Χρήστου Δημήτρης
Την Κυριακή το απόγευμα, μόλις τελείωσε η συνάντηση του κ. Παπαδήμου με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς, μας πληροφόρησαν επισήμως πως υπήρχε ταύτιση απόψεων για τις κρίσιμες διαβουλεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής της επομένης μέρας. Την επομένη από την εφημερίδα “Τα Νέα” πληροφορηθήκαμε ότι υπήρχαν τρεις κόκκινες γραμμές. Τρία όχι στα γερμανικά, αναφέροντας Nein στο σχέδιο για επιτροπεία, Nein στο κόψιμο του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, Nein στην μείωση του κατώτατου μισθού. Μια μέρα μετά, η ίδια εφημερίδα μάς ενημέρωσε πως τα τρία Nein σκότωσαν το γερμανικό σενάριο για τοποθέτηση επιτρόπου. Τα άλλα δύο Nein κάπου χάθηκαν.
Σχέδιο σωτηρίας: Ελλάς 2030 μ.Χ. Πληθυσμός 5.000.000, το 60% γέροι!
ΧΘΕΣ το πρωί εμφανίστηκε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 ο κ. Καρατζαφέρης και μας πληροφόρησε ότι στη σύσκεψη των τριών αρχηγών με τον κ. Παπαδήμο ο πρωθυπουργός, τους είπε πως δεν πρέπει να βάλουμε κόκκινη γραμμή για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις. Τα ξημερώματα της Τρίτης που ολοκληρώθηκαν ο κ. Παπαδήμος ενημέρωσε τους Έλληνες δημοσιογράφους. Και είπε: “Δεν έγινε καμιά διαπραγμάτευση. Μια παρουσίαση του ελληνικού ζητήματος έγινε. Οι διαπραγματεύσεις γίνονται με την τρόικα. (και συμπλήρωσε) Μας ζητήθηκε, από όλα τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, να δεσμευτούν αμετάκλητα ότι θα στηρίξουν το πρόγραμμα”. Ποιο όμως είναι το πρόγραμμα; Τι έγινε με τα δύο nein των “Νέων” και πού χάθηκαν; Είμαστε εντάξει που απορρίφθηκε η τοποθέτηση επιτρόπου, αλλά ψήνεται η τοποθέτηση επόπτη; Δηλαδή σήμερα, με τρόικα και Ράιχενμπαχ, δεν μας ελέγχει κανείς και το υπουργείο Οικονομικών ασκεί εξουσία;
ΜΕ ΑΥΤΑ ασχολούμαστε εμείς, αλλά στην Ευρώπη οι συζητήσεις αφορούν την επιβολή της σκληρής γραμμής για το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο. Μάλιστα η γαλλική οικονομική εφημερίδα "Les Echo" χαρακτήρισε τη σύνοδο μεγάλη νίκη της κ. Μέρκελ που πέρασε όλες τις θέσεις της για σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία και απαράβατο όριο χρέους 60% του ΑΕΠ. Διαφώνησαν μόνον η Βρετανία και η Τσεχία.
Το θέμα όμως δεν αφορά αυτές τις διαφωνίες. Το θέμα είναι, πως το συγκεκριμένο σύμφωνο είναι εκτός πραγματικότητας και αδύνατον να τηρηθεί αφού όσοι το υπερβαίνουν (σχεδόν όλοι) θα είναι υποχρεωμένοι να το μειώνουν ετησίως κατά το ένα εικοστό, μέχρι να φτάσει στο 60%!
ΑΣ ΠΑΡΟΥΜΕ το παράδειγμα της Ελλάδας. Μέχρι το 2020 είμαστε σε πρόγραμμα και τότε, σύμφωνα με τις προβλέψεις της τρόικας, το χρέος μας θα είναι 120% του ΑΕΠ. (Σύμφωνα με απόρρητη έκθεση του κ. Τόμσεν θα είναι 150%). Ας είναι. Θα μας απομένει ένα βάρος 60% του ΑΕΠ, δηλαδή ας πούμε περίπου 120 δισ. ευρώ, που σύμφωνα με τη νέα Συνθήκη θα πρέπει να το μειώνουμε κάθε χρόνο κατά περίπου 3 μονάδες του ΑΕΠ. Με λίγα λόγια, μετά τη δεκαετία της σκληρής λιτότητας, έως το 2020, θα ακολουθήσει τουλάχιστον μια ακόμα δεκαετία λιτότητας (έως το 2030) κατά την οποία το χρέος μας θα πρέπει να μειώνεται κατά 6,5-7 δισ. ευρώ ετησίως, κάτι το οποίο προϋποθέτει σταθερά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, προκειμένου να χρηματοδοτείται η εξυπηρέτηση του χρέους και μόνο! Αυτό δεν είναι οικονομική πολιτική. Είναι πόλεμος για τη γερμανοποίηση της Ευρώπης.
ΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ να μας στείλουν αντί επίτροπο φακίρη, να το συζητήσουμε. Καλά θα κάνουν λοιπόν όσοι έχουν ακόμα φιλότιμο και όραμα εθνικής ανάπτυξης, να πάρουν ανοιχτά και καθαρά θέση τώρα. Διαφορετικά ο πληθυσμός αυτής της χώρας το 2030 θα είναι ο μισός (κυρίως γέροντες) και μην το θεωρήσετε αυτό υπερβολή. Περιμένουμε προτάσεις.
d.xristou@avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.