Συναγερμός στην ευρωζώνη και τις αγορές από την κλιμάκωση της Ισπανικής κρίσης.
Μετά τη Βαλένθια και άλλες πέντε αυτόνομες περιοχές της χώρας - σύμφωνα με τον Ισπανικό τύπο- ετοιμάζονται να ζητήσουν βοήθεια από την κυβέρνηση της Μαδρίτης.
Την ίδια ώρα, η Ισπανική οικονομία εισήλθε και επισήμως σε ύφεση το δεύτερο τρίμηνο του έτους και πλέον θεωρείται θέμα χρόνου η προσφυγή της χώρας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.
Σύμφωνα με πρώτα στοιχεία της κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας (ΤτΙ), η ιβηρική χώρα υπέστη ύφεση της τάξης του 0,4% του ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους συγκριτικά με την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου. Σε βάθος δωδεκαμήνου, δηλαδή σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2011, η συστολή της ισπανικής οικονομίας ανέρχεται στο 1% ΑΕΠ.
Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών μεταβαίνει στο Βερολίνο για να συναντηθεί με τον γερμανό ομόλογο του πυροδοτώντας σενάρια περί επικείμενης υποβολής αιτήματος βοήθειας.
Χθες η απόδοση του Ισπανικού δεκαετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά εκτινάχθηκε στο 7,56%, επιτόκιο υψηλότερα από αυτό που υποχρέωσε την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία να καταφύγει στους μηχανισμούς διάσωσης της Ευρώπης.
Ο δεκαετής τίτλος αποτελεί σημείο αναφοράς για το αξιόχρεο ενός κράτους, ενώ επιτόκια της τάξης του 7%, πόσο μάλλον του 7,5%, θεωρούνται απαγορευτικά για τη δυνατότητα αναχρηματοδότησης του δημόσιου χρέους μέσω νέου δανεισμού από τις αγορές.
Πλήγμα δέχθηκε και η εγχώρια ζήτηση, η οποία μειώθηκε κατά 1,2% συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του έτους. Η έκθεση της ΤτΙ δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, 23 Ιουλίου.
Στην Ιταλία πιέσεις δέχτηκαν τα ομόλογα αλλά και οι τραπεζικές μετοχές η διαπραγμάτευση των οποίων διεκόπη για μια ώρα.
http://www.skai.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.