Στην Ελλάδα κάποτε ευημερούσαν οι αριθμοί αλλά όχι οι άνθρωποι. Στην Ελλάδα του 2012 έπαψαν να ευημερούν και οι αριθμοί ενώ οι άνθρωποι πίσω από αυτούς βρίσκονται σε κατάσταση εξαθλίωσης.
Άστεγοι
Η Ελλάδα του 2012 θρηνεί πλέον κάθε εβδομάδα και έναν άστεγο που πεθαίνει αβοήθητος στη μέση του δρόμου. Μετά τον άντρα που βρέθηκε νεκρός σε παγκάκι στα Χανιά, ακόμα ένας 64χρονος άφησε την τελευταία του πνοή στη Σητεία, μέσα σε ένα ερειπωμένο σπίτι που χρησιμοποιούσε ως κατάλυμα τον τελευταίο καιρό. Τα στοιχεία για τους άστεγους στην Ελλάδα είναι αποκαλυπτικά. Ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία του περασμένου Νοεμβρίου από τη ΜΚΟ «Κλίμακα», οι άνθρωποι που κοιμούνται στο δρόμο ή σε αποθήκες, εγκαταλελειμμένα κτίρια, ξενώνες κ.λπ. ήταν περίπου 20.000, με τον αριθμό πλέον να αυξάνεται ραγδαία όσο βαθαίνει και η οικονομική κρίση. Πολλαπλάσιος είναι ο αριθμός των κατοίκων της χώρας που έχουν επισφαλή κατοικία, καθώς πλέον κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους.
Συσσίτια
Παράλληλα, η Ελλάδα του 2012 έχει πλέον να φροντίσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που προστρέχουν στα συσσίτια όλης της χώρας για ένα πιάτο δωρεάν φαγητό. Ο ακριβής αριθμός των ανθρώπων αυτών είναι αδύνατο να υπολογιστεί καθώς είναι πάρα πολλοί οι φορείς που παρέχουν συσσίτια στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκης και όλες τις πόλεις. (Ενορίες, Δήμοι, κοινωνικές οργανώσεις κ.λπ.). Σύμφωνα με την «Τράπεζα Τροφίμων» στην Αττική, μέσα σε μόλις ένα χρόνο ο αριθμός των ανθρώπων που ζήτησαν βοήθεια αυξήθηκε κατά 35%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που έγινε για λογαριασμό της Αποστολής (Αρχιεπισκοπή) στην Αθήνα, στα συσσίτιά της εμφανίζονται καθημερινά περίπου 5.000 άνθρωποι, ενώ στην αντίστοιχη δομή του Δήμου Αθηναίων σιτίζονται καθημερινά 1.200 άνθρωποι. Και αυτά χωρίς να υπολογιστούν τα συσσίτια δεκάδων άλλων φορέων και οργανώσεων στην Αττική. Σημείο των καιρών αποτελούν, επίσης, και οι «ταξιδιώτες» των συσσιτίων, άνθρωποι κυρίως στην επαρχία που αναγκάζονται να μετακινηθούν ακόμα και χιλιόμετρα μέχρι να παραλάβουν μία μερίδα φαγητό.
Φτώχεια
Αποκαλυπτικά ήταν τα επίσημα στοιχεία για τη φτώχεια στην Ελλάδα και μάλιστα με απόσταση δύο ετών από τη σημερινή πραγματικότητα. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το 2009 ο πληθυσμός της Ελλάδας που βρισκόταν σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού (εισόδημα κάτω από τα 7.178 ευρώ ετησίως) ανερχόταν σε 3.030.900 άτομα. Το γεγονός ότι τα στοιχεία είναι του 2009 αφήνει έξω από τον αριθμό αυτό ανθρώπους που υπέστησαν την περικοπή μισθών, δώρων και επιδομάτων που έχασαν τη δουλειά τους, μετά τα μέτρα του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου και όσους κλήθηκαν να πληρώσουν υπέρογκους φόρους, μετά την αύξηση του ΦΠΑ και την επιβολή έκτακτης εισφοράς και χαρατσιών.
Μ.Δ
http://e-dromos.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.