ΤΟΥ ΜΑΝΟΛΗ Γ. ΔΡΕΤΤΑΚΗ*
Σε προηγούμενα άρθρα μας στην «Αυγή» διερευνήσαμε διάφορες πλευρές του αποτελέσματος των εκλογών της 6.5.12 (Β.12) σε σχέση με τις εκλογές του 2009 (Β.09). Δεν εξετάσαμε, όμως, ποιος ήταν ο συσχετισμός της δύναμης των 4 κομμάτων που ήταν στη Βουλή που προέκυψε από τις Β.09 σε σύγκριση με τον συσχετισμό της δύναμης τους στη βραχύβια (και διαλυθείσα) Βουλή που προέκυψε από τις Β.12.
Στο άρθρο αυτό εξετάζουμε τη μεταβολή μόνο στις διαφορές των ποσοστών ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ - Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ - ΚΚΕ στις Β.12 σε σχέση με τις αντίστοιχες διαφορές στις Β.09 στις 56 εκλογικές περιφέρειες της χώρας, δεδομένου ότι (όπως φαίνεται από την τελευταία γραμμή του Πίνακα που ακολουθεί) από τα 4 κόμματα μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε θεαματικά τη δύναμή του, ενώ η δύναμη του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. μειώθηκε δραστικά και του ΚΚΕ αυξήθηκε ελάχιστα. Στον Πίνακα 1 δίνονται οι παραπάνω διαφορές στη δύναμη των 4 αυτών κομμάτων σε ποσοστά των έγκυρων ψηφοδελτίων στις Β.09 και στις Β.12 ταξινομημένες με βάση το ύψος των διαφορών στις Β.12 (οι κάθετες γραμμές διαχωρίζουν τις θετικές από τις αρνητικές διαφορές στις Β.12).
Από τα ποσοστά των 4 κομμάτων στις Β.09 και στις Β.12, με βάση τα οποία υπολογίστηκαν οι διαφορές τους στις στήλες του Πίνακα 1, προκύπτει ότι οι εκλογικές περιφέρειες στις οποίες πήραν το μέγιστο και το ελάχιστο ποσοστό τους ανάμεσα στις 56 εκλογικές περιφέρειες ήταν αυτές που δίνονται στον Πίνακα 2.
Εξαιτίας των μεγάλων μεταβολών και διαφορών που δείχνει ο Πίνακας 2, σημειώθηκαν οι μεγάλες ανατροπές στις διαφορές της δύναμης ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ - Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ - ΚΚΕ στις Β.12 σε σχέση με τις ίδιες διαφορές στις Β.09 στις 56 εκλογικές περιφέρειες και στο Σύνολο Χώρας που δείχνει ο Πίνακας 1. Πιο συγκεκριμένα, όπως φαίνεται από τις στήλες του Πίνακα 1, ενώ:
Στις Β.09 σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες (ε.π.) τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ ήταν πολύ υψηλότερα από εκείνα του ΣΥΡΙΖΑ, στις Β.12 σε 25 ε.π. τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν υψηλότερα από εκείνα του ΠΑΣΟΚ, ενώ στις υπόλοιπες τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ ήταν μεν υψηλότερα από εκείνα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι διαφορές ήταν δραστικά μικρότερες. Στο Σύνολο Χώρας σημειώθηκε μεγάλη ανατροπή και η υπεροχή του ΠΑΣΟΚ κατά 39,32% στις Β.09 μετατράπηκε σε υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ κατά 3,60%.
Στις Β.09 σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες τα ποσοστά της Ν.Δ. ήταν πολύ υψηλότερα από εκείνα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στις Β.12 σε 15 ε.π. τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν υψηλότερα από εκείνα της Ν.Δ., ενώ στις υπόλοιπες 41 τα ποσοστά της Ν.Δ. ήταν μεν ψηλότερα από εκείνα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι διαφορές ήταν επίσης δραστικά μικρότερες. Στο Σύνολο Χώρας η μεγάλη διαφορά κατά 28,87% συρρικνώθηκε σε 2,07% στις Β.12.
Στις Β.09 τα ποσοστά του ΚΚΕ σε 52 εκλογικές περιφέρειες ήταν μεγαλύτερα από εκείνα του ΣΥΡΙΖΑ και μόνο σε 4 μικρότερα (Ξάνθης, Ροδόπης, Λασιθίου και Ρεθύμνης), στις Β.12 τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μεγαλύτερα από εκείνα του ΚΚΕ σε 53 εκλογικές περιφέρειες και μόνο σε 3 μικρότερα (Σάμου, Λέσβου και Γρεβενών). Στο Σύνολο Χώρας η υπεροχή του ΚΚΕ κατά 2,94% στις Β.09 μετατράπηκε σε πολλαπλάσια υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ κατά 8,30%.
Το ερώτημα που γεννιέται είναι: αν οι παραπάνω ανατροπές θα μεταβληθούν, προς ποια κατεύθυνση και σε ποια έκταση στις νέες εκλογές της 17.6.12. Από την απάντηση που θα δώσει στο ερώτημα αυτό το εκλογικό σώμα θα εξαρτηθούν οι πολιτικές εξελίξεις την επομένη των εκλογών.
*Ο Μανόλης Γ. Δρεττάκης είναι τέως αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.