Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Ο Τιτανικός έγειρε…


thumb
Του Αλέξανδρου Μερκούριου
…και οι Έλληνες χτίζουν χρηματοκιβώτια κάτω από τις πισίνες
Όταν πριν δύο σχεδόν χρόνια, ο «αρμόδιος» υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μιλούσε για ελληνικό «Τιτανικό», πολλοί έσπευσαν να τον κατασπαράξουν. Τι κι αν με τις δηλώσεις του, έστειλε πολλές φορές τα περιβόητα σπρέντ στα ύψη, τι κι αν για τη συμπεριφορά του διατυπώθηκαν πολλά ερωτηματικά, σήμερα, ο ίδιος… επιβεβαιώνεται. Ο Τιτανικός είναι σαφέστατα το πλοίο της ελληνικής οικονομίας, και οι ‘Έλληνες, συμπεριφέρονται με απόλυτη ακρίβεια, όπως οι επιβάτες ενός πλοίου που βουλιάζει σε μαύρα και παγωμένα νερά, με λιγοστές ελπίδες…
Καθώς, λοιπόν οι ενδείξεις να επιμένουν ότι η (αναπόφευκτη) πτώχευση της χώρας θα γίνει εντός του ευρώ, η εφευρετικότητα όσων θέλουν να προστατεύσουν την περιουσία τους (ή τουλάχιστον νομίζουν ότι μπορούν) ξεδιπλώνεται σε… είδους τερτίπι. Κι έτσι, το θέμα, που άρχισε να γίνεται τάση στην Ελλάδα εδώ και ένα χρόνο, έγινε και αντικείμενο ρεπορτάζ από το Reuters, που μετέδωσε πρόσφατα ότι το «τρέντ» της περιόδου στην Ελλάδα είναι τα …χρηματοκιβώτια.
Οι Έλληνες κάνουν τα αδύνατα… δυνατά για να προστατεύσουν τις οικονομίες τους, καταφεύγοντας και στις πιο ευφάνταστες λύσεις, μετέδωσε το πρακτορείο, σημειώνοντας ότι όσοι Έλληνες δεν έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό αναζητούν πια… εγχώριες εναλλακτικές λύσεις. Ο λόγος, εξηγούμε εμείς, είναι ότι μετά την αποδημία περίπου 80 δις. ευρώ, σε μεγάλους λογαριασμούς, αυτοί που έχουν τα υπόλοιπα 160 δις. δεν διαθέτουν κατά κεφαλήν ικανά ποσά ώστε να γίνονται δεκτά από private bankings, ώστε να μπορούν να φύγουν έξω.
Έτσι, στο εσωτερικό της χώρας, η ανησυχία για το μέλλον των ελληνικών τραπεζών όπως και η μεγάλη αύξηση στις ληστείες πυροδότησαν εκτίναξη της ζήτησης για χρηματοκιβώτια. Ακόμη και ξένες τράπεζες με υποκαταστήματα στην Ελλάδα και στην Ιταλία δεν θεωρούνται πλέον ασφαλείς. Σύμφωνα με το πρακτορείο, που επικαλείται σημαίνον τραπεζικό στέλεχος, μεγάλοι πελάτες φτιάχνουν πια… «χρηματοκιβώτια κάτω από τις πισίνες των σπιτιού τους».

Της μόδας είναι επίσης η μετατροπή των λογαριασμών ευρώ σε ελβετικά φράγκα, αμερικανικά ή αυστραλιανά δολάρια και νορβηγικές κορόνεςΌλα αυτά μαζί με τα ευρώ στα οποία επιμένουν οι πιο συντηρητικοί, καταλήγουν σε χρηματοκιβώτια ή σε τραπεζικές θυρίδες. Ο αριθμός των ενοικιασμένων θυρίδων στις τράπεζες είναι 5 φορές υψηλότερος από ότι πριν από έναν χρόνο, λένε οι τραπεζίτες πολλοί εκ των οποίων ψιθυρίζουν ότι δεν υπάρχουν πλέον άλλες διαθέσιμες, και οι πελάτες πρέπει να καταφεύγουν σε μικρότερες τράπεζες.
Τάση στην Ελλάδα είναι και ο χρυσός. Όσοι έχουν ρευστό αγοράζουν το πολύτιμο μέταλλο  και το φυλούν, όπως οι γιαγιάδες και οι παππούδες το 1922 και στην Κατοχή, ενώ όσοι έχουν περίσσευμα τολμούν να πουλήσουν κάποιες ποσότητες, τώρα που οι τιμές έχουν φτάσει τα ύψη. Εξ ου και η Αθήνα (αλλά και πολλές μεγάλες πόλεις της επαρχίας έχουν γεμίσει ευκαιριακά ενεχυροδανειστήρια και ανταλλακτήρια.
Καλά όλα αυτά. Το κακό είναι ότι σε περίπτωση πτώχευσης, θα ακολουθήσουν και όλα τα δυσάρεστα  τα οποία έπονται σε μια οικονομική κατάρρευση. Πληθωρισμός, ελλείψεις αγαθών, μαυραγορίτες, βία. Και τότε οι θυρίδες και τα χρηματοκιβώτια, δύσκολα θα δώσουν λύσεις.

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs