Μπορεί ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης να πανηγυρίζει για τη συμφωνία με την τρόικα στα εργασιακά, ωστόσο έφερε σε ρήξη τους πολιτικούς αρχηγούς, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η κυβερνητική συνοχή.
Ο υπουργός Εργασίας θεωρεί ότι βγήκε νικητής στο σκληρό μπρα ντε φερ με την τρόικα, καθώς αυτή οπισθοχώρησε στο θέμα των τριετιών, αλλά και στο πλαφόν των αποζημιώσεων, καθώς είναι αρκετά υψηλότερο από αυτό που αρχικά είχε προταθεί από τους δανειστές.
Ποια είναι, λοιπόν, τα βασικά σημεία της συμφωνίας , όπως παρουσιάστηκαν από τον κ. Βρούτση και κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των κυβερνητικών εταίρων και πως επηρεάζει στην πράξη 2,5 εκατ. εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα;
Στη νέα συμφωνία, σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνονται τα εξής;
1. Διατήρηση των παγωμένων τριετιών, έως το τέλος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
2.Κατάργηση του επιδόματος γάμου.
3. Μείωση στους 3μήνες, για το διάστημα προειδοποίησης απόλυσης.
4. Μείωση των αποζημιώσεων κατά 50%, στην περίπτωση των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας. Συγκεκριμένα, τίθεται ως ανώτατο όριο, οι 12 μισθοί από 24 που ισχύουν σήμερα.
5. Διατήρηση των 12 μισθών αποζημίωσης, για τους ήδη εργαζόμενους που έχουν έως και 16 χρόνια απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη.
6. Για τους εργαζόμενους με 17 χρόνια και πάνω, στην αποζημίωση των 12 μισθών θα προστίθεται ένας μισθός για κάθε χρόνο μετά το 16ο, με ανώτατο πλαφόν στον μισθό επί του οποίου θα υπολογίζεται η αποζημίωση τα 1800 ευρώ.
7. Διάστημα ανάπαυσης μεταξύ των δύο βαρδιών 11 ώρες.
8. Διευθέτηση του χρόνου εργασίας και εφαρμογή 6ημερης εβδομαδιαίας εργασίας μετά από διαπραγμάτευση με τα σωματεία ή τις ενώσεις προσώπων.
9.Εφαρμογή νέου τρόπου καθορισμού της κατώτατης αμοιβής στον ιδιωτικό τομέα από την 1η Απριλίου 2013.
10.Κατάργηση της καθολικότητας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Θα δεσμεύει πλέον μόνον όσους την υπογράφουν και όχι τους εργοδότες που δεν είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση.
ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΜΗΝ ΠΕΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ
Μεγάλη αναταραχή προκάλεσε στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ η χθεσινή σύσκεψη των αρχηγών, όπως εξελίχθηκε, με τον Φ.Κουβέλη να εμφανίζεται ανυποχώρητος στα εργασιακά. Υπό τον φόβο καταψήφισης των μέτρων και από μερίδα πράσινων βουλευτών, η Ιπποκράτους πιέζει τώρα για πολιτική διαπραγμάτευση…
Φόβοι ως και για πτώση της κυβέρνησης υπήρχαν ως αργά χθες το βράδυ στο ΠΑΣΟΚ, καθώς μετά την επιμονή του Φώτη Κουβέλη να μην ψηφίσει τις αξιώσεις της τρόικα στις εργασιακές σχέσεις, το βάρος –στον βαθμό που τα εργασιακά συμπεριληφθούν τελικά στο όλο πακέτο- καλούνται να σηκώσουν οι βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και δεδομένου ότι στην πράσινη Κοινοβουλευτική Ομάδα, εντοπίζεται μεγάλη πιθανότητα απωλειών.
Στο ερώτημα του Αντώνη Σαμαρά κατά τη διάρκεια δεύτερης κατ’ ιδίαν αυτή την φορά συνάντησής του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο λίγο μετά τη σύσκεψη των αρχηγών για το «τι μπορούν να κάνουν», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να απάντησε ότι θα κάνουν «ό,τι πρέπει», αφού όμως δουν τι λένε και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας. Πίεσε για άλλη μια φορά τον πρωθυπουργό να ‘αναλάβει δράση’ σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, μιλώντας πρωτίστως με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ώστε να διερευνήσει κατά πόσον τα εργασιακά -τα οποία πάντως το ΠΑΣΟΚ θεωρεί περιττά- παραμένουν απαραίτητο προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης. Η Ιπποκράτους μάλιστα, ερμήνευε λίγο αργότερα τη δήλωση Σαμαρά ως ότι «θα κάνει μέσα στις επόμενες ώρες όλα όσα ανέλαβε να κάνει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ώστε αύριο (σ.σ. σήμερα) να μπορεί να οριστικοποιηθεί ένα πλαίσιο που θα διασφαλίζει την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση, θα γίνεται δεκτό ως αξιόπιστο διεθνώς και θα δίνει ασφάλεια και προοπτική στους Έλληνες».
Στελέχη του ΠΑΣΟΚ πάντως ερμήνευαν ως «άδειασμα» του Φώτη Κουβέλη, την φράση του πρωθυπουργού «θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι το τολμήσουμε», προκειμένου να τον θέσει προ των ευθυνών του, ενώ άλλοι εκτιμούσαν την κίνηση ως «υψηλού ρίσκου» για την συνοχή, αλλά και τη διατήρηση ακόμα της κυβέρνησης. Καθόλου σίγουρο άλλωστε δεν θεωρούν στην Ιπποκράτους ότι οι διαρροές βουλευτών του ΠΑΣΟΚ θα περιοριστούν στους δύο ή τρεις, όπως ελπίζουν (ήδη Μιχάλης Κασσής και Θόδωρος Παραστατίδης το έχουν ανακοινώσει δημόσια), φοβούμενοι αντίθετα ότι αυτές μπορούν να φτάσουν στις οκτώ ή και τις δέκα. Την ίδια στιγμή, τίθεται εμμέσως και θέμα αξιοπιστίας του ίδιου του ΠΑΣΟΚ που μέχρι πρότινος υποστήριζε πως «αν δεν ψηφίσει ένας (σ.σ. η ΔΗΜΑΡ) δεν θα ψηφίσει κανείς»…
ΤΑ 3 ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ… ΑΔΙΕΞΟΔΟ
Επί ξυρού ακμής η κυβέρνηση. Το όχι του Κουβέλη, τα προβλήματα του ΠΑΣΟΚ και τα… ρέστα Σαμαρά. Τα τρία σενάρια για τις επόμενες ημέρες.
Σε ατραπό αστάθειας εισήλθε από χθες η τρικομματική κυβέρνηση, υπό τον Αντ. Σαμαρά. Το όχι του Φώτη Κουβέλη στη συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε ο Γ. Βρούτσης για τα εργασιακά, περιπλέκει τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου ενώ απειλεί με αποσταθεροποίηση την κυβέρνηση.
Ο Αντώνης Σαμαράς με δραματικούς τόνους υπογράμμισε ότι θα προχωρήσει μπροστά, παίρνοντας το ρίσκο του κλονισμού της κυβέρνησης μπροστά στο ενδεχόμενο απώλειας της δόσης. Από τη ΔΗΜΑΡ δηλώνονταν αργά χθες βράδυ πως δεν υπάρχει διάθεση αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης, ωστόσο για την εξεύρεση λύσης θα απαιτηθούν λεπτοί πολιτικοί χειρισμοί.
Σενάριο 1
Ο νέος, και τελευταίος, κύκλος διαπραγματεύσεων με την Τρόικα φέρνει αποτέλεσμα τέτοιο που επιτρέπει στον Φώτη Κουβέλη να ψηφίσει τα μέτρα. Μία τέτοια εκδοχή θα ήταν η απόσυρση των εργασιακών, σε αυτή τη φάση, προκειμένου να προχωρήσει το υπόλοιπο πακέτο. Μοιάζει, ωστόσο, να μην είναι η πιθανότερη εκδοχή.
Σενάριο 2
Οι συζητήσεις με την τρόικα επιφέρουν ελάχιστη ή καθόλου βελτίωση στο πακέτο των εργασιακών. Μόνος τρόπος να μπορέσει να ψηφίσει το υπόλοιπο πακέτο μέτρων ο κ. Κουβέλης είναι αυτό να έρθει με τη μορφή πολλών άρθρων στο πολυνομοσχέδιο και όχι ως «άρθρο μόνο» όπως είναι ο αρχικός σχεδιασμός του Μαξίμου. Με αυτό τον τρόπο, η ΔΗΜΑΡ θα μπορούσε να ψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο, καταψηφίζοντας τα εργασιακά. Κι αυτό το σενάριο, ωστόσο, δημιουργεί προβληματισμούς καθώς δεν αποκλείεται να λειτουργούσε ενθαρρυντικά για αποστασιοποιήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. που θα καταψήφιζαν, κατά περίπτωση, όχι μόνον τα εργασιακά αλλά και άλλα άρθρα του πολυνομοσχεδίου
Σενάριο 3
Οι συζητήσεις με την τρόικα δεν έχουν αποτέλεσμα. Το νομοσχέδιο με τα διαρθρωτικά ετοιμάζεται και κατατίθεται σε ένα άρθρο. Λογικά, η ΔΗΜΑΡ καταψηφίζει. Επίσης λογικά το άθροισμα των βουλευτών της ΝΔ (127) και του ΠΑΣΟΚ (33) επαρκούν για την ψήφισή του. Ουδείς, ωστόσο, μπορεί με βεβαιότητα να προεξοφλήσει ότι στο «ναι» θα πειθαρχήσει το σύνολο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ή ότι δεν θα υπάρξουν απώλειες από τη Ν.Δ. Ακόμη κι αν η ΔΗΜΑΡ αποχωρήσει από την ψηφοφορία «κατεβάζοντας» τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων για την έγκριση του νομοσχεδίου, το πλήγμα για την κυβέρνηση θα είναι σημαντικό.
http://www.matrix24.gr/
Κανονικά στη βουλή το "πακέτο" μαζί με τα εργασιακά
Της Μαρίνας Μάνη
Κανονικά θα έρθει στη Βουλή το "πακέτο" των μέτρων μαζί με τα εργασιακά, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από κορυφαία κυβερνητική πηγή. Σε μια προσπάθεια ωστόσο «διευκόλυνσης» του Φώτη Κουβέλη δεν θα έχει τη μορφή του ενός άρθρου αλλά πολλών, με τις εργασιακές αλλαγές να αποτελούν ξεχωριστή ενότητα. Σε αυτή την περίπτωση η ΔΗΜΑΡ θα μπορεί να ψηφίσει αρνητικά χωρίς να κινδυνεύσει το σύνολο του νομοσχεδίου, καθώς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αριθμούν συνολικά 160 βουλευτές.
Επειδή όμως παραμένει ο κίνδυνος διαρροών και από αυτά τα δυο κόμματα συνεργάτες του κ. Κουβέλη δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να αποχωρήσει η ΔΗΜΑΡ από την ψηφοφορία έτσι ώστε να μειωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των «ναι».
Δεν ισχύουν τα περί τήρησης δεσμευμένου λογαριασμού
Εν τω μεταξύ κορυφαίος παράγοντας από το οικονομικό επιτελείο συνομιλώντας με δημοσιογράφους διέψευσε «κατηγορηματικά» τα όσα υποστήριξε νωρίτερα περί τήρησης δεσμευμένου λογαριασμού ο Ευ. Βενιζέλος, λέγοντας ότι ήταν μια σκέψη του γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε η οποία όμως συνάντησε την αντίδραση και της Α. Μέρκελ και του ΔΝΤ.
"Δεν κάνω πίσω"
Νωρίτερα, στη δήλωση - διάγγελμα που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, η φράση - κλειδί ήταν "δεν κάνω πίσω", από την οποία προκύπτει ότι δεν συζητά απόσυρση των εργασιακών από το πακέτο των μέτρων.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων "έχουμε αλλάξει πολλές από τις αρχικές προτάσεις της τρόικας", αφήνοντας να εννοηθεί ότι γίνεται προσπάθεια και για άλλες αλλαγές αφού "οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται".
Με τη φράση "δεν κάνω πίσω, δεν θέλω να σκεφτώ τι θα συμβεί εάν δεν κρατήσω σταθερά το τιμόνι", ο κ. Σαμαράς άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα ρισκάρει ένα ναυάγιο με απόσυρση ή πάγωμα των εργασιακών αλλαγών.
Η πρωθυπουργική θέση ανεβάζει στα ύψη την αδρεναλίνη, καθώς ο Φώτης Κουβέλης ξεκαθάρισε νωρίτερα ότι ούτε ο ίδιος, ούτε οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ θα υπερψηφίσουν τις εν λόγω αλλαγές.
"Εμείς προχωράμε, όποιος θέλει έρχεται"...
"Εμείς προχωράμε, όποιος θέλει έρχεται μαζί μας", δήλωσε στη συνέχεια σε δημοσιογράφους στενός συνεργάτης του κ.Σαμαρά.
Σε ερώτηση τι θα γίνει με την άρνηση του κ.Κουβελη, ο ίδιος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι εν τέλει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θα υπαναχωρήσει.
Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ για τις δηλώσεις Α. Σαμαρά
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού κύκλοι του ΠΑΣΟΚ σημείωσαν: «Εμείς αντιλαμβανόμαστε πως με τη δήλωσή του ο κ. Σαμαράς λέει πως θα κάνει μέσα στις επόμενες ώρες όλα όσα ανέλαβε να κάνει στη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ώστε αύριο να μπορεί να οριστικοποιηθεί ένα πλαίσιο που θα διασφαλίζει την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση, θα γίνεται δεκτό ως αξιόπιστο διεθνώς και θα δίνει ασφάλεια και προοπτική στους Έλληνες».
Τι απαντούν κύκλοι της ΔΗΜΑΡ
Από την πλευρά τους κύκλοι της ΔΗΜΑΡ σημείωσαν πως "έκπληξη προκαλεί η δήλωση του κ. Σαμαρά στις απαράδεκτες αξιώσεις της τρόικα για τα εργασιακά", υπογραμμίζοντας πως πρέπει να υπάρξει πολιτική διαπραγμάτευση. Επίσης, οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν πως η ΔΗΜΑΡ δεν απαντά στα περί «τολμηρών» που αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας παράλληλα πως "η ΔΗΜΑΡ με τόλμη και εθνική υπευθυνότητα στήριξε και στηρίζει την κυβέρνηση για να βγει η χώρα από τα αδιέξοδα χωρίς να διαλυθούν τα εργασιακά δικαιώματα. Τόλμη και υπευθυνότητα έναντι της κοινωνίας και των εργαζομένων είναι η πολιτική μας αξίωση".
Πηγή:www.capital.gr
Κανονικά στη βουλή το "πακέτο" μαζί με τα εργασιακά
Της Μαρίνας Μάνη
Κανονικά θα έρθει στη Βουλή το "πακέτο" των μέτρων μαζί με τα εργασιακά, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από κορυφαία κυβερνητική πηγή. Σε μια προσπάθεια ωστόσο «διευκόλυνσης» του Φώτη Κουβέλη δεν θα έχει τη μορφή του ενός άρθρου αλλά πολλών, με τις εργασιακές αλλαγές να αποτελούν ξεχωριστή ενότητα. Σε αυτή την περίπτωση η ΔΗΜΑΡ θα μπορεί να ψηφίσει αρνητικά χωρίς να κινδυνεύσει το σύνολο του νομοσχεδίου, καθώς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αριθμούν συνολικά 160 βουλευτές.
Επειδή όμως παραμένει ο κίνδυνος διαρροών και από αυτά τα δυο κόμματα συνεργάτες του κ. Κουβέλη δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να αποχωρήσει η ΔΗΜΑΡ από την ψηφοφορία έτσι ώστε να μειωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των «ναι».
Δεν ισχύουν τα περί τήρησης δεσμευμένου λογαριασμού
Εν τω μεταξύ κορυφαίος παράγοντας από το οικονομικό επιτελείο συνομιλώντας με δημοσιογράφους διέψευσε «κατηγορηματικά» τα όσα υποστήριξε νωρίτερα περί τήρησης δεσμευμένου λογαριασμού ο Ευ. Βενιζέλος, λέγοντας ότι ήταν μια σκέψη του γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε η οποία όμως συνάντησε την αντίδραση και της Α. Μέρκελ και του ΔΝΤ.
"Δεν κάνω πίσω"
Νωρίτερα, στη δήλωση - διάγγελμα που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, η φράση - κλειδί ήταν "δεν κάνω πίσω", από την οποία προκύπτει ότι δεν συζητά απόσυρση των εργασιακών από το πακέτο των μέτρων.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων "έχουμε αλλάξει πολλές από τις αρχικές προτάσεις της τρόικας", αφήνοντας να εννοηθεί ότι γίνεται προσπάθεια και για άλλες αλλαγές αφού "οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται".
Με τη φράση "δεν κάνω πίσω, δεν θέλω να σκεφτώ τι θα συμβεί εάν δεν κρατήσω σταθερά το τιμόνι", ο κ. Σαμαράς άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα ρισκάρει ένα ναυάγιο με απόσυρση ή πάγωμα των εργασιακών αλλαγών.
Η πρωθυπουργική θέση ανεβάζει στα ύψη την αδρεναλίνη, καθώς ο Φώτης Κουβέλης ξεκαθάρισε νωρίτερα ότι ούτε ο ίδιος, ούτε οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ θα υπερψηφίσουν τις εν λόγω αλλαγές.
"Εμείς προχωράμε, όποιος θέλει έρχεται"...
"Εμείς προχωράμε, όποιος θέλει έρχεται μαζί μας", δήλωσε στη συνέχεια σε δημοσιογράφους στενός συνεργάτης του κ.Σαμαρά.
Σε ερώτηση τι θα γίνει με την άρνηση του κ.Κουβελη, ο ίδιος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι εν τέλει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θα υπαναχωρήσει.
Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ για τις δηλώσεις Α. Σαμαρά
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού κύκλοι του ΠΑΣΟΚ σημείωσαν: «Εμείς αντιλαμβανόμαστε πως με τη δήλωσή του ο κ. Σαμαράς λέει πως θα κάνει μέσα στις επόμενες ώρες όλα όσα ανέλαβε να κάνει στη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ώστε αύριο να μπορεί να οριστικοποιηθεί ένα πλαίσιο που θα διασφαλίζει την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση, θα γίνεται δεκτό ως αξιόπιστο διεθνώς και θα δίνει ασφάλεια και προοπτική στους Έλληνες».
Τι απαντούν κύκλοι της ΔΗΜΑΡ
Από την πλευρά τους κύκλοι της ΔΗΜΑΡ σημείωσαν πως "έκπληξη προκαλεί η δήλωση του κ. Σαμαρά στις απαράδεκτες αξιώσεις της τρόικα για τα εργασιακά", υπογραμμίζοντας πως πρέπει να υπάρξει πολιτική διαπραγμάτευση. Επίσης, οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν πως η ΔΗΜΑΡ δεν απαντά στα περί «τολμηρών» που αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας παράλληλα πως "η ΔΗΜΑΡ με τόλμη και εθνική υπευθυνότητα στήριξε και στηρίζει την κυβέρνηση για να βγει η χώρα από τα αδιέξοδα χωρίς να διαλυθούν τα εργασιακά δικαιώματα. Τόλμη και υπευθυνότητα έναντι της κοινωνίας και των εργαζομένων είναι η πολιτική μας αξίωση".
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.