Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Τι είδε και τι άκουσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο Γενικό Λογιστήριο


Τι είδε και τι άκουσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο Γενικό Λογιστήριο
Οι ερωτήσεις των στελεχών της Κουμουνδούρου, οι αντοχές του Δημοσίου και η συζήτηση Δραγασάκη - Προβόπουλου
«Η οικονομία βρίσκεται στο όριο. Τα ταμεία αδειάζουν και αν συνεχίσετε έτσι σε λίγο καιρό οι φορολογούμενοι δεν θα πληρώνουν ούτε το... κινητό τους». Με αυτά τα λόγια τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους καλωσόρισαν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη και Ευκλείδη Τσακαλώτο και τρεις συμβούλους τους που τους συνόδευαν στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να τους ενημερώσουν για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας εν όψει της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης. Το πρώτο ερώτημα που ετέθη από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν: «Αν καταγγελθεί το μνημόνιο, πόσο θα αντέξει το Δημόσιο να πληρώνει;». Και η απάντηση ήταν: «Δεν καταλαβαίνετε ότι την επομένη θα γίνει πανζουρλισμός, κανένας δεν θα πληρώνει τίποτε, αυτόματα θα στερέψουν οι τράπεζες;».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα έσοδα του κράτους, μετά το πρώτο τρίμηνο που παρουσίασαν μικρή αυξητική τάση, μειώθηκαν κατά 13% τον Απρίλιο και κατέρρευσαν το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου παρουσιάζοντας μείωση 17,5% στις εισπράξεις από ΦΠΑ και 20% στο σύνολο. Υπό αυτές τις συνθήκες το Δημόσιο αντέχει να καταβάλλει μισθούς και συντάξεις ως το τέλος Ιουνίου.

Τα έσοδα του κράτους καταρρέουν
Οπως επισημάνθηκε στη συζήτηση, «το Δημόσιο εισπράττει μόνο τα έσοδα που παρακρατούνται στην πηγή - Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, ειδικοί φόροι στα καύσιμα, τσιγάρα και ποτά - και τους φόρους από τις λίγες συναλλαγές που γίνονται στην αγορά των αυτοκινήτων και στην κτηματαγορά».
«Ο κόσμος δεν πληρώνει άλλες οφειλές από τακτικούς ή έκτακτους φόρους, πολλοί καθυστερούν την πληρωμή ΦΠΑ και άλλων υποχρεώσεων. Εχει δημιουργηθεί κλίμα στον κόσμο και περιμένει την καταγγελία του μνημονίου».
Ο κ. Λαφαζάνης επανήλθε λέγοντας ότι θα καταγγελθεί το μνημόνιο και θα αλλάξει το κλίμα. Στη συζήτηση παρενέβη ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος είπε «έχετε δίκιο» και έθεσε το ερώτημα αν το υπουργείο Οικονομικών έχει επεξεργαστεί σενάρια - αν έχει «plan B» - για το πώς θα κινηθεί και θα λειτουργήσει το Δημόσιο στην περίπτωση καταγγελίας του μνημονίου, αν «παγώσουν» οι δόσεις της βοήθειας με απόφαση είτε της Ελλάδας είτε της τρόικας.

Δεν υπάρχει «plan B»
Κατά τις πληροφορίες η απάντηση ήταν ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει επεξεργαστεί τέτοια σενάρια - τουλάχιστον σε υπηρεσιακό επίπεδο - αλλά το Γενικό Λογιστήριο είχε έτοιμους πίνακες τους οποίους παρέδωσε στους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ:
1. Για το δανειακό πρόγραμμα και τις ανάγκες του κράτους ως προς την εξυπηρέτηση τόκων και ομολόγων που λήγουν ως το 2020.
2. Προβολή για την εξέλιξη των εσόδων και των δαπανών του κράτους ως το τέλος του έτους υπό κανονικές συνθήκες, που περιορίζουν το έλλειμμα στο 6% περίπου του ΑΕΠ.
3. Προβολή για την εξέλιξη εσόδων υπό ακραίες συνθήκες, όπως αυτές που φαίνεται να δημιουργούνται προεκλογικά. Σ' αυτή την περίπτωση το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να ξεπεράσει και πάλι το 10% του ΑΕΠ, ενώ από τον Ιούλιο κιόλας θα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα πληρωμών από το κράτος.

Οι πίνακες αυτοί παραδόθηκαν στους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά την ανάλυσή τους στη δίωρη συνάντηση που έγινε στο κτίριο του ΓΛΚ στην οδό Πανεπιστημίου, η συζήτηση κύλησε σε ήπιους τόνους.

Αλλωστε αυτή η στροφή αποτυπώθηκε την εβδομάδα που πέρασε στις δημόσιες δηλώσεις του κ. Γιάννη Δραγασάκη και του κ. Γιώργου Σταθάκη, οι οποίοι δεν έχουν σχέση με τη ρητορική άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ (όπως του κ. Λαφαζάνη, ο οποίος επιμένει στο δικό του καταγγελτικό ρεύμα).

Ο κ. Δραγασάκης, ο οποίος είχε διατελέσει αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας το 1989 στην οικουμενική κυβέρνηση, είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργο Προβόπουλο με τον οποίο διατηρεί στενή σχέση από την εποχή που ήταν και οι δύο μέλη του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.

Ο κ. Προβόπουλος περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση της οικονομίας, αναφέρθηκε στην «κοιλιά» των εσόδων που πήγαιναν καλά ως τον Μάρτιο αλλά κατέρρευσαν τον Απρίλιο εν όψει των εκλογών.

Η μεγαλύτερη ανησυχία αφορά τα επίπεδα ρευστότητας της οικονομίας που συρρικνώνονται μέρα με τη μέρα, ενώ υπάρχει αγωνία για την αντοχή των τραπεζών στις ακραίες συνθήκες που επικρατούν τις τελευταίες εβδομάδες.

Αλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο υπεύθυνος του οικονομικού προγράμματος, καθηγητής κ. Γιάννης Μηλιός αλλά και ο κ. Τσακαλώτος, ενημερώθηκαν για τεχνικά θέματα που αφορούν τις τράπεζες και τη χρηματοδότησή τους μέσω του ELA, του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας που τις κρατάει ζωντανές.

Το σενάριο της αναδιαπραγμάτευσης
Η τρόικα αναμένεται να ακολουθήσει σκληρή γραμμή σε πολιτικό επίπεδο. Ηδη ανακοίνωσε δημόσια ότι δεν πρόκειται να έρθει στην Αθήνα πριν από τις εκλογές του Ιουνίου και ώσπου να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Ωστόσο στο παρασκήνιο έγινε γνωστό ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας προσπάθειας του Προέδρου της Δημοκρατίας για τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης διεμήνυσε στην Αθήνα ότι υπάρχει έτοιμο σχέδιο για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου υπό τρεις όρους:
1. Τη χρονική μετατόπιση όλων των υποχρεώσεων της Ελλάδας και της εκπλήρωσης των στόχων για έναν χρόνο.
2. Την καταβολή του συνόλου της δανειακής βοήθειας (14,1 δισ. ευρώ) ως τον Σεπτέμβριο ώστε να αποκατασταθεί άμεσα η ρευστότητα στην οικονομία.
3. Το νέο πρόγραμμα θα δίνει έμφαση στις διαρθρωτικές αλλαγές και θα «παγώνει» κάθε μέτρο αύξησης της φορολογίας και της περικοπής μισθών και συντάξεων.

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs