Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Η πληρωμή των CDS στο επίκεντρο των συζητήσεων για το PSI




Η τρέχουσα εβδομάδα θα είναι καθοριστική για την εξέλιξη του PSI (μετά μάλιστα και τις χθεσινές δηλώσεις της Α. Μέρκελ για επιτάχυνση), ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται κρίσιμη συνομιλία μεταξύ του γενικού διευθυντή του IIF T. Nταλάρα και των δανειστών για την τελική μορφή του σχεδίου, με την ενεργοποίηση των CDS να βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι και η ενεργοποίηση των “ρητρών συλλογικής δράσης”, η οποία θα μεγεθύνει μεν το ποσοστό του "κουρέματος" του ελληνικού χρέους αρκετά πάνω από το 50% ή το 60%, ωστόσο αυτό θα μετατρέψει τη διαδικασία του haircut από εθελοντική σε υποχρεωτική, κάτι που πιθανότατα θα οδηγήσει σε επιλεκτική χρεωκοπία και πληρωμή των CDS. Το ύψος των αποζημιώσεων που θα πληρωθούν σε περίπτωση ενεργοποίησης των CDS βρίσκεται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων για το PSI και υπολογίζεται ότι οι εκδότες τους θα πληρώσουν περί τα 20 δισ. ευρώ, αν το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός. Στην περίπτωση αυτή, οι οίκοι αξιολόγησης Moody’s, Standard and Poor’s και Fitch αναμένεται να κατατάξουν μετά την ανακοίνωση των όρων του PSI στην κατηγορία C ή D, δηλαδή τη χρεωκοπία, με ανοικτό εάν αυτή θα χαρακτηρίζεται “επιλεκτική” χρεωκοπία ή καθαρή χρεωκοπία. Στη συνέχεια, η ISDA (Διεθνής Ενωση Swaps και Παραγώγων) θα συνεδριάσει προκειμένου να αξιολογήσει αν όντως υφίσταται στην Ελλάδα “πιστωτικό γεγονός”, κάτι που πρακτικά σημαίνει εάν θα πληρωθούν ή όχι τα CDS.
Ότι το "κούρεμα" δεν θα έχει εθελοντικό χαρακτήρα, εκτιμούν και αναλυτές της UBS, οι οποίοι θεωρούν ότι η αναδιάρθρωση θα γίνει υποχρεωτική είτε πριν είτε αμέσως μετά την αποπληρωμή ομολόγων ύψους 14,4 δισ. ευρώ στις 20 Μαρτίου, οδηγώντας στην ενεργοποίηση των CDS.


Θ. ΠΑΝ.


http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=662248
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs