Ποιοι κρύβονται πίσω από το ράλι των ελληνικών ομολόγων και των CDS που λαμβάνει χώρα τις τελευταίες ημέρες; Η απάντηση είναι εύκολη για όλους όσους ασχολούνται με τον περίφημο κόσμο του finance. Δεν είναι άλλοι από τους λεγόμενους «καρχαρίες» των αγορών, οι οποίοι όλο το προηγούμενο διάστημα αγόραζαν ελληνικά κρατικά ομόλογα στο 19% με 45% (λήξη Μαρτίου) της ονομαστικής αξίας, λαμβάνοντας μηδαμινό ρίσκο καθώς υποχρεωτικό κούρεμα στο οποίο θα προχωρούσε η Ελλάδα δεν θα ξεπερνούσε το 80% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων.
Ταυτόχρονα, τα περισσότερα εξ αυτών διαθέτουν θέση σε ασφάλιστρα κινδύνου (CDS). Είναι επομένως ασφαλισμένα έναντι πιστωτικού κινδύνου (credit event) που συνεπάγεται μια τακτική χρεοκοπία η οποία θα επέλθει με υποχρεωτικό κούρεμα ή άτακτη αν υπάρξει στάση πληρωμών. Τα κέρδη τους δε θα είναι διπλά, εάν δεν επιτευχθεί υψηλή συμμετοχή στο PSI. Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να ενεργοποιήσει τα Collective Action Clauses, τις ρήτρες, δηλαδή, συλλογικής δράσης, που επιβάλουν υποχρεωτική συμμετοχή της μειοψηφίας των ομολογιούχων. Έτσι και νέα ομόλογα θα λάβουν με ονομαστική αξία υψηλότερη αυτής που αγόρασαν τα παλαιά και θα πληρωθούν από τα CDS. Σύμφωνα με έρευνα της JP Morgan, ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 80 δισ. ευρώ ανήκουν σε ανεξάρτητους επενδυτές , όπως hedge funds, ιδιώτες και κρατικά επενδυτικά κεφάλαια (sovereign funds).
Την ώρα, λοιπόν, που το ελληνικό κοινοβούλιο είναι έτοιμο να ψηφίσει τη σχετική διάταξη για τη ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης (CAC’s), η εικόνα στην ελληνική αγορά ομολόγων μέρα με τη μέρα επιδεινώνεται. Χθες τα spreads των ελληνικών ομολόγων αλλά και CDS κινήθηκαν έντονα ανοδικά, καθώς πλέον είναι πιθανή η ενεργοποίηση των CACs των ρητρών συλλογικής δράσης που θα καταστήσουν υποχρεωτική από εθελοντική την συμμετοχή στην αναδιάταξη του ελληνικού χρέους. Είναι ενδεικτικό πως η απόδοση του ομολόγου λήξης 20 Μαρτίου 2012 κινείται στο 2096% ή μέση τιμή 37,5 μονάδες βάσης. Την ίδια ώρα το ελληνικό CDS βρέθηκε σε υψηλά 6 μηνών στο 73%. Η ανοδική πορεία των ελληνικών ομολόγων καταδεικνύει σύμφωνα με τους αναλυτές, πως οι traders των ομολόγων εκτιμούν πως με την ενεργοποίηση των CAC’s, ο ISDA θα πιστοποιήσει credit event και θα πληρωθούν τα CDS, δηλαδή θα υπάρξει selective default.
Πάντως η Διεθνής Σύνδεσµος Συµφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA), η αρχή που είναι υπεύθυνη να κρίνει πότε μια αναδιάρθωση χρέους είναι πιστωτικό γεγονός και ενεργοποιεί τα CDS έχει δηλώσει πως είναι άλλο να υιοθετήσεις την πρακτική της ρήτρας συλλογικής δράσης και άλλο να την χρησιμοποιήσεις. Αλλο δηλαδή να την έχεις ως νόμο για να απειλείς όσους δεν θέλουν να συμμετάσχουν και άλλο να την κάνεις πράξη. Η ISDA, λοιπόν έχει ξεκαθαρίσει πως υιοθέτηση ρήτρας συλλογικής δράσης (Collective Action Clauses) στα υφιστάμενα ελληνικά ομόλογα δεν συνιστά από μόνη της πιστωτικό γεγονός. Αυτό που το συνιστά όμως πιστωτικό γεγονός είναι η χρήση της με αποτέλεσμα δεσμευτική μείωση σε κουπόνια ή κεφάλαιο για του ομολογιούχους.
Παράλληλα, έχει επισημάνει ότι αν ένας οίκος αξιολόγησης υποβαθμίσει τη χώρα σε καθεστώς default, αυτό δεν συνιστά απαραίτητα πιστωτικό γεγονός, κι αυτό γιατί δεν υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ μιας ανακοίνωσης οίκου αξιολόγησης και ενός πιστωτικού γεγονότος που πυροδοτεί και την πληρωμή των CDS. Η ISDA έχει τονίσει ότι για να προκληθεί πιστωτικό γεγονός απαιτείται αλλαγή στους όρους εκκρεμών ομολόγων ή δανείων, διαχωρίζοντάς το από μια ανταλλαγή ομολόγων, στην οποία τα αρχικά ομόλογα αντικαθίστανται από νέα, με καινούριους όρους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.