Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Mathew Lynn (Strategy Economics): Η Ελλάδα πρέπει να πάει στο δολάριο για να σωθεί

Mathew Lynn (Strategy Economics): Η Ελλάδα πρέπει να πάει στο δολάριο για να σωθεί
Το να υιοθετήσει το δολάριο αφήνοντας το ευρώ, θα βοηθούσε την Ελλάδα να βγει από την κρίση, και την ίδια στιγμή θα δωθεί και μία εκλογική ώθηση για των Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή της Strategy Economics, Matthew Lynn.
Για την Ελλάδα είναι πολύ δύσκολο να βγει από τη ζώνη του ευρώ μονομερώς, αλλά όμως, η χώρα «τρέχει ένα σημαντικό εμπορικό έλλειμμα, και δεν έχει πλέον καμία ρεαλιστική δυνατότητα να δανείζεται χρήματα», όπως τονίζει ο Lynn.

Αν η χώρα εισήγαγε μια νέα δραχμή εν μία νυκτί, θα κατέρρεε σε αξία. Θα ήταν προσωρινά κυριολεκτικά άχρηστη, όπως ακριβώς συνέβει και με το νόμισμα της Ζιμπάμπουε.

Κανείς δεν θα ήθελε να το αποδεχθεί, όπως σημειώνει, και προσθέτει ότι η Ελλάδα ενδέχεται να μην είναι καν σε θέση να πληρώσει για τις ζωτικής σημασίας εισαγωγές, όπως το πετρέλαιο και τα φάρμακα.

Αλλά αν η χώρα «πάει» στο δολάριο αντ 'αυτού, και επαναπροσδιορίσει όλα τα συμβόλαια/συμβάσεις που είναι σε ευρώ, στο αμερικανικό νόμισμα, με ισοτιμία ένα προς ένα, θα έχει το πλεονέκτημα της υποτίμησης της τάξης του 30% εν ριπή οφθαλμού ενώ την ίδια στιγμή εξακολουθεί να έχει ένα σκληρό νόμισμα, υπογραμμίζει ο Lynn, ο οποίος παραδέχεται ωστόσο ότι ένα τέτοιο σενάριο δύσκολα θα συμβεί.

Η Federal Reserve θα πρέπει να είναι πρόθυμη να επεκτείνει τη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, αν η χώρα υιοθετήσει το δολάριο, κάτι που το έχει ήδη κάνει πάντως στο παρλθόν για τις ξένες τράπεζες.

Οι ΗΠΑ, με τη σειρά τους, θα κέρδιζαν σταθερότητα από μια τέτοια ανταλλαγή, καθώς η Ελλάδα είναι μια στρατηγικά σημαντική χώρα, σύμφωνα με τον αναλυτή.

Όπως επισημαίνει, οι ΗΠΑ έχουν εξίσου συμφέρον σε μια σταθερή Ελλάδα το 2012, όπως και το 1947, όταν ξεκίνησε το Σχέδιο Μάρσαλ για βοήθεια της Δυτικής Ευρώπης. Επιπλεόν, θα ήταν ένας γερός αντίλογος σε όποιον διαμηνύει ότι το δολάριο είναι σε μακροχρόνια πτωτική πορεία: θα σταματήσει κάθε συζήτηση σχετικά με την αντικατάσταση του δολαρίου από το ευρώ, για πολύ, πολύ καιρό.

Όπως καταλήγει, πράγματι, για τον πρόεδρο Ομπάμα, το να σωθεί η Ελλάδα αφήνοντάς την να υιοθετήσει το δολάριο θα μπορούσε να είναι και ο τέλειος μαγνήτης ψηφοφόρων για τις επικείμενες εκλογές



http://www.reporter.gr/
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs