Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

PSI done: Ελλάδα και Ευρώπη θριαμβολογούν, οι αγορές τιμολογούν χρεοκοπία


bondssssssΜε θριαμβολογίες για τη μεγάλη επιτυχία του PSI, λόγω της πράγματι πολύ υψηλής συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στην εθελοντική διαδικασία, άνοιξε την κρίσιμη αυτή μέρα η ελληνική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών,  η συμμετοχή των ομολογιούχων στην εθελοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού ομολογιακού χρέους έφτασε το 85.8% και αφορά ομόλογα ύψους 177 δις ευρώ, ενώ μπορεί να φτάσει το 95.7% με την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης που θα επιβάλουν τη συμφωνία στους πιστωτές που αρνήθηκαν να την δεχτούν εθελοντικά. Έτσι ανοίγει ο δρόμος για τη δεύτερη ελληνική διάσωση ύψους 130 δις ευρώ με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και αποφεύγεται ο κίνδυνος ενός άμεσου – στις 14 Μαρτίου – ελληνικού χρεοστασίου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής δήλωσε ότι το αποτέλεσμα αποτελεί ‘ψήφο εμπιστοσύνης’ στη δυνατότητα της Ελλάδας να εφαρμόσει βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να στηρίξει την κλονισμένη οικονομία της. ‘Νομίζω ότι είναι μια ιστορική στιγμή’, είπε.
Η ελληνική αναδιάρθρωση αποτελεί τη μεγαλύτερη σε μέγεθος αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία. Σύμφωνα με τους όρους της, οι ομολογιούχοι της Ελλάδας θα δεχτούν ζημιές περί το 74% επί της συνολικής παρούσας αξίας των ομολόγων τους σε μια συμφωνία που έχει στόχο να μειώσει το ομολογιακό χρέος της Ελλάδας το οποίο βρίσκονταν σε χέρια ιδιωτών κατά 100 δις ευρώ. Οι σημερινές ανακοινώσεις έχουν τελικό χαρακτήρα για τα ομόλογα που υπάγονται στο ελληνικό δίκαιο ενώ αντιθέτως η προθεσμία για την συμμετοχή των ομολογιούχων που έχουν τίτλους που υπάγονται σε ξένο δίκαιο καθώς και για τα ομόλογα με κρατικές εγγυήσεις του ΟΣΕ, της ΕΑΣ και του ΟΑΣΑ λήγει στις 23 Μαρτίου.
Η πρωινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα επιβάλει τη συμφωνία σε όλους τους ομολογιούχους ενεργοποιώντας τις ρήτρες συλλογικής δράσης για τα ομόλογα υπό το ελληνικό χρέος. Με τον τρόπο αυτό η συμφωνία θα γίνει δεσμευτική για όλους τους κατόχους ομολόγων που διέπονται από την ελληνική νομοθεσία και η συμμετοχή θα φτάσει το 95%. Αυτό όμως με τη σειρά του θα οδηγήσει τον ISDA να κηρύξει την ελληνική συμφωνία ως ‘πιστωτικό γεγονός’ και θα φέρει τη συνακόλουθη ενεργοποίηση των ασφαλιστικών συμβολαίων του ελληνικού χρέους, των γνωστών μας CDS  – κάτι που η Ευρώπη και η Ελλάδα ήθελαν να αποφύγουν.
Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ομολογιούχων πρόκειται να εγκριθεί από τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης με τηλεδιάσκεψη που θα λάβει χώρα μέσα στη μέρα. Μέσα στη μέρα αναμένεται επίσης να λάβει τις αποφάσεις του ο ISDA. Κάτι που επί του παρόντος αγνοείται είναι το τι επιπτώσεις μπορεί να θα γίνει τυχόν απόφαση του ISDA για πιστωτικό γεγονός στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αρχίσει άμεσα να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις ρευστότητας στις καθημερινές της λειτουργίες. Η ΕΚΤ είχε πάψει να αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα στις λειτουργίες ρευστότητας από  την περασμένη βδομάδα όπου ο οίκος Standard & Poor’s έβαλε την Αθήνα σε καθεστώς ‘επιλεκτικής χρεοκοπίας’.
Αν ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης, θα αποσυρθεί από την αγορά το σύνολο των ελληνικών ομολόγων ύψους 177 δις ευρώ που έχουν εκδοθεί υπό την ελληνική νομοθεσία – και που αντιπροσωπεύουν το 86% του συνόλου του ελληνικού χρέους σε χέρια ιδιωτών – και οι ομολογιούχοι θα πάρουν μετρητά στο 15% της αρχικής τους επένδυσης και νέους ελληνικούς τίτλους που θα έχουν ονομαστική αξία στο 31,5% των παλαιών τους τίτλων.
‘Αυτή η εκπληκτικά δύσκολη συμφωνία επιτρέπει στην Ευρώπη να αποφύγει ό,τι θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια άκρως ζημιογόνα άτακτη χρεοκοπία’, δήλωσε ο Τσαρλς Νταλάρα, επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής, που διεξήγαγε τις διαπραγματεύσεις από πλευράς των πιστωτών. Πηγές του Λονδίνου προειδοποιούν ότι παρά την επιτυχία της συμφωνίας υπάρχουν ακόμα πιθανότητες για μηνύσεις από hedge funds και άλλες κατηγορίες επενδυτών. ‘Μη θεωρείτε τη συμφωνία τόσο νικηφόρα’, είπαν. ‘Ας θυμηθούμε ότι η Αργεντινή τραβιόνταν με 10 χρόνια εκκαθαρίσεων μετά τη δική της αναδιάρθρωση’.
Το πιο ανησυχητικό κατ’ εμάς ωστόσο είναι το ότι επειδή ακριβώς η συμφωνία δεν είναι επί της ουσίας και τόσο σωτήρια για την Ελλάδα – άλλο τι λέει ο Β. Βενιζέλος και ο Π. Καψής για να ευλογήσουν τα γένια τους…  – οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν αρχίσει ξανά να στοιχηματίζουν στη χρεοκοπία της Ελλάδας με το σκεπτικό ότι απλώς πήρε αναβολή. Στις αγορές τα νέα ελληνικά ομόλογα που θα εκδοθούν ως μέρος της συμφωνίας ανταλλαγής διαπραγματεύονται από τα 17 ως 28 σεντ το ευρώ, δηλαδή σε ένα επίπεδο άκρως πιεσμένο.  Η τιμολόγηση αυτή σημαίνει πως οι αποδόσεις των νέων ελληνικών ομολόγων θα είναι στο 17% με 21%, εκεί δηλαδή που βρίσκονταν οι αποδόσεις των υπό απόσυρση τίτλων το περασμένο φθινόπωρο και πολύ μακριά από τις αποδόσεις των πορτογαλικών, για παράδειγμα, τίτλων. Κι αυτό διότι ως γνωστόν, σύμφωνα και με την περίφημη ανάλυση της έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ακόμη και με συμμετοχή στην αναδιάρθρωση του 95% των ιδιωτών πιστωτών, το ελληνικό χρέος δεν μειώνεται κάτω του 120% έως το 2020 αλλά στην καλύτερη περίπτωση πέφτει ως το 129% και στη χειρότερη περίπτωση φτάνει ως το 160%
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs