Πολύ κάτω από την ονομαστικής τους αξία διαπραγματεύονται τα νέα ελληνικά ομόλογα που «βγήκαν» προς αντικατάσταση των παλιών, που «κουρεύτηκαν».
Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι η τιμή τους οριστικοποιείται κάτω από το 25% του face value, γεγονός ενδεικτικό της μεγάλης δυσπιστίας με την οποία αντιμετωπίζονται από τις διεθνείς αγορές και τους διαχειριστές των μεγάλων χαρτοφυλακίων.
Δείγμα κι αυτό του πως θα αντιμετωπίζεται από εδώ και στο εξής η χώρα μας, διεθνώς. Γιατί από τη στιγμή που φέρνει τη στάμπα της πτωχευμένης, κανείς δεν θα πλησιάζει την ίδια και τα προϊόντα της.
Αυτό το 25%, όμως, αποδεικνύει και κάτι ακόμα. Ότι οι αγορές προβλέπουν ενδεχομένως και νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, προσεχώς. Άλλωστε, ο κανόνας είναι γνωστός και υποστηρίζει πως «από τη στιγμή που το έκανε μια φορά, δεν θα έχει πρόβλημα να το κάνει και δεύτερη». Κι αυτό ακριβώς προδιαγράφουν, διαμορφώνοντας την απόδοση σε αυτό το επίπεδο.
Το γενικό συμπέρασμα, στο οποίο καταλήγουν Έλληνες τραπεζίτες, που παρακολουθούν τις εξελίξεις απ΄ αυτό το μέτωπο, είναι πως θα πρέπει να περάσουν πολλά χρόνια, ενδεχομένως και δεκαετίες, για να μπορέσει η χώρα να αποτινάξει το κακό της παρελθόν. Και επίσης θα χρειαστούν περισσότερα από μια 10ετία για να μπορέσει να επιστρέψει και πάλι στις ελεύθερες αγορές κεφαλαίων.
Αυτό πρακτικά συνεπάγεται ότι θα παραμείνει εξαρτημένη από τον δανεισμό των εταίρων της, για πολύ μεγάλο διάστημα, με ό,τι κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται για την οικονομία της, τις τράπεζες της, τις επιχειρήσεις της κλπ. Και εννοείται ότι κάθε πρόβλεψη για γρήγορη επανάκαμψη, πλέον, μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορεί να ακούγεται στην αγορά και όχι μόνο.
«Παλιόχαρτα» και τα νέα ομόλογα; - Οι αγορές φοβούνται την ύφεση
Δημοσίευση 13/03/2012 08:50 Ανανέωση 13/03/2012 08:58
Του Βασίλη Βαλαμβάνου
Δεν ξημέρωσε καλά για εκείνους που πήραν στα χέρια τους τα νέα ελληνικά ομόλογα, συμμετέχοντας στο PSI και κουρεύοντας τα παλιά…
…Οι τιμές τους, αν κάποιος θέλει να τα πουλήσει πιάνουν μόλις το 22%-26% της ονομαστικής τους αξίας (100) και το spread (η διαφορά με τα αντίστοιχα γερμανικά) διαμορφώνεται στις 1651 μονάδες βάσης, όσο περίπου ήταν και τον Σεπτέμβριο του 2011 στα τότε ελληνικά…παλιόχαρτα!...
…Συμπέρασμα: Οι αγορές, παρά το γεγονός ότι τα νέα ομόλογα έχουν εκδοθεί με βάση το βρετανικό δίκαιο, δεν τους έχουν καμία εμπιστοσύνη! Για τις αγορές, ο κίνδυνος χρεοκοπίας είναι υπαρκτός…
…Οι αποδόσεις των νέων ελληνικών ομολόγων είναι πολύ υψηλές και ξεπερνούν τόσο τις αποδόσεις της Πορτογαλίας που υποτίθεται πως είναι το επόμενο «θύμα», όσο και χωρών όπως το Πακιστάν και το Ιράκ που είναι χώρες υψηλότατου κινδύνου…
…Οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν και νέα πτώση, καθώς εκτιμούν ότι οι ιδιώτες που θα πάρουν στα χέρια τους τα νέα ομόλογα θα σπεύσουν να τα πουλήσουν μαζικά στις προσεχείς ημέρες. Υπάρχουν πάντως και αναλύσεις που λένε ότι μετά τη νέα αυτή πτώση, θα υπάρξει μεσοπρόθεσμα αγοραστικό ενδιαφέρον από επενδυτές που θα τα θεωρήσουν ελκυστικά και θα ποντάρουν στο θετικό για την ελληνική οικονομία σενάριο...
…Το μεγάλο πρόβλημα που εντοπίζεται, είναι η τεράστια ύφεση που για πέμπτο συνεχή χρόνο βρίσκεται η ελληνική οικονομία. Αν δεν υπάρξει ανάπτυξη, ο στόχος για χρέος το 2020 στο 120% του ΑΕΠ δεν πρόκειται να επιτευχθεί.
Βασίλης Βαλαμβάνος, v.valamvanos@newscode.dpg.gr
http://www.newscode.gr/oikonomia/story/70788/paliocharta-kai-ta-nea-omologa-oi-agores-foboyntai-thn-yfesh
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.