Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 17 Απριλίου 2012

ΔΝΤ: Στην πρέσα και το 2013 η Ελλάδα

ΔΝΤ: Στην πρέσα και το 2013 η Ελλάδα
Ύφεση 4,7% προβλέπει για την ελληνική οικονομία φέτος η έκθεση του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, στην Ελλάδα το 2011 κλείνει με ύφεση (-)6,9% η οποία παραμένει και το 2012 αλλά σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα στο (-) 4,7%.
Το Ταμείο προβλέπει- στην καλύτερη των περιπτώσεων- για τη χώρα μας μηδενική ανάπτυξη το 2013 με την ανεργία να εκτοξεύεται από το 17,4% το 2011 στο 19,4% για το 2012 και 2013. Για την Ελλάδα αναφέρεται ότι το περασμένο καλοκαίρι όταν ήταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για το PSI εντάθηκε η κρίση γύρω από το ελληνικό πρόβλημα λόγω της γενικότερης αβεβαιότητας.

"Αν και τα ρίσκα της κρίσης έχουν μειωθεί σημαντικά ως αποτέλεσμα της προόδου που σημειώθηκε στην περίπτωση της Ελλάδας, τα προβλήματα παραμένουν και στην Ελλάδα και σε άλλες οικονομίες της περιφέρειας της ευρωζώνης και είναι πιθανόν να διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα" τονίζεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, την οικονομική συρρίκνωση που βιώνουν η Ελλάδα και η Πορτογαλία, ακολουθούν και η Ισπανία και η Ιταλία παρά τις δημοσιονομικές προσπάθειες. Μάλιστα, αυτή η τάση αποτυπώνεται στο κόστος δανεισμού, το οποίο συνεχίζει να αυξάνεται σημαντικά. Το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα μαζί με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία παραμένουν στο επίκεντρο της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, "η εντατικοποίηση της οποίας στο τελευταίο τρίμηνο του 2011 επηρέασε έντονα την Ιταλία και, σε μικρότερο βαθμό, την Ισπανία". Μετά τον περασμένο Ιανουάριο υπάρχει μία γενικότερη τάση σταθεροποίησης απέναντι στην κρίση, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Αναφορικά με την παγκόσμια οικονομία, ο ρυθμός ανάπτυξης θα υποχωρήσει από το 4% του 2011, στο περίπου 3,5% το 2012. Για το 2013 η ανάπτυξη εκτιμάται στο 4,1% από 4% προηγουμένως. Αν και οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας παρουσιάζουν σταδιακή βελτίωση, οι κίνδυνοι καθοδικής απόκλισης παραμένουν αυξημένοι. Παράλληλα, η καθίζηση στην ευρωπαϊκή οικονομία εντάθηκε στο τελευταίο τρίμηνο του 2011 οπότε πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες συρρικνώθηκαν. Σε αυτό συνετέλεσε μεταξύ άλλων και η απομείωση της κεφαλαιακής επάρκειας του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος η αποσταθεροποίηση του οποίου έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μετάδοση της κρίσης στην ευρωζώνη.

Το ΔΝΤ εντοπίζει σοβαρές ανισορροπίες και αστοχίες στα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής οκτώ ευρωπαϊκών χωρών, εξαιτίας εξωτερικών εξελίξεων που εκτροχίασαν τα αρχικά προγράμματα.

Παράλληλα, η ανάπτυξη ήταν χαμηλότερη από το προβλεπόμενο ενώ σημαντικά βάρη προσέδωσαν και οι στηρίξεις του τραπεζικού κλάδου. Έτσι ενώ αρχικά προβλεπόταν ότι το 60% της προσαρμογής θα ερχόταν από την συμπίεση των δαπανών, σταδιακά το ποσοστό της προσαρμογής από τα έσοδα, έπεσε στο 22%, κυρίως λόγο της χαμηλότερης απόδοσης των φορολογικών μέτρων.

Παράλληλα, αναφορικά με την αμερικανική οικονομία,  θα επιτευχθεί το 2012 ρυθμός ανάπτυξης 2,1% με μία σταδιακή πτώση του ποσοστού ανεργίας στο 8,2% το 2012 από το 9% που είχε σκαρφαλώσει το 2011.  Για την Κίνα το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών εκτιμάται στο 4-4,5% από 7%, προηγουμένως, ενώ για την Ευρωζώνη εκτιμάται ότι θα υπάρξει οριακή ανάπτυξη κατά μέσο όρο μόλις στο 0,2% για το 2012 σε σχέση με το 2% το 2011.

Η κατάσταση εκτιμάται ότι θα βελτιωθεί το 2013 με ανάπτυξη στο 1,4%. Στην Ιρλανδία για το 2012 προβλέπεται οριακή ανάπτυξη στο 0,5% ενώ στην Πορτογαλία η ύφεση προβλέπεται να βαθύνει περαιτέρω από το (-)0,5% το 2011 στο (-)3,3% φέτος. Πορτογαλία και Ιρλανδία εκτιμάται ότι θα επιστρέψουν στην ανάπτυξη το 2013 με ρυθμούς 0,3% και 2% αντίστοιχα. Τέλος, για την ΕΚΤ τονίζεται ότι έχει περιθώρια να μειώσει περαιτέρω το βασικό της επιτόκιο

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs