Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Παραδίδουν τη χώρα και τα δικαιώματα των πολιτών στους "εταίρους"



Λιονάκης Νίκος

Μετά από διαδοχικές αναβολές οι αρχηγοί της συγκυβέρνησης και ο πρωθυπουργός βάζουν σήμερα -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- την "υπογραφή" τους στην πλήρη διάλυση των εργασιακών και μισθολογικών σχέσεων και παραδίδουν άνευ όρων τη χώρα σε ένα νέο, ακόμα πιο ασφυκτικό επίπεδο "εποπτείας".
Παράληλλα οι συμβαλλόμενες πλευρές έδιναν και χθες συνέχεια στο παιχνίδι των εντυπώσεων καλλιεργώντας την αίσθηση ενός "δραματικού" κλίματος σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά τα θέματα της μετενέργειας και της περικοπής των συντάξεων. Κλίμα που, υπό την έντονη ανησυχία των αρχηγών του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. για πιθανές διαρροές στην κρίσιμη ψηφοφορία, απευθύνεται τόσο στην "κοινή γνώμη" όσο και στο εσωτερικό των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των τριών κομμάτων.
Το πιεστικό χρονοδιάγραμμα, που ορίζει να έχουν ψηφιστεί τα συμφωνηθέντα το αργότερο έως τις 15 Φεβρουαρίου, δείχνει ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα έρθουν στη Βουλή με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος. Άλλωστε, πηγές προσκείμενες στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούσαν χθες ότι το PSI και η νέα δανειακή σύμβαση θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή "πιθανότατα" την Κυριακή. Επεσήμαναν δε ταυτόχρονα ότι δεν θα περιλαμβάνονται τα εφαρμοστικά μέτρα ή κατά πάσα πιθανότητα ορισμένα από αυτά.
Μετά και τις συνεχείς χθεσινές αναβολές της σύσκεψης, τις οποίες κυβερνητικές πηγές απέδιδαν στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, ο σχεδιασμός του Μαξίμου όριζε το τελικό 16σέλιδο κείμενο των αποφάσεων με την τρόικα να φτάσει νωρίς σήμερα το πρωί στα γραφεία των τριών αρχηγών, το μεσημέρι να πραγματοποιηθεί η σύσκεψη με τους Γ. Παπανδρέου, Αντ. Σαμαρά και Γ. Καρατζαφέρη υπό τον Λ. Παπαδήμο και στη συνέχεια, εάν όχι την Πέμπτη, να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να εγκρίνει το προ-μνημόνιο.
Χθες, και αφού είχαν προηγηθεί νέες συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας με το κλιμάκιο της τρόικας, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση το απόγευμα με τους εκπροσώπους του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Γιόζεφ Άκερμαν, Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ για το PSI και στη συνέχεια -έως αργά το βράδυ- με τους εκπροσώπους της τρόικας για την οριστικοποίηση του "πακέτου" των νέων επώδυνων μέτρων.
Την Πέμπτη κατά πάσα πιθανότητα θα συνεδριάσει η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, ενώ μετά τη σύσκεψη των αρχηγών αναμένεται η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ν.Δ.
Παράλληλα, το απόγευμα υπήρξε σύσκεψη στη Βουλή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τους Ευ. Βενιζέλο και Γ. Κουτρουμάνη, καθώς επίσης και τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Π. Μπεγλίτη, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Χρ. Πρωτόπαπα και τον γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Μιχ. Καρχιμάκη. Αντικείμενο ήταν η προετοιμασία για τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, ενώ από τη σύνθεσή της -αν και δεν επιβεβαιωνόταν- προκύπτει εύλογα το συμπέρασμα ότι εξετάστηκε και το θέμα των αντιδράσεων της Κ.Ο. Όσον αφορά στο περιεχόμενο των νέων μέτρων, πηγές από το ΠΑΣΟΚ έλεγαν ότι βρίσκονται σε αναμονή εν όψει του τελικού κειμένου αναφορικά με το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και του δικαίου το οποίο θα ρυθμίζει την δανειακή σύμβαση.
Την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ επέμενε στη θέση για παράταση του βίου της κυβέρνησης, με τον κ. Μπεγλίτη να αναφέρει (ΣΚΑΪ) ότι οι εκλογές θα αναδείκνυαν τις ίδιες πολιτικές δυνάμεις και να εκτιμά ότι: "Δεν θα υπάρχει αυτοδυναμία. Γιατί να ξοδέψουμε χρόνο για εκλογές; Έχουμε την πολυτέλεια;". Ο ίδιος προανήγγειλε νέα μέτρα (ειδικό μισθολόγιο) τον Ιούνιο λέγοντας ότι πρέπει να ειπωθεί η αλήθεια στον λαό.
Στη "γαλάζια" πλευρά οι επιτελείς της Ν.Δ. επιμένουν στη "γραμμή" ότι "είναι η πρώτη φορά που γίνεται διαπραγμάτευση" και πως οι αποφάσεις έχουν το... διαπραγματευτικό στίγμα του Αντ. Σαμαρά. Επιχείρημα που θα χρησιμοποιείται κατά κόρον από εδώ και στο εξής, με τον σκληρό χαρακτήρα των νέων μέτρων να παρουσιάζεται ως συνέπεια της απουσίας διαπραγματευτικής πυγμής της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου. Ταυτόχρονα στη Λ. Συγγρού επιμένουν στη διεξαγωγή των εκλογών τη συμφωνηθείσα ημερομηνία.
Ο έτερος συμμέτοχος στη συγκυβέρνηση Γ. Καρατζαφέρης (με τον οποίο ζήτησε να έχει συνάντηση ο επικεφαλής της task force Χορστ Ράιχενμπαχ) εξουσιοδοτήθηκε σε χθεσινή συνεδρίαση του ΛΑΟΣ να προβεί στους περαιτέρω χειρισμούς στις διαπραγματεύσεις για τα μέτρα που θα αποφασιστούν, ενώ με δήλωσή του έθεσε ως προϋπόθεση για τη δική του συμφωνία την απόφανση του Ευρωκοινοβουλίου για το κατά πόσον είναι σύννομες οι αξιώσεις της τρόικας με βάση το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και τη Συνθήκη της Λισσαβώνας.
* Εν τω μεταξύ ο Ν. Παπανδρέου παραιτήθηκε χθες από τη θέση του αντιπροέδρου και του μέλους του Δ.Σ. του ΙΣΤΑΜΕ με την αιτιολογία ότι στην παρούσα περίοδο, όπου το ΠΑΣΟΚ έχει αρχίσει τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου, η θέση που κατείχε ο ίδιος πρέπει να μείνει κενή, στη διάθεση των νέων οργάνων.
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs