Αντιμέτωποι με ένα ακόμη πακέτο, αλλά και με όσα έλεγαν μέχρι πρόσφατα για αποφυγή νέων οριζόντιων μέτρων, οι Αντ. Σαμαράς, Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης. Με άγριες διαθέσεις η τρόικα.
Το ενδεχόμενο μίας ακόμη δέσμης οριζόντιων μέτρων, που μέχρι αργά χθες δεν μπορούσε να αποκλειστεί από το οικονομικό επιτελείο, δεν αποκλείεται να κληθούν να αντιμετωπίσουν ο Πρωθυπουργός και οι Πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ προκειμένου να «κλείσει» το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ύψους 11,6 δισ, για τη διετία 2013 – 2014.
Η ελληνική τρόικα συναντάται στις δύο μετά το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, περίπου ένα 24ώρο πριν τη συνάντηση που θα έχει με τους εκπροσώπους των πιστωτών ο Αντ. Σαμαράς και, σχεδόν, παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις που θα βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ «τροϊκανών» και Γ. Στουρνάρα. Η χθεσινή συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με τους Ανδ. Λυκουρέντζο και Γιάννη Βρούτση «δείχνει» που θα πέσει το βάρος. Όχι τόσο στην υγεία, αφού πρώτο μέλημα είναι να κλείσουν τα ελλείμματα και δευτερεύον η εξοικονόμηση νέων πόρων, όσο κυρίως στο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εργασίας. Συντάξεις, με το ανώτατο πλαφόν να κατεβαίνει από τις 2.400 ευρώ σε χαμηλότερα επίπεδο, επικουρικές και εφάπαξ αλλά και πάσης φύσεως επιδόματα που περνούν από το εν λόγω υπουργείο μπαίνουν στην προκρούστεια κλίνη προκειμένου να εξοικονομηθούν 5 από τα 11,6 δισεκατομμύρια ευρώ του προγράμματος.
Μία νέα περικοπή στις συντάξεις, κάποιοι δεν απέκλειαν ακόμη και την υιοθέτηση εισοδηματικών κριτηρίων για τις κατώτατες συντάξεις, συνιστά προφανή οριζόντια περικοπή, την οποία – αφού δεν μπορούν να αποφύγουν – θα επιχειρήσουν να αιτιολογήσουν οι τρεις αρχηγοί. Ανάλογο πρόβλημα θα υπάρξει στην πολύ πιθανή περίπτωση που δεν… διασωθούν όλα τα ειδικά μισθολόγια αλλά τμήμα αυτών, καθώς η μαύρη τρύπα του 2012 αποκτά πλέον απειλητικές διαστάσεις.
Το νέο πακέτο μέτρων αναμένεται ότι θα προκαλέσει και τριγμούς στο εσωτερικό των τριών κομμάτων, αν και οι Αντ. Σαμαράς, Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης δείχνουν αποφασισμένοι να επιμείνουν στο στοίχημα που ανέλαβαν προ μηνός, με την κυβέρνηση συνεργασίας.
ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΣΗ ΕΙΔΙΚΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
«Μαχαίρι» και μάλιστα αναδρομικό στα ειδικά μισθολόγια -που δεν την γλιτώνουν- «σφαγή» στις συντάξεις, «ψαλίδι» στους μισθούς των ΔΕΚΟ και σε αιρετούς άρχοντες, ακόμη και πλαφόν στις ετήσιες δαπάνες περίθαλψης προβλέπει το σχέδιο Στουρνάρα που θα κατατεθεί ενώπιον των τριών πολιτικών αρχηγών.
Το «πλαφόν» για το σύνολο των συντάξιμων αποδοχών «κλείδωσε» στα 2.300 ευρώ, ενώ στο «τραπέζι» είναι και νέες κλιμακωτές μειώσεις στις κύριες συντάξεις.
Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας υποδέχεται τους επικεφαλής της τρόικα Πόλ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ, προκειμένου να εξετάσουν τους άξονες του πακέτου λιτότητας που επεξεργάστηκε η ελληνική κυβέρνηση ώστε να επιτευχθούν οι προαναφερθείσες περικοπές δαπανών, ενώ αύριο θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, προκειμένου η κυβέρνηση να πιάσει τον στόχο των 11,5 δισ. ευρώ, θα υιοθετηθούν τελικά πολλές από τις προτάσεις-«βόμβα» του ΚΕΠΕ, καθώς δεν κατέστη εφικτό να βρεθούν ισοδύναμου αποτελέσματος μέτρα. Έτσι, όλα δείχνουν πως το πακέτο περικοπών που θα τεθεί επί τάπητος στις διαβουλεύσεις με την τρόικα θα περιλαμβάνει τα εξής:
- Επιβολή ανώτατου ορίου στο σύνολο των συντάξιμων αποδοχών: Το πλαφόν όλα δείχνουν πως κλείδωσε στα 2.300 ευρώ μεικτά.
• Κλιμακωτές μειώσεις στις κύριες συντάξεις από τα 1.000 ευρώ και πάνω. Για ποσά από 1.000 έως 1.400 ευρώ η μείωση προτείνεται να φθάσει το 5% και για ποσά άνω των 1.400 ευρώ να ανέλθει στο 10%. Το μέτρο έχει προταθεί από το ΚΕΠΕ, το οποίο εκτιμά ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα εξοικονομηθούν 880 εκατ. ευρώ. Το αποτέλεσμα των περικοπών αυτών θα είναι να μειωθούν ακόμη και συντάξεις των οποίων τα κααθρά ποσά κυμαίνονται μεταξύ 800 και 900 ευρώ.
• Κατάργηση της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης. Το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι το μέτρο θα υλοποιηθεί, ούτως ώστε να περικοπούν κονδύλια 500 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, καμία επικουρική σύνταξη δεν θα ξεπερνά το 20% της κύριας
• Περικοπή του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων κατά 22%
- Αναδρομική επιβολή του ενιαίου μισθολογίου σε όλες τις ΔΕΚΟ και στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα.
• Μειώσεις 10% αναδρομικά από 1ης Ιουλίου στα ειδικά μισθολόγια, με εξαίρεση τους μάχιμους αστυνομικούς και τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.
• Περιορισμός των 89 κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων κατά 15%-20%. Αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια θα μπουν στα χορηγούμενα επιδόματα. Μάλιστα οι αρχικές εισηγήσεις προβλέπουν να μην υπολογίζεται μόνο το εισόδημα αλλά και τυχόν περιουσιακά στοιχεία που έχει ο δικαιούχος του επιδόματος. Από τα αυστηρά αυτά κριτήρια θα εξαιρεθούν το επίδομα ανεργίας αλλά και το ΕΚΑΣ, το οποίο άλλωστε καταβάλλεται ήδη με εισοδηματικά κριτήρια. Αναζητείται φόρμουλα για τα πολυτεκνικά επιδόματα και μεταξύ άλλων εξετάζεται η καθιέρωση οικογενειακού κριτηρίου.
Τα υπόλοιπα επιδόματα θα χωριστούν σε δύο κατηγορίες: αυτά που είναι ανταποδοτικά για τα οποία έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές (π.χ. τα επιδόματα ασθενείας). Στα συγκεκριμένα επιδόματα αναμένεται να υπάρξουν μικρότερες παρεμβάσεις, με δεδομένο πως οι ασφαλισμένοι έχουν καταβάλει χρήματα. Στην άλλη κατηγορία είναι τα λεγόμενα προνοιακά επιδόματα, για τα οποία δεν έχουν καταβληθεί εισφορές (π.χ. σύνταξη ανασφάλιστων, επιδόματα τυφλότητας κ.ά.). Στα προνοιακά επιδόματα αναμένεται να υπάρξουν και οι μεγαλύτερες περικοπές.
• Περικοπές 600 εκατ. ευρώ στον κλάδο της Υγείας (οι μισές το 2013 και οι υπόλοιπες το 2014).
• «Ψαλίδισμα» των αμοιβών των στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
• «Πάγωμα» μισθολογικών ωριμάνσεων
• Επιβολή διδάκτρων στους «αιώνιους» φοιτητές
• Καθιέρωση ανώτατου ορίου στις δαπάνες ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης τις οποίες καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία βάσει της σχετικής πρότασης του ΚΕΠΕ. Η επίμαχη εισήγηση προέβλεπε ότι οι δικαιούχοι ιατρικής περίθαλψης σε νοσοκομεία και εξωτερικά ιατρεία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (δημοσίου και ιδιωτικού χαρακτήρα, συμβεβλημένων με τα ασφαλιστικά ταμεία) θα έχουν κάλυψη μέχρι του ποσού 1.500 ευρώ ετησίως από τα ασφαλιστικά τους ταμεία για τις μηνιαίες επισκέψεις τους για συνταγογράφηση για 2 checkups το χρόνο και 1 νοσηλεία σε ιδιωτικό η κρατικό θεραπευτήριο (δηλαδή 4 ημέρες με βάση τη μέση διάρκεια νοσηλείας).
Από εκεί και πέρα όποιος υπερβαίνει το ποσό αυτό θα καταβάλλει –σύμφωνα με την πρόταση- 10 ευρώ ανά επίσκεψη και το 15% του ημερήσιου νοσηλίου! Το ΚΕΠΕ υποστηρίζει ότι με αυτόν τον τρόπο («συνασφάλιση») θα εξοικονομηθούν 182 εκατ. ευρώ την διετία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.