Η χαρακτηριστική άνεση με την οποία αντιμετώπιζαν οι Ολλανδοί την οικονομική κρίση που χτυπούσε ολοένα και περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης φαίνεται πως φτάνει στο τέλος της, καθώς πλέον όχι μόνο είναι αντιμέτωποι με τον φόβο της λιτότητας αλλά οι άποροι συνεχώς και αυξάνουν.
Η Ολλανδία μπορεί ακόμη να κατέχει το απόλυτο άριστα (ΑΑΑ) στην αξιολόγηση της οικονομίας τους, όμως το ισχυρό προφίλ που έχει χτίσει τα τελευταία χρόνια αρχίζει να καταρρέει. Πριν από μερικές ημέρες ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας παραιτήθηκε καθώς δεν κατάφερε να συνεννοηθεί με τον κυβερνητικό του εταίρο προκειμένου να εφαρμοστούν μέτρα λιτότητας για να αποφευχθεί η κατάρρευση της οικονομιίας.
Πλέον οι Ολλανδοί αντιμετωπίζουν προβλήματα παρόμοια με αυτά της Ελλάδας, της Ιταλίας της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Πλέον τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της χώρας ανακάλυψε πως υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άστεγοι, ζητιάνοι αλλά και άτομα που δεν έχουν να φάνε και καταφεύγουν στα καθημερινά συσσίτια.
Όσο περίεργο και εάν ακούγεται συσσίτια έχει και η Ολλανδία και μάλιστα πολλά, καθώς μέσα σε μόλις έναν χρόνο έχουν αυξηθεί κατά πολλοί οι άνθρωποι που οδηγούνται στην εξαθλίωση και δεν μπορούν να θρέψουν την ίδια τους την οικογένεια. Χαρακτηριστική η δήλωση του κυρίου Πιέτ Βαν Ντίπεν της οργάνωσης "Food Bank Amsterdam":
«τους τελευταίους μήνες παρατηρούμε ένα πραγματικό 'κύμα' ανθρώπων που αναζητούν λίγο φαγητό, λίγη βοήθεια. Πλέον δεν μπορούμε να τους βοηθήσουμε όλους ...».
Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόνο στην πρωτεύουσα Άμστερνταμ, περίπου 1300 οικογένειες κάθε εβδομάδα μπαίνουν στις λίστες με τους δικαιούχους επιδομάτων πρόνοιας. Η αύξηση αγγίζει το 10% κάθε μήνα.
Επιπλέον, τα προβλήματα αυτά αναμένεται να επιδεινωθούν στο άμεσο μέλλον, καθώς'η κυβέρνηση θα κόψει πολλά από τα επιδόματα που βοηθούν πολλούς Ολλανδούς να μην φτάσουν στο απόλυτο όριο της φτώχειας.
Η καταγεγραμμένη ανεργία αγγίζει ήδη το 6% στον γενικό πληθυσμό και πολύ μεγαλύτερα νούμερα στις νεαρές ηλικιακά ομάδες. Υπολογίζεται ότι πλέον ένα στα έξι νοικοκυριά δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.