Την υιοθέτηση ενός διαφορετικού πανευρωπαϊκού τρόπου υπολογισμού του ελλείμματος ο οποίος θα αλλάξει τα δεδομένα για την Ελλάδα αλλά και για άλλες χώρες με μεγάλα ελλείμματα προωθεί το ΔΝΤ σε συνεργασία με την ΕΕ.
Το διαρθρωτικό έλλειμμα προσμετρά το ύψος της ύφεσης και φέτος θα μπορούσε να είναι ακόμη και 2,6% αντί για 7,3% του ΑΕΠ που εκτιμάται το επίσημο έλλειμμα της Ελλάδας. Πιο αναλυτικά το διαρθρωτικό έλλειμμα συνυπολογίζει και σταθμίζει την ύφεση με αποτέλεσμα όσο πιο μεγάλη είναι τόσο το διαρθρωτικό έλλειμμα μειώνεται.
Και τούτο διότι προσμετρά πόσο η ύφεση «τρώει» τα κρατικά έσοδα και αυξάνει τις δαπάνες. Κατά αυτό τον τρόπο υπολογίζει ένα κοινωνικά και οικονομικά πιο «δίκαιο» έλλειμμα. Να σημειωθεί, ότι αν η ανάπτυξη επανέλθει, τότε το έλλειμμα αντιστοίχως φαίνεται πιο μεγάλο. Αν ολοκληρωθούν γρήγορα οι διαδικασίες θα αποτελέσει έναν ακόμη παράγοντα αλλαγών στο Μνημόνιο που ήδη βρίσκονται σε εκκόλαψη.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι αλλαγές περιλαμβάνουν παράταση της προσαρμογής για 1-3 έτη, μέτρα σε στάδια, έμφαση στη φοροδιαφυγή, αντικατάσταση επαχθών παρεμβάσεων, άμεση καταβολή περισσότερων κονδυλίων του ΕΣΠΑ και ευρωομόλογα επενδύσεων. Οι δύο επικρατέστερες μετρήσεις της Κομισιόν το υπολογίζουν στο 2,6% του ΑΕΠ και στο 5,6% του ΑΕΠ φέτος, αντί για 7,3% του ΑΕΠ που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί το γνωστό ελληνικό έλλειμμα γενικής κυβέρνησης, παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί.
Το θέμα συζητήθηκε στις 2 Μαΐου σε κλειστό συνέδριο στο Παρίσι μεταξύ μελών του ΔΝΤ, της Κομισιόν, κρατών-μελών και επιφανών οικονομολόγων. Το ερώτημα ήταν πως θα εισαχθεί ο «διαθρωτικός κανόνας» με κοινή μέτρηση ΕΕ και ΔΝΤ. Ένα ακόμα τεχνικό θέμα που σταματούσε τη διαδικασία είναι το οικονομετρικό μοντέλο που θα επιλεγεί , καθώς όπως φαίνεται και από τις μετρήσεις που ήδη υπάρχουν οι αποκλίσεις είναι μεγάλες.
Πλέον, οι διαδικασίες επιταχύνονται.
Επιγραμματικά οι παρεμβάσεις στο μνημόνιο θα είναι
- Παράταση Μνημονίου όχι μόνο για 1 αλλά και για 2- 3 χρόνια
- Παράταση Μνημονίου όχι μόνο για 1 αλλά και για 2- 3 χρόνια
- Δέσμευση και ανακοίνωση όχι όλων των μέτρων των επιμένων ετών, αλλά μόνο όσων απαιτούνται για την επόμενη χρονιά (7 δισ. ευρώ αν δεν επιμηκυνθεί το Μνημόνιο και 11,6 δισ. ευρώ στη διετία)
- Αντικατάσταση παρεμβάσεων που προκάλεσαν μεγάλες αντιδράσεις (ειδικά στους μισθούς και στους φόρους) ή δεν έφεραν αποτέλεσμα
- Νέα προσπάθεια να έρθουν παραπάνω έσοδα από τη πάταξη της φοροδιαφυγής
- Επιτάχυνση καταβολής στην Ελλάδα κονδυλίων του ΕΣΠΑ
- Εκκίνηση από το 2013 του νέου εργαλείου των επενδυτικών ομολόγων για τη χρηματοδότηση μεγάλων μεταφορικών αξόνων.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.