Ναι στον σκληρό πυρήνα των μέτρων λιτότητας -δηλαδή στο «χοντρό ψαλίδι» σε μισθούς και συντάξεις- όχι στα «λαιτ» μέτρα που παρουσιάζει η Κυβέρνηση, λέει η τρόικα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιστωτές μας θέτουν «βέτο» σε περικοπές δαπανών ύψους 1,4 δισ. ευρώ, περικοπές πάνω στις οποίες «πόνταρε» πολλά η Αθήνα για να περιορίσει όσο ήταν δυνατόν το πολιτικό και κοινωνικό κόστος της εφαρμογής των μέτρων.
Με τις ευλογίες της τρόικας λοιπόν για ακόμη μία φορά τα «εύκολα θύματα», δηλαδή μισθωτοί και συνταξιούχοι, θα πληρώσουν ολόκληρο το «μάρμαρο» της δημοσιονομικής προσαρμογής των επόμενων ετών, ελλείψει… εναλλακτικών.
Δεν αποκλείεται μάλιστα οι εξελίξεις αυτές να ακυρώσουν και τις εξαγγελίες για διάσωση των μισθών των ενστόλων (εκπροσώπους των οποίων θα δει σήμερα θα Γιάννης Στουρνάρας στο γραφείο του στην Πλατεία Συντάγματος) και να επαναφέρουν στο τραπέζι την συζήτηση για μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ το μήνα.
Στις επαφές που υπήρξαν με τα τεχνικά κλιμάκια οι ξένοι εμπειρογνώμονες εξέφρασαν τις ενστάσεις τους για αρκετές από τις σχεδιαζόμενες περικοπές λειτουργικών δαπανών, για τις οποίες όπως λένε έχουν ακούσει ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν ότι θα «κοπούν» με πενιχρά όμως αποτελέσματα ως τα σήμερα.
Σε ποια «κομμάτια» όμως του «πακέτου» των 11,5-13,5 δισ. ευρώ, θέτει «βέτο» η τρόικα;
• Στην περικοπή φαρμακευτικών δαπανών που αφορούν τον ΕΟΠΥΥ με στόχο την εξοικονόμηση περίπου 450 εκατ. ευρώ. Ειδικά την περίοδο αυτή όπου τα χρέη του ΕΟΠΠΥ προς τους φαρμακοποιούς και τα νοσοκομεία έχουν εκτοξευτεί, η τρόικα θεωρεί ότι η κυβέρνηση, ακόμα και αν προτείνει περικοπές στην υγεία, στην πράξη δεν θα τις εφαρμόσει ποτέ για να μην οξυνθούν ακόμα περισσότερο οι κοινωνικές αντιδράσεις.
• Στο «ψαλίδι» 500 εκατ. ευρώ από τις αμυντικές δαπάνες. Η τρόικα θεωρεί αμφίβολο το να πραγματοποιηθούν οι προτεινόμενες μεταθέσεις πληρωμών στα εξοπλιστικά προγράμματα. Τα συμβόλαια άλλωστε που υπογράφει η χώρα έχουν «δικλίδες» που δεν αποκλείεται να εμποδίσουν τις μεταθέσεις πληρωμών.
• Στο «μαχαίρι» σε καταναλωτικές και λειτουργικές δαπάνες του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα κατά 500 εκατ. ευρώ. Αν κυβέρνηση περικόψει και άλλο το πρόγραμμα των προμηθειών του δημοσίου τότε το μέτρο αυτό θα γυρίσει «μπούμερανγκ» καθώς με το τρόπο αυτό πιέζεται και άλλο η αγορά που ήδη ασφυκτιά από την έλλειψη ρευστότητας.
Από τις «συμπληγάδες» της τρόικας περνάνε φυσικά οι προτάσεις ύψους 6,8 δισ. ευρώ για περικοπές σε συντάξεις και επιδόματα με στόχο να εξοικονομηθούν για τα κρατικά ταμεία ταμεία 4,8 δισ. ευρώ.
Η τρόικα θεωρεί ότι το «μαχαίρι» στα εισοδήματα μπορεί να αποδώσει άμεσα «παρακάμπτοντας» το γεγονός ότι με το νέο σκληρό πακέτο μέτρων θα γονατίσουν τελείως συνταξιούχοι, ανάπηροι πολύτεκνοι και άνεργοι που ζουν στο όριο της φτώχειας.
Παντελώς απουσιάζουν από το πρόγραμμα τα έσοδα από φοροδιαφυγή. Αρχικά η κυβέρνηση δια του αναπληρωτή υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα είχε εμφανισθεί να προωθεί ένα σενάριο εργασίας που προέβλεπε έσοδα από τη φοροδιαφυγή ύψους 2 δισ. ευρώ.
Οι πιστωτές μας ζήτησαν από το Γενικό Λογιστήριο να αφαιρέσει την συγκεκριμένη πρόβλεψη και απαίτησαν από τους αρμοδίους να κάνουν ρεαλιστικές προβλέψεις.
Και όλα αυτά λίγες ώρες πριν ο Γιάννης Στουρνάρας συναντηθεί με τον Βολφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο.
Σε κάθε περίπτωση το «πακέτο» μέτρων –ενόψει της τελικής διαπραγμάτευσης με τους επικεφαλής της Τρόικα που φτάνουν στην Αθήνα την Παρασκευή- θα παραμείνει ανοιχτό σε αλλαγές μέχρι και την ημέρα της συνεδρίασης του Eurogroup.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.