Ο προεκλογικός σχεδιασμός των συγκυβερνώντων μνημονιακών κομμάτων μετρά ήδη δύο αποτυχίες. Η πρώτη: Έπεσε στο κενό η επιδίωξη να εκτοπιστούν από τη δημόσια αντιπαράθεση τα θέματα του Μνημονίου και της ανεργίας και να υποκατασταθούν από το θέμα "του νόμου και της τάξης". Η δεύτερη: Δεν επιβλήθηκε η ιδεολογική τρομοκρατία με την επίκληση του κινδύνου της ακυβερνησίας, με βάση το δίλημμα "Μνημόνιο ή εκτός ευρώ και χάος".
Η κοινωνία προσπερνά αδιάφορη τη μνημονιακή προπαγάνδα, κατανικά τον φόβο, μετασχηματίζει σε πολιτική συμμετοχή την οργή της και επιμένει να θέτει τα προβλήματα της επιβίωσης και της ανάπτυξης στην καρδιά της πολιτικής αντιπαράθεσης. Η συζήτηση δεν γίνεται με όρους της "δημοκρατίας του καναπέ" και των δελτίων ειδήσεων των "8". Διεξάγεται με όρους μαζικών πρωτοβουλιών. Γι' αυτό επανέρχεται δριμύτερο το δόγμα της "αστυνομικής ασφάλειας", σύμφωνα με το οποίο ουσιαστικά απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις με τη δύση του ηλίου. Το δόγμα αυτό πρωτοεφαρμόστηκε πέρυσι το καλοκαίρι, όταν ο τότε πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου απέτυχε να συγκινήσει τους Αγανακτισμένους και τελικά απήλθε. Από τότε, σε κάθε έξαρση κινητοποιήσεων, τα ΜΑΤ "ψεκάζουν" την πλατεία Συντάγματος, δημιουργούν συνθήκες διάλυσης των συγκεντρώσεων και "φρονηματίζουν" με τα κλομπς όσους αντιστέκονται.
Η αυτοκτονία του φαρμακοποιού αφύπνισε μεγάλο τμήμα της κοινωνίας. Χιλιάδες πολίτες έσπευσαν στην πλατεία Συντάγματος συγκλονισμένοι και αγανακτισμένοι. Η πολιτική ηγεσία ανέσυρε το σχέδιο διάλυσης των συγκεντρώσεων, παρ' ότι η χώρα βρίσκεται κατ' ουσίαν σε προεκλογική περίοδο.
Το σχέδιο αυτό προϋποθέτει τον εκφοβισμό των δημοσιογράφων, ώστε με τη σειρά τους να κατατρομοκρατήσουν τους πολίτες. Η επίθεση στον φωτορεπόρτερ Μάριο Λώλο και σε άλλους δημοσιογράφους είναι μέρος σχεδίου, με βάση το οποίο έχει λυθεί το χέρι των αστυνομικών, ιδιαίτερα των ΜΑΤ. Μετά την κατάρρευση της ιδεολογικής τρομοκρατίας, επιστρατεύεται η κρατική καταστολή και τρομοκρατία. Πανικόβλητη η εξουσία, καταφεύγει στη βία. Αυτή όμως είναι η αντίφαση που την εγκλωβίζει σε καθοδικό σπιράλ.
Η κοινωνία έχει συνειδητοποιήσει την κατάσταση και κάνει τις επιλογές της. Σπρώχνει ακόμη πιο κάτω τη δημοσκοπική επιρροή ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ., μεταβάλλοντας σε πιθανή λύση την εκλογική κατάρρευσή τους. Σ' αυτές τις συνθήκες η Αριστερά καλείται να φανεί αντάξια των λαϊκών προσδοκιών: με προγραμματική σαφήνεια, κινηματική ευαισθησία, ενωτική γραμμή, μαχητική διάθεση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.