Η άλλη Ελλάδα
Ενώ ο μηχανισμός στήριξης της ελληνικής οικονομίας έχει πλέον ενεργοποιηθεί, και η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στη χώρα πραγματοποιήθηκε επιτυχώς, μία βόλτα από το κέντρο της Αθήνας μέχρι βορειότερα, στο κέντρο της Κηφισιάς, είναι αρκετή για να διαπιστώσει κανείς ότι ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού αγρόν ηγόραζε, σημειώνει εκτενές ρεπορτάζ στη σημερινή Observer.Φυσικά, όπως εξηγεί ο Θοδωρής Μπόσδας, διευθύνων σύμβουλος του υποκαταστήματος μεγάλης κτηματομεσιτικής εταιρείας στη Κηφισιά, δεν πρόκειται για αγροτεμάχια αλλά για αγρο-φιλέτα οι ιδιοκτήτες των οποίων φαίνεται να μένουν αλώβητοι στη κρίση κατέχοντας πανάκριβα πολυτελή ακίνητα.
«Μία ομάδα της κοινωνίας, δεν έχει πραγματικά πληγωθεί από την κρίση- κυρίως οι πολύ πλούσιοι», εξηγεί ο κύριος Μπόσδας συμπληρώνοντας: «Οι άνθρωποι που έχουν σπίτια αξίας πολλών εκατομμυρίων έχουν αφήσει εδώ και χρόνια την Ελλάδα. Έχουν επιχειρήσεις στη Βρετανία ή οπουδήποτε. Μπορεί να ξαναγυρίσουν, μπορεί και όχι. Πράττουν όπως θέλουν».
Τι Εκάλη, τι Μανχάταν
Προάστια όπως η Εκάλη, τόπος κατοικίας, μεταξύ άλλων, του τέως πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά μοιάζουν με αντίστοιχα όπως το South Kensington και το Notting Hill της Αγγλίας. Μία παρόμοια αίσθηση αποπνέει και η Κηφισιά με ουρές να περιμένουν έξω από τα γνωστότερα νυχτερινά κέντρα της πόλης βράδυ και μία πελατεία που δίνει, ακόμα, περίπου 5 ευρώ για έναν απλό καπουτσίνο.
Τα μεγάλα εμπορικά σήματα που διακρίνει κανείς στο δυτικό Λονδίνο ή στην Αριστερή Όχθη του Παρισιού ή το Μανχάταν δεν θα μπορούσαν να λείπουν και από εδώ. Louis Vuitton, Gucci, Prada και Bottega Veneta σε τσάντες και αξεσουάρ, παπούτσια Manolo Blanik και ένα σωρό ακόμα επώνυμες φίρμες κατακλύζουν τους κεντρικούς δρόμους της Κηφισιάς περιμένοντας μία πιο ελίτ πελατεία.
Σε αντίθεση με το σύνολο της λιανικής που βουλιάζει μήνα με το μήνα, καθώς μόνο την περίοδο των Χριστουγέννων υπήρξε πτώση 30% σε σχέση με πέρυσι την ίδια ώρα που 65.000 καταστήματα έχουν βάλει λουκέτο την τελευταία τριετία και άλλα 50.000 πνέουν τα λοίσθια της χρεοκοπίας, οι φίρμες των γνωστών, πλην πανάκριβων σχεδιαστών, καλά κρατούν.
Η Gucci δεν έχει πρόβλημα
Όπως αναφέρει η Μαρία Δούκα από το κατάστημα Gucci στη Κηφισιά «Στη Κηφισιά τα πράγματα είναι καλύτερα γιατί εδώ οι άνθρωποι είναι πιο πλούσιοι. Τα μεγάλα εμπορικά σήματα όπως η Gucci δεν έχουν τόσο μεγάλο πρόβλημα, αλλά κάποιες οικογενειακές επιχειρήσεις βρίσκονται καθημερινά σε δύσκολη θέση. Σχεδόν κάθε μέρα κάτι κλείνει».
Επίσης εξηγεί πως υπάρχουν πελάτες ικανοί και πρόθυμοι να αγοράσουν τα πολυτελή προϊόντα που διατίθενται στο κατάστημα αλλά και αυτοί διστάζουν λόγω της μεγάλης ανισότητας σε σχέση με τους μη έχοντες πλέον, καθώς φοβούνται την επίδειξη του πλούτου τους.
Η Βάσω Σχοινά, του καταστήματος Bottega Veneta αναφέρει με τη σειρά της: «Δεν επιλέγουν να φορούν εμπορικά σήματα στο δρόμο. Ακόμα ψωνίζουν αλλά όχι στα ίδια επίπεδα με 5 περίπου μήνες πριν όταν παρατηρήσαμε μια πτώση».
Μακριά από τις διαδηλώσεις
Ακόμα και νέοι άνθρωποι από εύπορες οικογένειες συγκεντρώνονται στις καφετέριες της περιοχής παρόλο που δεν έχουν στην ουσία επηρεαστεί σημαντικά από τη κρίση αναφέρουν πως τώρα είναι πιο προσεκτικοί στον τρόπο ένδυσής τους ειδικά όταν κυκλοφορούν στο κέντρο της Αθήνας επιλέγοντας πια φόρμες για τρέξιμο και ένα πιο χαμηλό προφίλ.
Στην Κηφισιά βέβαια δεν υπάρχουν ούτε διαμαρτυρίες, ούτε ταραχές, παρά μόνο κάποιες απεργίες των μέσων μεταφοράς που επηρεάζουν όλες τις περιοχές.
Ο Ευάγγελος Κριέλας, 39 ετών, μηχανικός απολαμβάνοντας έναν καφέ και το πούρο του έξω από καινούρια καφετέρια στην Κηφισιά αναφέρει πως οι περισσότεροι άνθρωποι στην περιοχή δεν έχουν πληγεί οικονομικά καθώς «λαμβάνουν κάθε μήνα τα μισθώματα από τα καταστήματα και τα σπίτια που τους ανήκουν».
Είναι ωστόσο εμφανές ότι πολλά χρήματα αποτελούν προϊόν παραοικονομίας ,καθώς συνήθως οι πιο εύποροι διαφεύγουν τον μεγάλο φορολογικό όγκο τον οποίο επωμίζονται με τη σειρά τους τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα.
Την ίδια ώρα που μια ολόκληρη χώρα μαστίζεται από την ανεργία και τις οικονομικές δυσχέρειες ένας «άλλος κόσμος», ζητά εξωπραγματικές τιμές για πολυτελείς επαύλεις με θέα στο λόφο της Κηφισιάς που μπορεί να φτάσουν και τα 8 εκατομμύρια ευρώ.
Πρόκειται για ακίνητα που μένουν πια στα αζήτητα και ενώ οι τιμές θα έπρεπε να έχουν κατρακυλήσει μέχρι και στο μισό της αρχικής τους οι ιδιοκτήτες «προτιμούν να αυτοκτονήσουν παρά να τα πουλήσουν με ζημία», όπως λένε οι παροικούντες την… Κηφισιά.
Πηγή: Observer
Επιμέλεια: Γρηγόρης Καυκιάς
tvxs.gr/node/87615
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.