Ειδικότερα, με τα έως τώρα δεδομένα είναι κάτι περισσότερο από ορατές οι «εγκληματικές» πολιτικές ευθύνες του Γ. Παπακωνσταντίνου σε δύο βασικά, κρίσιμα και ιδιαιτέρως ευαίσθητα για τη χώρα επίπεδα:
- Ως υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας -και άρα κατ’ εξοχήν αρμόδιος- αντί να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους, να καθησυχάσει τις αγορές και να κερδίσει πολύτιμο χρόνο με μέτρα που θα περιόριζαν τη δυναμική του ελλείμματος, αδράνησε σε επίπεδο μέτρων και σκόρπισε τον πανικό με «αψυχολόγητες» δηλώσεις περί «Τιτανικού».
- «Επέβαλε» τον Ανδρέα Γεωργίου στην ΕΛ.ΣΤΑΤ. και τον «προστάτεψε» ακόμα όταν ενημερώθηκε από άλλα μέλη της στατιστικής αρχής ότι ο προϊστάμενός τους «καθοδηγείται» για να εμφανίσει «φουσκωμένο» έλλειμμα.
Αναλυτικά, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος ανέφερε στη Βουλή ότι αν λαμβάνονταν από την πρώτη στιγμή «σοβαρά» δημοσιονομικά μέτρα «θα είχαμε αποφύγει την κρίση δανεισμού, θα είχε περιοριστεί η δυναμική του ελλείμματος και θα είχε αλλάξει η ψυχολογία των αγορών».
Συγκεκριμένα, ο Γ. Προβόπουλος εξήγησε ότι τον Οκτώβριο του 2009, όταν δηλαδή ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας το ΠΑΣΟΚ, υπήρχαν περιθώρια αναστροφής της ελληνικής οικονομίας, αρκεί «να λαμβάνονταν σοβαρά δημοσιονομικά μέτρα», ενώ πρόσθεσε με νόημα ότι «αν λαμβάνονταν τότε σκληρά μέτρα, η κρίση των ελλειμμάτων δεν θα γινόταν κρίση δανεισμού» και ολοκλήρωσε τη σκληρή του κριτική αναφέροντας ότι «δεν έφτανε εμείς να πούμε μια κορόνα, μια δήλωση έτσι ή αλλιώς και να τους πείσουμε. Μόνο με δουλειά, με πράξεις δηλαδή πείθονται και όχι λόγια. Τα έργα τα συγκεκριμένα άργησαν. Τα λόγια δεν έφτασαν».
Ειδικότερα, ερωτώμενος από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ηλία Θεοδωρίδη για το εάν θα μπορούσε να αποφευχθεί η κρίση δανεισμού μετά το 2009, ο Γ. Προβόπουλος παραδέχθηκε ότι «ήταν δύσκολο αλλά όχι αναπόφευκτο».
Πάντως, ο Γ. Προβόπουλος άφησε αιχμές και για τους τελευταίους μήνες διακυβέρνησης της Ν.Δ., εξηγώντας ότι «ο εκτροχιασμός του ελλείμματος ξεκίνησε από τους πρώτους μήνες του 2009. Αν είχαν ληφθεί από τότε μέτρα, η κατάσταση θα είχε ελεγχθεί εγκαίρως».
Εξίσου επικριτικός για τους χειρισμούς του Γ. Παπακωνσταντίνου παρουσιάστηκε και ο πρόεδρος του ΟΔΔΗΧ Πέτρος Χριστοδούλου, ξεκαθαρίζοντας ότι ήταν «ατυχείς οι δηλώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου περί “Τιτανικού”» όπως «ατυχείς ήταν και οι δηλώσεις για το ΔΝΤ όταν η χώρα έψαχνε να δανειστεί από τις αγορές», ενώ παραδέχτηκε με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Μου ήρθε ταμπλάς» όταν «τον Απρίλιο του 2010, που είχαμε ξεκινήσει, είχαμε βγάλει μία πολύ πετυχημένη έκδοση ομολόγων που ήταν πενταετίας, μία πολύ επιτυχημένη δεκαετία και είχαν αρχίσει τα spreads να μαζεύουν στην Ελλάδα και ξαφνικά πληροφορούμαι ότι μέσα σε έναν μήνα θα έχουμε νέα αναθεώρηση»!
Επιπροσθέτως, επικριτικός για τις ενέργειες του εκλεκτού του Γ. Παπακωνσταντίνου στην ΕΛ.ΣΤΑΤ., Ανδρέα Γεωργίου, παρουσιάστηκε ο εκπρόσωπος της ΤτΕ στην ΕΛ.ΣΤΑΤ. Γιώργος Συμιγιάννης ο οποίος μεταξύ άλλων αποκάλυψε ότι μάθαινε τις αναθεωρήσεις του ελλείμματος από τα ΜΜΕ, καθώς και τα πρώην μέλη της στατιστικής αρχής, Νίκος Λογοθέτης και Ζωή Γεωργαντά, τα οποία εξέθεσαν τους χειρισμούς του Α. Γεωργίου.
http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=183605
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.