Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Πάρτι στις διεθνείς αγορές για την ελληνική φτωχοποίηση



Μπαλή Κάκη


    Ολόκληρη τη χθεσινή μέρα οι εκτός συνόρων πρωταγωνιστές της ελληνικής τραγωδίας είχαν τα μάτια τους στραμμένα στην Αθήνα και περίμεναν να δουν εάν και τι χρώμα καπνός θα βγει από το Μέγαρο Μαξίμου. Μια πληθώρα αναλυτών, από τον επικεφαλής οικονομολόγο της Deutsche Bank μέχρι κάποια στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, υποστήριζαν ότι τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί και ότι η συμφωνία πρέπει να κλείσει εδώ και τώρα- τόσο για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων όσο και για τους όρους της νέας δανειακής σύμβασης-, ενώ οι αρμόδιοι από τις Βρυξέλλες δήλωναν ότι το Eurogroup που θα «ευλογήσει» τη συμφωνία θα συγκληθεί αμέσως μετά την απόφαση των Αθηνών. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ανακοίνωσε και την ώρα έναρξης του συμβουλίου υπουργών σήμερα το απόγευμα, ενώ επίσης σήμερα θα συνεδριάσει στο Παρίσι η Διεθνής Ένωση Τραπεζών IIF με αντικείμενο τις «τεχνικές λεπτομέρειες» του ελληνικού PSI.

    * Με το σταγονόμετρο η γερμανική βοήθεια προς τη χώρα μας

    Προσδοκίες από την ΕΚΤ
    Κι ενώ το κλίμα στο πολιτικό επίπεδο ήταν από τεταμένο έως εκρηκτικό, με τους εταίρους να μην κρύβουν τη δυσφορία τους για τις συνεχείς αναβολές στην Αθήνα, τα χρηματιστήρια φαίνεται να προεξοφλούσαν την... επιτυχία του εγχειρήματος. Κι αυτό διότι θεωρούσαν δύο πράγματα περίπου δεδομένα. Το πρώτο ήταν το ελληνικό «ναι». Το δεύτερο ήταν ότι το «κούρεμα» των ομολόγων θα γίνει τελικά με την... ψιλή, ότι θα συμμετέχει, δηλαδή, σ’ αυτό και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Για την ακρίβεια, αυτό που έφτιαξε τη διάθεση των επενδυτών ήταν μια «διαρροή» στον διεθνή οικονομικό Τύπο ότι η ΕΚΤ -που έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας έως και 55 δισ. ευρώ στο χαρτοφυλάκιό της- θα τα δώσει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης EFSF στις τιμές που τα αγόρασε, όπου και θα «κουρευτούν». Επισήμως οι άνθρωποι της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη αρνήθηκαν να σχολιάσουν το ζήτημα, ωστόσο το σενάριο που δημοσιεύτηκε φαντάζει λογικό. Κι αυτό διότι με αυτόν τον τρόπο η ΕΚΤ δεν... λερώνει τα χέρια της, ούτε κερδίζοντας από το ελληνικό δράμα -ζητώντας, δηλαδή, την αποπληρωμή των ομολόγων που αγόρασε φτηνά στο ακέραιο της αξίας τους, όταν λήξουν- ούτε μπαίνοντας στο ίδιο τσουβάλι με τους ιδιώτες επενδυτές.
    Οι πιο αισιόδοξοι για τη συμμετοχή της ΕΚΤ στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εκτιμούν ότι μπορεί να το ανακοινώσει και σήμερα το μεσημέρι, μετά την τακτική μηνιαία συνεδρίαση του διευθυντηρίου της, κάποιοι άλλοι πάλι θεωρούν ότι η όποια απόφαση της ΕΚΤ θα ανακοινωθεί μετά την οριστικοποίηση της συνολικής συμφωνίας με την Ελλάδα, το νωρίτερο μέσα στο Σαββατοκύριακο.


    Η γερμανική... κωλυσιεργία
    Πάντως, ενώ άπαντες δήλωναν χθες σε δραματικούς τόνους ότι η συμφωνία με την Ελλάδα έπρεπε να έχει κλείσει ήδη, ενώ τις μεγαλύτερες πιέσεις τις ασκούσαν Γερμανοί πολιτικοί, βγήκε η γερμανική έκδοση των "Financial Times" να αποκαλύψει- χωρίς μέχρι στιγμής να διαψευσθεί από επίσημα χείλη- ότι η γερμανική κυβέρνηση θέλει να καθυστερήσει το πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η εφημερίδα γράφει ότι ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα διαθέσει μόνο το μερίδιο της Γερμανίας από τα 30 δισ. ευρώ για τη διασφάλιση των τραπεζών, που θα πρέπει να υποστούν «κούρεμα» του χρέους. Η έγκριση του γερμανικού μεριδίου στα υπόλοιπα 100 δισ. ευρώ για τη διάσωση της Ελλάδας δεν θα τεθεί σε πρώτη φάση σε ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή.
    Κατ’ αυτόν τον τρόπο η Γερμανία μπορεί να κερδίσει χρόνο - είτε για να επιβάλει στο μεταξύ και άλλα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα ή ακόμα και για να προετοιμάσει τη χρεωκοπία του κράτους. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η γερμανική κυβέρνηση συμφώνησε με την Ολλανδία και τη Φινλανδία να μοιραστεί σε δύο φάσεις η επιχείρηση βοήθειας, κατά τη συνάντηση που είχε ο Σόιμπλε με τους δύο ομολόγους του την προηγούμενη Παρασκευή.

    «Θα διατηρήσουμε την πίεση»
    Πίσω από την τακτική της κωλυσιεργίας της γερμανικής κυβέρνησης κρύβεται ο φόβος μήπως η καγκελάριος Μέρκελ δεν λάβει την πλειοψηφία από τον κυβερνητικό συνασπισμό για το σχεδιαζόμενο πακέτο των 130 δισ. ευρώ. Η εφημερίδα επικαλείται κυβερνητικούς κύκλους στο Βερολίνο, σύμφωνα με τους οποίους μπορεί να εγκριθεί πρώτα το «κούρεμα» του χρέους για τον ιδιωτικό τομέα και μετά να δει κανείς αν πράγματι θα συμμετάσχουν σε αυτό αρκετές τράπεζες. Αυτή τη στιγμή η τρόικα προφανώς δεν μπορεί να δώσει ακόμα πράσινο φως για το συνολικό πακέτο, ανέφεραν στους "Financial Times" μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών. Γι’ αυτό -λένε- θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στην τρόικα για διαπραγματεύσεις. «Έτσι θα διατηρήσουμε την πίεση στην Ελλάδα και τις επόμενες εβδομάδες θα εξετάσουμε το αν η Ελλάδα πράγματι τηρεί τις υποσχέσεις της και όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ανώτερο στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών. Ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή για τα υπόλοιπα 100 δισ. ευρώ θα μπορέσει να διεξαχθεί το νωρίτερο στα τέλη Μαρτίου, είπε.

    Προειδοποιήσεις από τον Ντελόρ
    Στο μεταξύ και ενώ η συντριπτική πλειοψηφία του ευρωπαϊκού Τύπου δημοσίευε χθες άρθρα και αναλύσεις με τίτλους του τύπου «η Ευρώπη ετοιμάζεται για την ελληνική έξοδο» ή «τι θα μας κοστίσει η ελληνική χρεωκοπία», βγήκε χθες ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, Ζακ Ντελόρ από τις σελίδες της ιταλικής Corriere della Sera, να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου:
    «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να βγει η Ελλάδα από το ευρώ, γιατί εάν αυτό συνέβαινε, θα είχαμε αλυσιδωτές αντιδράσεις, τύπου ντόμινο. Η κερδοσκοπία δεν θα σταματήσει και θα έλθει η σειρά της Ιταλίας και της Ισπανίας».
    Και ο Ντελόρ προσθέτει: «Δεν πρέπει να ζητάμε μη ρεαλιστικά πράγματα από την Ελλάδα. Γνωρίζοντας την ιστορία της, πρέπει να δείξουμε περισσότερη κατανόηση και όχι να απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να καταφέρει να αλλάξει τα πάντα, μέσα σε ένα χρόνο».
    Ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν και από τους πρωτεργάτες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης θεωρεί ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί αμέσως το δεύτερο «πακέτο» για την Ελλάδα, ότι πρέπει πάραυτα να ενισχυθεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, ώστε να σταλεί ένα καθησυχαστικό μήνυμα στους επενδυτές, ενώ ζητεί να γίνει παρέμβαση στις δευτερογενείς αγορές ομολόγων, να αυξηθεί το συνολικό κεφάλαιο ορισμένων τραπεζών και να ανοίξει ο δρόμος για τα ευρωομόλογα.

    http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=668218
    Bookmark and Share

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

    Recent Posts

    free counters
    single russian women contatore visite website counter
    Lamia Blogs