πως αν θέλουν να συναντήσουν την πολιτική ηγεσία πρέπει να απομακρυνθούν από το προαύλιο.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.