Οι βουλευτές οι οποίοι στηρίζουν την κυβέρνηση θα κάνουν το καθήκον τους με γνώμονα το συμφέρον της χώρας. Τη συγκεκριμένη δήλωση, που ακούστηκε και ως ευχή, έκανε αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής ο Πρωθυπουργός, προφανώς λόγω των δυσκολιών που έχουν ανακύψει στις διαπραγματεύσεις κυρίως για το νέο Μνημόνιο και φυσικά τις απαιτήσεις που απορρέουν από αυτό.
Όμως ποιο είναι το καθήκον των βουλευτών; Ο Βρετανός συγγραφέας, Τζορτζ Μπέρναρντ Σο, είχε πει ότι «Όταν κάποιος κάνει κάτι για το οποίο ντρέπεται, διακηρύσσει πως έκανε το καθήκον του».
Αραγε κατά την πρώτη δανειακή σύμβαση που υπέγραψε η χώρα με τους δανειστές μας και η οποία μας έβαλε ακόμη πιο βαθιά στο τούνελ της κρίσης, της ύφεσης, στην ανέχεια, πόσοι δεν μας είπαν, με στόμφο μάλιστα, ότι έκαναν το καθήκον τους...
Τους πιστεύει κανείς άραγε σήμερα; Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο, ουδείς. Ποιο λοιπόν είναι το καθήκον των βουλευτών στην επικείμενη ψηφοφορία για τη νέα δανειακή σύμβαση; Ποιος το ορίζει αυτό το καθήκον; Η απάντηση είναι απλή και κυνική, το ευρώ[EUR=X] ! Πρέπει να μείνουμε στο ευρώ, πάση θυσία, με όποιο κόστος. Θυσιάζοντας τα πάντα.
Αυτό δεν μας λένε ευθέως οι κυβερνώντες; Και φυσικά θα συμφωνήσουμε. Να μείνουμε στο ευρώ. Με θυσίες, με απώλειες, γιατί μας αξίζει όπως «κυβερνήσαμε» όλοι μαζί αυτό το καράβι. Αλλά υπάρχουν και όρια.
Αυτά τα όρια άραγε, έχουν μπει; Γιατί, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, εμείς οι απλοί θνητοί που πληρώνουμε το «πλιάτσικο» στα δημόσια οικονομικά της χώρας, δεν τα γνωρίζουμε. Ή πάμε τελικά σαν πρόβατα επί σφαγή;
Ρητορική ερώτηση, δεν χρειάζεται απάντηση. Η γνώμη πλέον των πολιτών για τους πολιτικούς, τους βουλευτές είναι λίγο πολύ γνωστή. Η επικείμενη ψηφοφορία για το δεύτερο μνημόνιο ίσως είναι μια ευκαιρία, μάλλον τελευταία, να ανακτήσουν όχι την εμπιστοσύνη του κόσμου, αλλά πρώτα την αυτοεκτίμησή τους.
Κανείς, ή τουλάχιστον η πλειοψηφία, δεν θέλει να χάσει η χώρα τη θέση της στην ευρωζώνη. Αλλά σίγουρα όλοι θέλουμε να είμαστε ισότιμο μέλος, να στεκόμαστε με αξιοπρέπεια στην ενωμένη Ευρώπη. Θα πρέπει όμως οι πολιτικοί να συνειδητοποιήσουν ποιο είναι το καθήκον τους.
Γιατί όπως έλεγε και ένας Γάλλος στοχαστής «στα χρόνια των πολιτικών ταραχών, η μεγαλύτερη δυσκολία δεν είναι να κάνεις το καθήκον σου, αλλά να ξέρεις το καθήκον σου». Και οι Έλληνες, όπως λέει ο ποιητής μας, Κωνσταντίνος Καβάφης, αποδίδουν ... «Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των ώρισαν να φυλάγουν Θερμοπύλες. Ποτέ από το χρέος μη κινούντες». Ας βρούμε τις Θερμοπύλες μας...
Γ. ΚΟΥΡΟΣ - gkouros@naftemporiki.gr
http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=2129892
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.