Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Ισπανία, ώρα μηδέν


spainΈνα βήμα πριν από τον μηχανισμό στήριξης βρίσκεται η ισπανική οικονομία, με την κυβέρνηση Ραχόι να προσπαθεί απεγνωσμένα να περισώσει ότι προλαβαίνει και τις Βρυξέλλες να επεξεργάζονται σχέδια έκτακτης ανάγκης για τη διάσωσή της.
Τα περιθώρια έχουν στενέψει δραματικά για την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, με το προβληματικό τραπεζικό σύστημα να μοιάζει έτοιμο να εκραγεί και το κόστος δανεισμού να εκτινάσσεται κοντά στα επίπεδα του 7%, όπου το χρέος δεν  θεωρείται πλέον βιώσιμο.
Άλλωστε το ισπανικό  χρέος της Ισπανίας,  παρέμεινε υπό έλεγχο πέρυσι, μόνο λόγω της παρέμβασης από την  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη δευτερογενή αγορά ομολόγων.
Την ίδια ώρα το χρηματιστήριο της Μαδρίτης βυθίζεται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2003, ενώ η μετοχή της προβληματικής Bankia διαπραγματεύεται «στο κόκκινο», με την πτώση μόνο χθες να φτάνει το 27%.
Η άποψη ότι η Ισπανία δεν θα αποφύγει το μηχανισμό στήριξης εδραιώνεται πλέον και κρύος ιδρώτας λούζει τους Ευρωπαίους, καθώς το κόστος διάσωσης της ισπανικής οικονομίας είναι τεράστιο.
Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η ύφεση της ισπανικής οικονομίας θα βαθύνει περαιτέρω στο β΄τρίμηνο του έτους. Τον Απρίλιο οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν κάθετη πτώση, καθώς το πρόγραμμα λιτότητας αποδυναμωνει την καταναλωτική δύναμη των ισπανικών νοικοκυριών.
Πάντως ο Ισπανός πρωθυπουργός επιμένει να αποδίδει τη μεγάλη άνοδο των spreads στην αβεβαιότητα που επικρατεί γύρω από το μέλλον της ευρωζώνης γενικότερα, ενώ ζήτησε να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα από τους αξιωματούχους της Ευρώπης, το οποίο θα διαβεβαιώνει ότι δεν θα διαλυθεί το ευρώ.
Όπως σχολιάζουν αναλυτές της Pimco, η Ισπανία βρίσκεται όλο και πιο κοντά στο μηχανισμό στήριξης, ωστόσο θα επιδιώξει να αποφύγει τη συνταγή που εφαρμόστηκε στις υπόλοιπες χώρες, με τα γνωστά αποτυχημένα αποτελέσματα.
«Θηλιά» η διάσωση της Bankia
Σε θηλιά στο λαιμό της Ισπανίας εξελίσσεται η διάσωσης της Bankia. Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, σπεύδει να διαβεβαιώσει ότι τα 19 δις. για την διάσωσης της ισπανικής τράπεζας, είναι αρκετά, ωστόσο οι αγορές δεν φαίνεται να πείθονται.
Η ασάφεια όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο θα διοχετευθούν αυτά τα χρήματα, προκαλεί έντονο προβληματισμό για την επιτυχία του εγχειρήματος και την αποφυγή προσφυγής σε εξωτερική βοήθεια για τη διάσωση του τραπεζικού κλάδου.
Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε χθες στο πρακτορείο Reuters, ότι η ισπανική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ανακεφαλαιοποίηση της Bankia, μέσω της έκδοσης νέου χρέους.  Εύλογα γεννάται το ερώτημα πώς η Ισπανία θα βγει στις αγορές, εν μέσω έντονης αβεβαιότητας.
Η Bankia είναι η περισσότερο εκτεθειμένη τράπεζα στην «φούσκα» των ακινήτων στην διάρκεια της παγκόσμιας κρίσης, με τα «τοξικά δάνεια» να ανέρχονται σε 32 δις. ευρώ.
Σχέδια έκτακτης ανάγκης από τις Βρυξέλλες
Τρόμος διακατέχει τους Ευρωπαίους στη σκέψη μιας κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος στην Ισπανία, ή μιας μαζικής φυγής καταθέσεων από τις τράπεζες με αιχμή του δόρατος την Ελλάδα, γι αυτό καταρτίζουν έκτακτα σχέδια διάσωσης των τραπεζών της ευρωζώνης, ενώ ήδη μελετούν στις Βρυξέλλες το πρόγραμμα διάσωσης της ισπανικής οικονομίας, ώστε να είναι έτοιμοι για παν ενδεχόμενο. Κύκλοι των Βρυξελλών εκτιμούν άλλωστε,  ότι είναι θέμα χρόνου η υποβολή αιτήματος από την Ισπανία για την παροχή στήριξης από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.
Σύμφωνα με το Reuters, το σχέδιο νόμου το οποίο θα προταθεί από την Κομισιόν στις 6 Ιουνίου, προβλέπει ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι υποχρεωμένες να διασώσουν τις τράπεζες η μια της άλλης.
Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα προς τη νομισματική ενοποίηση, ενώ είναι βέβαιο ότι το σχέδιο αυτό θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις κυρίως εκ μέρους της Γερμανίας.
Φαίνεται πως οι Ευρωπαίοι έχουν κατανοήσει την κρισιμότητα των στιγμών για το μέλλον του ευρώ. Μένει να αρθούν οι αντιστάσεις της Γερμανίας, ώστε να προχωρήσουν σε ένα κοινό σχέδιο για την διάσωση της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης.
Καταλανανική… βόμβα
Μετά την Bankia άλλη μια βόμβα μεγατόνων συντάραξε συθέμελα την ισπανική οικονομία. Η Καταλονία, η πλουσιότερη περιφέρεια της Ισπανίας, ζήτησε τη βοήθεια της κεντρικής κυβέρνησης στη Μαδρίτη, για να εξυπηρετήσει το χρέος της το οποίο ανέρχεται στα 13 δισ. ευρώ.
Ο πρωθυπουργός της Καταλονίας Αρτούρ Μας ανακοίνωσε ότι η περιοχή των 7 εκατ. κατοίκων θα χρειαστεί τη βοήθεια του κεντρικού κράτους για να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της, εξέλιξη η οποία προκάλεσε τρόμο στις αγορές.
Η οικονομία της Καταλονίας,  καλύπτει το 20% του ΑΕΠ, ενώ παράλληλα είναι η δεύτερη πιο υπερχρεωμένη περιφέρεια της ευρωζώνης. Μόνο σε τοκοχρεολύσια πληρώνει ετησίως 2 δισ. ευρώ, ποσό διπλάσιο σε σχέση με το 2010.


Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs