Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Καταπέλτης η Διεθνής Αμνηστία για την αστυνομική βία στην Ελλάδα


Η αστυνομική βία στην Ελλάδα δεν είναι υπόθεση μεμονωμένων περιστατικών,  αναφέρει σε έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία, σημειώνοντας ότι υπάρχει συστημικό πρόβλημα εντοπισμού και τιμωρίας των δραστών.

[1]Η μη κυβερνητική οργάνωση κάνει λόγο για «υπερβολική χρήση βίας, περιλαμβανομένης της χρήσης χημικών ερεθιστικών ουσιών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, με τρόπο που παραβιάζει τα διεθνή πρότυπα», καθώς και για «ανικανότητα ή την απροθυμία της αστυνομίας και των δικαστικών αρχών να οδηγήσουν τους υπεύθυνους σε λογοδοσία». Η Διεθνής Αμνηστία σημειώνει ότι θύματα πέφτουν συνήθως «μέλη ευάλωτων ομάδων, όπως μετανάστες και αιτούντες άσυλο καθώς και κοινότητες που ζουν στις παρυφές της κοινωνίας, περιλαμβανομένων πολλών Ρομά».
Κατά την παρουσίαση της έκθεσης, ο David Diaz-Jogeix, αναπληρωτής διευθυντής του Προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, κάλεσε την ελληνική πολιτεία να αναγνωρίσει το πρόβλημα και να λάβει μέτρα για την αντιμετώπισή του. Πρότεινε τη «δημιουργία ενός πραγματικά ανεξάρτητου μηχανισμού διερεύνησης καταγγελιών», στο πρότυπο του Συνηγόρου του Πολίτη, ο οποίος θα λογοδοτεί στη Βουλή.
Για την αύξηση περιστατικών αστυνομικής βίας σε βάρος δημοσιογράφων μίλησε ο Γιώργος Σαββίδης, πρόεδρος ΠΟΕΣΥ. Κρατική πολιτική αποκάλεσε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Δημήτρης Τρίμης, τις επιθέσεις εναντίων εκπροσώπων του Τύπου. Στην εκδήλωση μίλησαν, μεταξύ άλλων, ο ο Γιάννης Καυκάς, μεταπτυχιακός φοιτητής φωτογραφίας, που δέχτηκε επίθεση από αστυνομικούς σε διαδήλωση στις 11 Μαΐου 2011 και ο δημοσιογράφος Μανώλης Κυπραίος, που έχασε την ακοή του ύστερα από τη ρίψη χειροβομβίδας κρότου λάμψης, στις 15 Ιουνίου του 2011. Ο πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ, Μάριος Λώλος, που έχει καταγγείλει επίθεση από τα ΜΑΤ καλύπτοντας διαδήλωση τον Απρίλιο του 2012, επισήμανε ότι το 46% των φωτορεπόρτερ που κάλυπταν διαδηλώσεις έχουν δεχθεί επίθεση.

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs