Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Ανθρωποι και αριθμοί


Τον Απρίλιο του 2011, ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, σε μια κρίση ενθουσιασμού και αισιοδοξίας, είχε δει έξοδο στις αγορές πριν από το τέλος του 2011! Το νέο μνημόνιο του Φεβρουαρίου 2012 εκτιμά ότι η πολυπόθητη ελληνική προσφυγή στις αγορές θα γίνει το 2015.

Να τα πιστέψουμε και να μείνουμε σ' αυτά ή να γυρίσουμε πίσω, για να εξετάσουμε κατά πόσον τα «στερνά τιμούν τα πρώτα»; Ο λόγος για τα σενάρια που βλέπουν πιθανή και ορατή την προοπτική εξόδου της Ελλάδας στις χρηματοοικονομικές αγορές, ώστε να αναζητήσει μόνη της, χωρίς τη στήριξη των εταίρων της, τα χρήματα που χρειάζεται για την εξυπηρέτηση χρέους και ελλείμματος -αν και αυτό το τελευταίο προβλέπεται ότι θα εκλείψει με την ωρίμαση του προγράμματος οικονομικής αναδιάρθρωσης και την επιστροφή στη δημοσιονομική νομιμότητα.
Η αλήθεια είναι ότι στους κύκλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν θεωρείται πλέον κομψό ή, κατά άλλους, συνετό να διατυπώνει κανείς σαφείς προβλέψεις για το χρονοδιάγραμμα εξόδου της Ελλάδας από την κατάσταση κόκκινου συναγερμού και επιστροφής στην ηρεμία.
Ωστόσο, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γιοργκ Ασμουνσεν, τόλμησε να υπερβεί τις... προκαταλήψεις και εκτίμησε, πρόσφατα, ότι αναμένει θετικό πρόσημο ανάπτυξης το 2014 και σταδιακή επιστροφή στις αγορές από το 2015. Ο κ. Ασμουνσεν δεν είπε κάτι περισσότερο από αυτό που περιλαμβάνεται στο δεύτερο μνημόνιο.
Ο απολογισμός των δύο τελευταίων ετών είναι γεμάτος από εκτιμήσεις που καταρρίφθηκαν, από προβλέψεις που δεν εκπληρώθηκαν. Να θυμηθούμε ότι το πρώτο μνημόνιο, το Μάιο του 2010, προέβλεπε ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2012 -δηλαδή τώρα- θα δανειζόμαστε άνετα 11,3 δισ. ευρώ.
Υπάρχουν ωστόσο και χειρότερα, αφού, τον Απρίλιο του 2011, ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, σε μια κρίση ενθουσιασμού και αισιοδοξίας, είχε δει έξοδο στις αγορές πριν από το τέλος του 2011! Το νέο μνημόνιο του Φεβρουαρίου 2012 εκτιμά ότι η πολυπόθητη ελληνική προσφυγή στις αγορές θα γίνει το 2015.
Ο κ. Τόμσεν ωστόσο, εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα, είναι πιο συγκρατημένος, καθώς σε εσωτερική έκθεση του Ταμείου διατύπωσε την άποψη ότι ο δανεισμός της Ελλάδας από τις διεθνείς αγορές δεν θα μπορέσει να γίνει νωρίτερα από το 2016. Ο Ελληνας πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, τοποθέτησε χρονικά την έναρξη της ανάκαμψης μεταξύ 2013 και 2014, χωρίς να διατυπώσει, ωστόσο, συγκεκριμένη πρόβλεψη για το πρόγραμμα δανεισμού.
Η πρόβλεψη ανάκαμψης, εξόδου από την κρίση και επιστροφής τις αγορές, μοιάζει για την Ελλάδα σαν το καρότο που κρεμά ο αγωγιάτης μπροστά από το υποζύγιο, ώστε αυτό να υπομένει καρτερικά το μαστίγιο, βλέποντας μπροστά του μόνο την επιβράβευση, την οποία ωστόσο, όσο και να τρέξει, δεν την πλησιάζει. Αναρωτιέται κανείς: είναι οι αριθμοί εγγενώς αναξιόπιστοι ή όσοι τους χρησιμοποιούν χωρίς σύνεση;
ΝΙΚΟΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ - nfran@naftemporiki.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs