Ισχυρές πιέσεις δέχονται από το ξεκίνημα κιόλας της ημέρας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο των γαλλικών εκλογών σε συνδυασμό με τις δραματικές εξελίξεις στην Ολλανδία. (Δείτε εδώ:).
Το γεγονός ότι οι δύο «βασικοί σύμμαχοι» της Γερμανίας στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής βρίσκονται ενώπιον αλλαγών στην ηγεσία τους, με πιθανή την «στροφή» 180 μοιρών στην μέχρι σήμερα ακολουθούμενη πολιτική τους, αλλά και η διαρκώς αυξανόμενη ανησυχία των επενδυτών για – ίσως και άμεση – κατάρρευση της Ισπανίας, της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης, συνθέτουν ένα εφιαλτικό παζλ και τροφοδοτούν το γαϊτανάκι της κρίσης.
Δεν είναι μόνον η νίκη Ολάντ στον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών – με τον Σοσιαλιστή υποψήφιο πρόεδρο να έχει δηλώσει πως το πρώτο που θα κάνει είναι να επαναδιαπραγματευτεί με την Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ το «άγιο δισκοπότηρο» της γερμανο-ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής που ονομάζεται «δημοσιονομικό σύμφωνο» - αλλά και η αδυναμία της Ολλανδίας, μιας από τις τέσσερις εναπομείνασες χώρες με ανώτατη πιστοληπτική αξιολόγηση (ΑΑΑ) να συμφωνήσει σε κυβερνητικό επίπεδο επί των αναγκαίων μέτρων λιτότητας προκειμένου να διατηρήσει αυτό το στάτους οικονομικής αξιοπιστίας, που κάνουν τους επενδυτές να αποστρέφονται τις ευρωαγορές. Βασικά αυτό που φοβούνται οι αναλυτές είναι πως ακόμα και οι χώρες του "πυρήνα" της Ευρωζώνης δεν θα καταφέρουν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για δημοσιονομική πειθαρχία και πολιτικές λιτότητας. Με αποτέλεσμα οι πρώτες πιέσεις να καταγράφονται στην πορεία του τραπεζικού κλάδου.
Επίσης, για την ισπανική οικονομία ανακοινώθηκε έλλειμμα της τάξης του 8,5% για το 2011 - για να αντιληφθείτε το πρόβλημα, το ελληνικό ήταν στο 9,1% τελικά... Σε πτώση και το ευρώ στα 1,3155 δολάρια, ωστόσο αυτό που θα έχει σημασία, αυτή την εβδομάδα, είναι αν αυξηθούν τα επιτόκια δανεισμού σε Γερμανία - Γαλλία.
Ανάλογα, ενισχύεται και το κόστος δανεισμού για την ισπανική και την ιτλαική οικονομία, καθώς διαμορφώνεται σε επίπεδα άνω του 6% και το 5,7% αντιστοίχως. Με αυτά τα δεδομένα, μετά το μεσημέρι οι κυριότερες ευρωαγορές κινούνταν βαθιά στα … κόκκινα. Συγκεκριμένα, ο γερμανικός δείκτης DAX σημειώνει πτώση 2,78%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί σε ποσοστό 1,90%. Κατά 1,6% πιέζεται και ο FTSE 100 στο Λονδίνο, ενώ μιάμιση μονάδα υποχωρεί το ελβετικό χρηματιστήριο. Ακόμα χειρότερα τα πράγματα στην Ιταλία με τον FTSE MIB να χάνει ποσοστό 2,74% και στην Μαδρίτη όπου ο IBEX 35 βυθίζεται κατά 2,93%, σε χαμηλό τριών ετών.
Την ίδια ώρα ζοφερές είναι και οι προβλέψεις μεγάλων οίκων. Νωρίτερα σήμερα η Citi άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης να αποκλίνουν φέτος από τους δημοσιονομικούς τους στόχους. Για να σημειώσει επίσης ότι : «Τα προβλήματα για τη ζώνη του ευρώ θα μπορούσαν να ενταθούν, καθώς είναι πιθανό οι δυσκολίες χρηματοδότησης του ‘πυρήνα’ να υπονομεύσουν τις προσπάθειες ανοικοδόμησης ενός αξιόπιστου τείχους προστασίας για την Ισπανία και την Ιταλία».
Λογική εξέλιξη όλων αυτών η αύξηση των πιέσεων και στα spreads της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Ειδικότερα, ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων σε Γαλλία, στο +3,11% και Ολλανδία, στο +2,4%. Ανοδικές πιέσεις δέχονται και τα spreads Ελλάδας, Ισπανίας και Ιταλίας, με την Μαδρίτη (με το ελληνικό να ξεπερνά τις 2.000 μονάδες βάσης, το ισπανικό τις 433 μ.β. και το ιταλικό τις 405, υποδηλώνοντας κόστος δανεισμού πα΄νω από 6% και πάνω από 5,7% αντιστοίχως.
Ανάλογη πορεία και για το κόστος ασφάλισης έναντι κινδύνου χρεοκοπίας (CDS) των χωρών του Νότου.
Στην Αθήνα, η επόμενη ημέρα μετά τη δημοσίευση των δραματικών ισολογισμών δεν είναι τόσο κακή, αφού οι τράπεζες δεν καταρρέουν. Μάλιστα, η άνοδος λ. χ της Alpha Bank δείχνει ότι υπάρχουν δεύτερες σκέψεις εν όψει της ανακεφαλαιοποίησης, καθώς η συγκεκριμένη τράπεζα κατάφερε να διατηρήσει ίδια κεφάλαια 1,9 δισ. ευρώ. Η πτώση, πάντως, είναι της τάξης του 1% για τον Γενικό Δείκτη στις 710 μονάδες. Κέρδη 6,54% για την Alpha Bank. Άνοδος 1,92% για την Εurobank. Πτώση 1,12% για την Εθνική στα 1,76 ευρώ. Βουτιά 3% για τη MIG. Mικρή πτώση στον ΟΠΑΠ και 2,05% για τον ΟΤΕ.
http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=192170
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.