Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Στις κάλπες μαζικά οι Γάλλοι για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών

Ο Φρανσουά Ολάντ χαιρετά στους ψηφοφόρους μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος
Ο Φρανσουά Ολάντ χαιρετά στους ψηφοφόρους μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Παρίσι, Γαλλία
Υψηλή προσέλευση καταγράφεται στις κάλπες του πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Πάνω από 44 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν τον ένοικο των Ηλύσιων για τα επόμενα πέντε χρόνια με τους πάντες εντός και εκτός της χώρας να συμφωνούν ότι το αποτέλεσμα θα κρίνει πολλά στο εσωτερικό και ίσως ακόμα περισσότερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα εκλογικά κέντρα παραμένουν ανοιχτά έως τις 21:00 (ώρα Ελλάδος) και αμέσως μετά αναμένεται η δημοσίευση των exit poll και των πρώτων αποτελεσμάτων.

Τα 85.000 εκλογικά κέντρα θα παραμείνουν ανοιχτά ως τις επτά (ώρα Ελλάδος) στην ηπειρωτική χώρα, και για δύο επιπλέον ώρες στις μεγάλες πόλεις. Τα exit poll και τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν όταν κλείσουν όλα τα εκλογικά κέντρα, στις 21:00 (ώρα Ελλάδος).

Ενδεικτική της κρισιμότητας που προσδίδεται στην εκλογική αναμέτρηση είναι η υψηλή προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες -αν και υστερεί συγκριτικά με το 2007.

Βάσει των επίσημων στοιχείων του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών, το ποσοστό της προσέλευσης έφθανε το 70,6% στις 18:00 (ώρα Ελλάδος), ελαφρώς μειωμένο σε σχέση με την ίδια ώρα το 2007 (73,8%), αλλά υψηλότερο από τις τέσσερις προηγούμενες αναμετρήσεις, περιλαμβανομένης αυτής του 2002 όταν ο Ζαν-Μαρί Λεπέν είχε περάσει στο δεύτερο γύρο.

Η προσέλευση στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2007 είχε φθάσει το 84%, το υψηλότερο ποσοστό από τα τέλη της δεκαετίας του '70.

11 φωτογραφίες
Περίπου 800.000 ψηφοφόροι των υπερπόντιων διαμερισμάτων και εδαφών ψήφισαν ήδη από το Σάββατο, λόγω της διαφοράς ώρας με το Παρίσι.

Οι ως τώρα δημοσκοπήσεις δίνουν ένα μικρό προβάδισμα στον υποψήφιο των Σοσιαλιστών Φρανσουά Ολάντ με 28% με τον νυν πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί να έπεται στο 26%.

Ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν του Μετώπου της Αριστεράς και η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν είναι περίπου στο 15% και θα δώσουν μάχη για την τρίτη θέση.

Σημαντικό ποσοστό, λίγο πάνω από 10% συγκεντρώνει ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού ενώ η υποψήφια των Οικολόγων Εύα Ζολί, ο εθνικιστής δεξιός Νικολά Ντιπόν-Ενιάν και οι δύο υποψήφιοι της άκρας αριστεράς Φιλίπ Πουτού και Ναταλί Άρτο είναι όλοι κάτω από το 3%.

Αν και το ζευγάρι του δεύτερου γύρου στις 6 Μαΐου είναι σχεδόν δεδομένο, πολλά θα κριθούν από τις επιδόσεις του Μελανσόν, της Λεπέν και του Μπαϊρού και από το οπού θα κλίνουν μετά την πρώτη Κυριακή οι ψηφοφόροι τους.

Για τον δεύτερο γύρο οι δημοσκοπήσεις δίνουν στον Ολάντ ποσοστό γύρω στο 55%.

Αν εκλεγεί ο Ολάντ θα σημάνει την επιστροφή των Σοσιαλιστών στην προεδρία μετά από 17 χρόνια, όταν αποχώρησε από το Μέγαρο των Ηλύσιων ο Φρανσουά Μιτεράν.

Ένας κρίσιμος παράγοντας είναι το ποσοστό της συμμετοχής που παραδοσιακά είναι αρκετά ψηλό. Αναλυτές προειδοποιούν για μεγάλο ποσοστό αποχής σε αυτή την αναμέτρηση, το οποίο αναμένεται να ξεπεράσει βάσει κάποιων δημοσκοπήσεων το 25%, απόδειξη της δυσπιστίας απέναντι στους πολιτικούς.

Πάντως, ως τις 12 το μεσημέρι η συμμετοχή κινούνταν κάπως χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2007 και έφτανε το 28% έναντι του 30% το 2007

Ορόσημο οι εκλογές


Πρόκειται για αναμέτρηση με βαρύνουσα σημασία για το μέλλον της Ευρώπης, «πολλοί μας παρακολουθούν» δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ προσερχόμενος για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στη κεντρική Γαλλία. «Αναρωτιούνται όχι τόσο πολύ για το όνομα του νικητή αλλά ειδικά για το τι πολιτικές θα ακολουθήσει», επισήμανε.

«Ύψιστη στιγμή για τη δημοκρατία» είναι η αναμέτρηση, υπογράμμισε ο Μελανσόν ασκώντας το δικαίωμα του.

Ο Φρανσουά Μπαϊρού, στις δηλώσεις του, είπε ότι το αποτέλεσμα θα κριθεί την τελευταία στιγμή, γιατί υπάρχουν πολλοί αναποφάσιστοι.

Η οικονομία κυριάρχησε στις καμπάνιες των υποψηφίων ενώ τα ζητήματα που την αφορούν –ανεργία, μισθοί, συντάξεις– είναι αυτά που απασχολούν περισσότερο το εκλογικό σώμα.

Ο Νικολά Σαρκοζί επισήμανε προεκλογικά ότι συνέβαλε στην διάσωση του ευρωοικοδομήματος εν μέσω της κρίσης ενώ υποσχέθηκε προστατευτικά μέτρα για τα ευρωπαϊκά προϊόντα έναντι (κυρίως) των ασιατικών. Αντίθετα ο Ολάντ προέβαλε, μεταξύ άλλων, την αύξηση της φορολογίας για τα μεγαλύτερα εισοδήματα και την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Την ανάγκη ριζικών αλλαγών και επαναδιαπραγμάτευσης με επίκεντρο τους πολίτες και όχι τους πολίτες προέκρινε ο Μελανσόν, που έκανε την έκπληξη τριπλασιάζοντας το 5% το οποίο είχε όταν ανακοίνωσε την ενωτική υποψηφιότητα του.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs