Πορτογαλία και Ισπανία θα είναι τα επόμενα θύματα των αγορών, μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του ελληνικού PSI. Ακονίζουν τα… δόντια τους οι κερδοσκόποι, τρέχουν και δεν φτάνουν οι Ευρωπαίοι.
Τα… δόντια τους ακονίζουν οι κερδοσκόποι, καθώς ετοιμάζονται για ένα δεύτερο γύρο επίθεσης στην ευρωζώνη, μετά το επιτυχημένο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους που οδήγησε στην κήρυξη πιστωτικού γεγονότος.
Επόμενο θύμα σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η Πορτογαλία, η αδύναμη οικονομία της οποίας όλο και επιδεινώνεται, παρά το σκληρό πακέτο λιτότητας που έχει επιβάλει στη χώρα η τρόικα.
Οι φήμες για ένα νέο, δεύτερο πακέτο διάσωσης ή για ένα «κούρεμα» αντίστοιχο με αυτό που εφάρμοσε η Ελλάδα στο χρέος της, δίνουν και παίρνουν.
Όπως άλλωστε τονίζει σε άρθρο της η Telegraph, μπορεί το PSI να λειτούργησε σωτήρια για την Ελλάδα, ωστόσο η μέθοδος αυτή αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο για τις οικονομίες της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.
Τα αποτελέσματα αυτής της μεθόδου μπορεί να είναι ολέθρια στο μέλλον, καθώς ενέχουν τον κίνδυνο να πληγεί ανεπανόρθωτα η εμπιστοσύνη επενδυτών και αγορών απέναντι στην Ευρωζώνη, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μόλις το περασμένο φθινόπωρο οι Ευρωπαίοι πολιτικοί επέμεναν ότι η περίπτωση της Ελλάδας είναι μοναδική και οι μέθοδοι που εφαρμόζονται δεν πρόκειται να επαναληφθούν σε άλλες «προβληματικές» οικονομίες της περιοχής.
Ωστόσο, λίγους μήνες μετά δημιούργησαν τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης (ESM), στην ουσία ένα νέο ταμείο για μελλοντικές διασώσεις, με την Πορτογαλία και την Ισπανία να αποτελούν τους επόμενους «πελάτες».
Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πέντρο Πάσος Κοέλιο έσπευσε την περασμένη Πέμπτη να διαψεύσει για άλλη μια φορά τις φήμες που ανέφεραν ότι η χώρα θα ζητήσει και νέο πακέτο στήριξης.
Τόνισε παράλληλα ότι δεν ανησυχεί για την άνοδο των spreads των πορτογαλικών ομολόγων και ότι η χώρα του εφαρμόζει όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και θα επιστρέψει στις αγορές. Την άποψη αυτή ωστόσο δεν φαίνεται να συμμερίζονται οι οικονομικοί αναλυτές.
Λίγες εβδομάδες πριν το πρακτορείο Reuters μετέδιδε ότι η Πορτογαλία ετοιμάζεται να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της και έχει προσεγγίσει γι αυτό το λόγο εξειδικευμένους συμβούλους.
Μάλιστα, η διεθνής οικονομική επιθεώρηση IFR ανέφερε πως οι σύμβουλοι πρότειναν στους Πορτογάλους την ελληνική λύση της εθελοντικής αναδιάρθρωσης, η οποία δοκιμάστηκε στην πράξη.
Υψηλές πτήσεις για τις αποδόσεις των ομολόγων
Οι… υψηλές πτήσεις των αποδόσεων των κρατικών 10ετών κρατικών ομολόγων, τα οποία φέτος ξεπέρασαν το 18%, επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις που αναφέρουν ότι η Πορτογαλία θα πάρει τη σκυτάλη από την Ελλάδα και θα είναι το επόμενο θύμα των κερδοσκόπων.
Άλλωστε την ανησυχία της εξέφρασε και η ίδια η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. «Η άνοδος του spread των πορτογαλικών ομολόγων είναι ανησυχητική» φέρεται να δήλωσε η κ. Μέρκελ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, σε συζητήσεις που είχε με βουλευτές του κόμματός της.
Με discount 47% διαπραγματεύεται το 10ετές πορτογαλικό ομόλογο, με την απόδοση να ξεπερνά το 13,7%. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο η απόδοση του 10ετούς είχε εκτοξευθεί στο 18,29%. Το πορτογαλικό διαμορφωνόταν χθες στις 1.198 μ.β. ενισχυμένο κατά 10,90 μονάδες βάσης.
Δεν αποδίδουν τα μέτρα λιτότητας
Μπορεί η τρόικα να αποδίδει τα εύσημα στην κυβέρνηση του Πέντρο Πάσος Κοέλιο για την άψογη συνεργασία και την πιστή εφαρμογή των μέτρων που απαιτούν οι εκπρόσωποι Ε.Ε.-ΕΚΤ και ΔΝΤ, ωστόσο τα νούμερα δεν «βγαίνουν» και σχεδόν κανείς αναλυτής δεν πιστεύει ότι η πορτογαλική οικονομία θα ανακάμψει και η Πορτογαλία θα είναι σε θέση να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων το 2013.
Μόλις στις αρχές Μαρτίου, εγκρίθηκε από την τρόικα το νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, ωστόσο το ΑΕΠ θα καταγράψει συρρίκνωση 3% και πλέον, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.
Κι αυτό όταν οι Πορτογάλοι έχουν υποστεί σκληρές θυσίες για να σωθεί η οικονομία τους, όπως είναι οι περικοπές θέσεων στο δημόσιο τομέα κατά 20% και το «μαχαίρι» στους μισθούς. Την ίδια ώρα η ανεργία καλπάζει. Το 2011 έκλεισε στο 14% και όλα τα σημάδια συνηγορούν στο ότι θα αυξηθεί περαιτέρω, ακολουθώντας το «κακό παράδειγμα» της Ισπανίας και της Ελλάδας.
Ασφυκτικές πιέσεις στην Ισπανία
Η ανησυχία όμως των αναλυτών δεν περιορίζεται στην Πορτογαλία. Τα νέα δεν είναι καθόλου ευχάριστα και από το μέτωπο της ισπανικής οικονομίας.
Η Ισπανία φαίνεται πως εξελίσσεται στο «κακό παιδί» της ευρωζώνης, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να εμφανίζονται ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση Ραχόι.
Στη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους απέναντι στους Ισπανούς, μετά την μονομερή αναθεώρηση του στόχου για το έλλειμμα 2011 στο 5,8%. Η ισπανική κυβέρνηση έχοντας συνειδητοποιήσει ότι ο στόχος για μείωση στο 4,4% ήταν ακατόρθωτος, προχώρησαν στη μονομερή αναθεώρηση, γεγονός που εξόργισε τους Ευρωπαίους.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους Financial Times οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμβιβασμό, με το νέο στόχο για το έλλειμμα του 2011 να διαμορφώνεται στο 5,3%.
Φαίνεται πως ο Ισπανός πρωθυπουργός αποφάσισε να πάει κόντρα στις επιταγές της Ε.Ε. εφαρμόζοντας ένα θεμελιώδες μάθημα οικονομίας , όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Financial Times. Κι αυτό είναι ότι σε περιόδους ύφεσης, οι δραστικές περικοπές και τα μέτρα λιτότητας ενέχουν τον κίνδυνο να παρασύρουν την οικονομία σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης.
Η διαφοροποίηση αυτή στη στάση του Μαριάνο Ραχόι ενόχλησε σφόδρα το Βερολίνο, καθώς τίθεται σε ευθεία αμφισβήτηση η γραμμή της Γερμανίας για σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία, μόλις λίγες ημέρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας που δεσμεύει και τους 25 ευρωπαίους ηγέτες για το νέο Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας.
«Τρέμουν» μια ισπανική διάσωση
Εν τω μεταξύ, τρόμο προκαλεί στην Ε.Ε. το ενδεχόμενο η κρίση χρέους να μεταφερθεί στην Ισπανία, καθώς η διάσωση μιας τόσο μεγάλης οικονομίας θα αποτελούσε μια διόλου εύκολη υπόθεση.
Το συνολικό χρέος της Ισπανίας, με βάση στοιχεία του Σεπτεμβρίου 2011, φτάνει στο… δυσθεώρητο ποσό των 706 δισ. ευρώ, ωστόσο είναι διαχειρίσιμο καθώς αναλογεί στο 66% του ΑΕΠ περίπου, αναφέρουν οι FT.
Ωστόσο το πρόβλημα συνεχώς επιδεινώνεται, με το χρέος να αυξάνεται σε ετήσια και μηναία βάση. Φέτος οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση 60 δισ. ή 6% του ΑΕΠ.
Πιο... προχωρημένες εκτιμήσεις υπολογίζουν πως το ισπανικό χρέος έχει ήδη ξεπεράσει το 70%, ενώ αν προστεθούν και οι «τρύπες» στους προϋπολογισμούς των περιφερειών και των ΔΕΚΟ, τότε το χρέος φτάνει το 87%!
Αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως αν το χρέος αγγίξει το 90% του ΑΕΠ τότε θα σημάνει η ώρα μηδέν για την ισπανική οικονομία. Κι επειδή το κόστος διάσωσης της από την Ε.Ε. θα ήταν δυσβάσταχτο, είναι σαφές ότι δεν θα υπήρχε άλλη λύση από το «κούρεμα» του χρέους της, στα ελληνικά πρότυπα.
http://www.sofokleous10.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.