Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Άνθρακες ο... θησαυρός "επίσκεψη Μέρκελ" - "Τίποτα περισσότερο από μία χειρονομία" τονίζουν τα ξένα ΜΜΕ


ΓΙΑ «ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ» ΚΑΝΟΥΝ ΛΟΓΟ ΤΑ ΞΕΝΑ ΜΜΕ
Η ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΕ
Η Μέρκελ στήριξε την Ελλάδα αλλά δεν την ανακούφισε
  • Συγκρατημένη αισιοδοξία της κυβέρνησης
  • Για «συμβολική επίσκεψη» κάνουν λόγο τα ξένα ΜΜΕ
  • Μέρκελ: «Σκληρά τα μέτρα, αλλά ο δύσκολος δρόμος αξίζει τον κόπο»
  • Άκουσε τα «παράπονα» των επιχειρηματιών για την πολιτική του Μνημονίου
Για μία επίσκεψη συμβολικής σημασίας έκαναν λόγο τα ξένα ΜΜΕ αναφερόμενα στην άφιξη της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ [1] στην Αθήνα.
Το BBC κάνει λόγο για «τίποτα περισσότερο από μία χειρονομία». [2] Στο ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου γίνεται σαφές πως η Άνγκελα Μέρκελ στήριξε την χώρα μας αλλά «συμβολικά» ενώ τονίζεται πως το μέλλον της χώρας μας «δεν θα κριθεί βέβαια από μια επίσκεψη στην Αθήνα.
Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, εμφανίστηκαν ελπίδες για έγκαιρη εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους 31,5 δισ. ευρώ.
Έλληνες αξιωματούχοι, κάνουν λόγο για ικανοποίηση από την επίσκεψη, καθώς η παρουσία της στην χώρα μας στέλνει μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα στις προσπάθειές της για ανάκαμψη και παραμονή στο ευρώ.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, είπε καλά λόγια για την Ελλάδα, έδωσε το μήνυμά της πως στηρίζει τους Έλληνες για τις θυσίες που έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια ωστόσο δεν φαίνεται να υπαναχώρησε από τις θέσεις που έχει διατυπώσει το προηγούμενο διάστημα.
Τόνισε πως το μνημόνιο πρέπει να εφαρμοστεί, πως η Ελλάδα πρέπει να είναι συνεπής στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών, ενώ εξέφρασε την ελπίδα η χώρα μας να μην βγει από την ζώνη του ευρώ.
Σε αυτό το κλίμα ήταν τόσο οι δηλώσεις της μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά [3], όσο και τα όσα φέρεται να είπε κατά την συνάντηση με τους Έλληνες και τους Γερμανούς επιχειρηματίες στο ξενοδοχείο Χίλτον.
Σαμαράς: Ζητάμε μία ευκαιρία να σταθούμε στα πόδια μας
«Τόνισα στην καγκελάριο ότι ο ελληνικός λαός ματώνει, αλλά είναι αποφασισμένος να παραμείνει στο ευρώ και να κερδίσει την χαμένη ανταγωνιστικότητα. Δεν ζητά περισσότερα χρήματα, χαρες αλλά θέλει να σταθεί στα πόδια του»είπε σε δραματικό τόνο ο πρωθυπουργός [4] μετά την συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ.
Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να ξεπεράσει την κρίση με βασικές προϋποθέσεις να βγει από την ύφεση και να παραμείνει στο ευρώ.
Μέρκελ: Είμαστε εταίροι, είμαστε φίλοι, συνεργαζόμαστε
«Ζητούνται πάρα πολλά από τους πολίτες, έχει ολοκληρωθεί ένα μεγάλο κομμάτι του δρόμου», είπε η κυρία Μέρκελ, μετά την συνάντηση με τον κ. Σαμαρά, αναφερόμενη στην πρόοδο του ελληνικού προγράμματος και τόνισε ότι είναι καθήκον της Τρόικα [5] να εκπονήσει την έκθεση, «δεν την εκπροσωπούμε» είπε χαρακτηριστικά.
Η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι παράλληλα με τις διαρθρωτικές αλλαγές να δοθεί έναυσμα για την ανάπτυξη. «Θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για πρόσβαση της Ελλάδας στους απαραίτητους αναπτυξιακούς πόρους, τον Νοέμβριο στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής θα συμφωνήσουμε ποιοι πόροι μπορούν να διατεθούν στην Ελλάδα για τα αναπτυξιακά προγράμματα», είπε η καγκελάριος.
Η Άνγκελα Μέρκελ αναγνώρισε ότι σημειώθηκαν πρόοδοι στο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής «από το -10 το πρωτογενές έλλειμμα πήγε στο -2», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος η οποία εμφανίστηκε διαβασμένη για τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, αφού πρόσθεσε ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε.
«Πολλά έχουν επιτευχθεί, έχουν ληφθεί σκληρά μέτρα αλλά ο δύσκολος δρόμος αξίζει τον κόπο».
Παπούλιας: Ο ελληνικός λαός έχει εξαντλήσει την αντοχή του
Η Άνγκελα Μέρκελ αμέσως μετά την συνάντηση μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να συναντηθεί με τον Κάρολο Παπούλια. [6]
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, υποδέχθηκε εγκάρδια την Άνγκελα Μέρκελ, ωστόσο της τόνισε πως: «Η επίσκεψή σας είναι μια πολύ σημαντική επίσκεψη μέσα σε μια στιγμή που ο ελληνικός λαός περνάει δύσκολες στιγμές, σχεδόν έχει εξαντλήσει την αντοχή του και βέβαια πρέπει να σκεφτούμε μέτρα που θα δώσουν ελπίδα σε αυτόν τον λαό που υποφέρει και μιλάω ιδιαίτερα για αναπτυξιακά μέτρα. Πρέπει να καταπολεμήσουμε την ανεργία των νέων, στην οποία είμαστε πρωταγωνιστές μπροστά από την Ισπανία και βέβαια και την ανεργία των γυναικών».
Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος απάντησε λέγοντας πως είναι μεγάλη της τιμή να επισκέπτεται την Ελλάδα συμπληρώνοντας πως: «Γνωρίζω ότι οι στιγμές για την Ελλάδα είναι πολύ δύσκολες. Ήρθα εδώ υπό την ιδιότητά μου ως φίλη και εταίρος της Ελλάδας. Θέλουμε να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε στην επίλυση των προβλημάτων».
Η συνάντηση στο Χίλτον και τα «παράπονα» από τους επιχειρηματίες [7]
Επόμενος σταθμός της Γερμανίδας καγκελαρίου ήταν το ξενοδοχείο Χίλτον όπου και συμμετείχε σε συζήτηση στην οποία συμμετείχαν ο πρωθυπουργός και αντιπροσωπεία Ελλήνων και Γερμανών επιχειρηματιών [8].
Κατά την συνάντηση αυτή η Άνγκελα Μέρκελ άκουσε τα προβλήματα που είχαν να της παραθέσουν οι Έλληνες αλλά και οι συμπατριώτες της επιχειρηματίες τα οποία είναι μεταξύ άλλων, η έλλειψη ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, η ανεργία, η ύφεση κ.α.
Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος φέρεται να έκανε λόγο για αποτυχία του Μνημονίου [9], οι πολιτικές του οποίες κατέστρεψαν τον παραγωγικό ιστό της χώρας.
Η αποχώρηση από την Αθήνα
Λίγο μετά τις 19:30 ακολουθώντας πιστά το πρόγραμμα, η Άνγκελα Μέρκελ, επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο προκειμένου να πετάξει πίσω στο Βερολίνο. Την καγκελάριο αποχαιρέτησε ο υπουργός Εξωτερικών. Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs