Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Μαυραγάνης: Βάζει τεκμαρτό φόρο και σε ανέργους !

Του Σπύρου Δημητρέλη 
Τεκμαρτό φόρο, ακόμη και σε μακροχρόνια ανέργους, οι οποίοι «έκαναν το λάθος» να δουλέψουν έστω και για μία ημέρα το χρόνο, επιβάλλει ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης με διευκρινιστική εγκύκλιο που απέστειλε σε όλες τις εφορίες και αφορά στις απαλλαγές από τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης (τεκμήρια). 

Με βάση τη φορολογική νομοθεσία, το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει για τους φορολογούμενους από τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης, μπορεί να αμφισβητηθεί από τους φορολογούμενους. Η αμφισβήτηση αυτή μπορεί να γίνει μόνο από οπλίτες που υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία (εξαιρούνται με την εγκύκλιο οι μόνιμοι οπλίτες, αξιωματικοί κλπ.), φυλακισμένους, όσους νοσηλεύτηκαν σε κλινική, άνεργους που δικαιούνται βοήθημα ανεργίας, όσους συγκατοικούν με συγγενείς α’ βαθμού και έχουν μειωμένες δαπάνες διαβίωσης λόγω συμμετοχής σε αυτές των συγγενών τους, είναι ορφανοί ανήλικοι, οι οποίοι έχουν στην κυριότητά τους ΙΧ επιβατικά από κληρονομιά. Επίσης, εξαιρούνται και όσοι προσκομίζουν στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι για λόγους ανωτέρας βίας πραγματοποίησαν δαπάνη μικρότερη από την αντικειμενική. 

Όταν συντρέχει μία από τις παραπάνω περιπτώσεις, ο φορολογούμενος υποβάλλει αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην εφορία και αρμόδιος να κρίνει εάν απαλλάσσεται από τα τεκμήρια είναι ο έφορος. Στην εγκύκλιο υπάρχει η αδιανόητη πρόβλεψη ότι για να απαλλαγεί ένας άνεργος, ο οποίος είναι εγγεγραμμένος στα μητρώα του ΟΑΕΔ, από τα τεκμήρια διαβίωσης, θα πρέπει να μην έχει εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή. Με άλλα λόγια, εάν έκανε το λάθος να πάρει ένα μεροκάματο ή να εισπράξει τόκους από καταθέσεις έστω και ένα ευρώ, θα φορολογηθεί αδρά με βάση τα τεκμήρια.

Ο παραλογισμός με αριθμούς
Ενας μακροχρόνια άνεργος πληρώθηκε 50 ευρώ το 2011 με απόδειξη δαπάνης από μια επιχείρηση για ένα μεροκάματο. Ο ίδιος επειδή έχει στην κατοχή του ένα ΙΧ 1.400 κ.ε. και προσωπική αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης βρίσκεται αντιμέτωπος με τεκμαρτό εισόδημα 8.200 ευρώ! Στο συγκεκριμένο εισόδημα αντιστοιχεί φόρος 320 ευρώ. Ο κ. Μαυραγάνης με την εγκύκλιό του για 50 ευρώ εισόδημα επιβάλει φόρο 320 ευρώ... 



Πηγή:www.capital.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs