Συνεχίζεται η αναταραχή στις ευρωπαϊκές αγορές, μόνο που πλέον δεν τροφοδοτείται μόνο από τις οικονομικές εξελίξεις, αλλά και από τις πολιτικές.
Στη Γαλλία η νίκη του Φρανσουά Ολάντ στον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών δεν έγινε δεκτή με ενθουσιασμό, προβληματίζοντας τους αναλυτές.
Εκτός όμως από τον κίνδυνο κατάρρευσης του διπόλου Μερκοζί και τις ελληνικές εκλογές, μεγάλη ανησυχία υπάρχει και για την Ολλανδία, το μεγαλύτερο θιασώτη μαζί με τη Γερμανία της δημοσιονομικής πειθαρχίας
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε υπέβαλε την παραίτησή του μετά την κατάρρευση των συνομιλιών μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, κεντροδεξιών και ακροδεξιών.
Αιτία, η διαφωνία για την αναγκαιότητα και το ύψος των περικοπών που πρέπει να γίνουν στον υπό κατάρτιση προϋπολογισμό προκειμένου το έλλειμμα να πέσει στο 3% από το 4,7% που έκλεισε το 2011, την ώρα η FITCH απειλεί ότι χωρίς πρόσθετα μέτρα θα εξετάσει να αφαιρέσει από την Ολλανδία τα «ΑΑΑ» της πιστοληπτικής της αξιολόγησης.
Σε έκθεση της πάντως η Νομούρα αναφέρει ότι η προσοχή των αναλυτών θα πρέπει να στραφεί στο τελικό αποτέλεσμα όχι των γαλλικών αλλά των ελληνικών εκλογών. « Οι ελληνικές εκλογές ενδεχομένως θα επηρεάσουν περισσότερο τη διάθεση των αγορών αν τα 2 μεγαλύτερα κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αποτύχουν να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία», αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Φρένο» και για την ισπανική οικονομία
Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας, το α' 3μηνο η ύφεση -σε σχέση με πέρυσι- ήταν της τάξης του 0,5%, ενώ ήταν το πρώτο αρνητικό τρίμηνο μετά από 7 συνεχόμενα θετικά.
Στις εκθέσεις του το ΔΝΤ αναφέρει ότι η Ευρωζώνη συνολικά θα είναι η μοναδική αναπτυγμένη οικονομία που φέτος θα εμφανίσει ύφεση εξαιτίας της υπερβολικής έμφασης στη λιτότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat όλες οι χώρες της Ευρωζώνης -πλην της Κύπρου και της Σλοβενίας- μείωσαν τα ελλείμματα τους, όμως συνολικά το χρέος της Ευρωζώνης αυξήθηκε.
Σε μια στροφή στη ρητορικής της, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι μείωση των ελλειμμάτων και αναπτυξιακή πολιτική μπορούν και πρέπει να συνδυαστούν. « Δεν καταλαβαίνω γιατί συχνά αυτοί οι δύο πυλώνες έρχονται σε αντιπαραβολή ο ένας με τον άλλον δεδομένου ότι συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον. Ένας παράγοντας που γεννά την ανάπτυξη είναι η μείωση του χρέους».
Μέσα σε αυτό το κλίμα οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες κατέγραψαν νέες ζημιές την ώρα που τα κόστη δανεισμού ανέβηκαν θεαματικά. Η απόδοση του Ισπανικού 10ετούς ομολόγου βρέθηκε ξανά πάνω από το 6%, του γαλλικού πάνω από 3%. Σε υψηλό τριετίας «σκαρφάλωσε» και το ολλανδικό ομόλογο (2,39%), ενώ σε πολύ υψηλά επίπεδα συνεχίζουν τα ιταλικά, πορτογαλικά και ελληνικά ομόλογα.
«Αν δεν επιλυθεί το πρόβλημα της Ευρωζώνης δεν σκεφτόμαστε καν την υιοθέτηση του κοινού νομίσματος» ήταν το σχόλιο του Πολωνού ΥΠΟΙΚ Γιαν Βίνσεντ Ροστόφσκι.
ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΧΩΡΩΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ
2010 - 2011
Ευρωζώνη: 6,2% - 4,1%
Γερμανία : 4,3% - 1%
Ιρλανδία : 31,2% - 13,1%
Ελλάδα : 10,3% - 9,1%
Ισπανία : 9,3% - 8,5%
Γαλλία : 7,1% - 5,2%
Ιταλία : 4,6% - 3,9%
ΚΟΣΤΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ 10ετή ομόλογα
• Ισπανία: 6,04%
• Γαλλία: 3,11%
• Ολλανδία: 2,39%
• Ιταλία: 5,74%
• Πορτογαλία: 11,67%
• Ελλάδα: 21,44%
Χρυσόστομος Τσούφης
http://www.skai.gr/news/finance/article/201090/se-nea-politiki-kai-oikonomiki-peridinisi-i-eurozoni-/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.