Ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα Zeit-Online, με τίτλο «Οικονομολόγοι ζητούν ριζική αλλαγή πολιτικής πολιτική από τον μαυροκίτρινο κυβερνητικό συνασπισμό» και υπότιτλο «Πάρα πολλά προγράμματα λιτότητας, πολύ λίγες επενδύσεις: Σε επιστολή-φωτιά, οικονομολόγοι και πολιτικοί επικρίνουν τη γερμανική πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης. Η Ευρώπη απειλείται με μία ‘χαμένη δεκαετία’», αναφέρει τα εξής:Λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο της ΕΕ στις Βρυξέλλες, περίπου 50 οικονομολόγοι και πολιτικοί απαιτούν από τη γερμανική κυβέρνηση να αλλάξει ριζικά την πολιτική της.
Σε κοινή επιστολή-διακήρυξη, που βρίσκεται στη διάθεση της Zeit-Online, οι υπογράφοντες προειδοποιούν για μια «οικονομικά χαμένη δεκαετία» στην Ευρώπη, αν η Γερμανία εμμείνει στη μέχρι τώρα πολιτική της για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
Με τα αυστηρά προγράμματα λιτότητας πολλά κράτη έχουν ήδη βυθιστεί σε ύφεση, αναφέρει το κείμενο του „Kocheler Kreis“, ενός think tank του Ιδρύματος Friedrich Ebert, που πρόσκειται στο SPD. Με αυτά τα προγράμματα όμως δεν μειώθηκαν τα δημοσιονομικά προβλήματα.
«Η μέχρι τώρα πολιτική επιμένει υπερβολικά μονομερώς σε συνεχώς νέα πακέτα λιτότητας, παραμελεί την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και αγνοεί τα βαθύτερα αίτια της κρίσης χρέους», γράφουν οι συντάκτες.
Αντί για νέα πακέτα λιτότητας, η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των μεγάλων ανισορροπιών στην Ευρώπη – ενισχύοντας μεταξύ άλλων την εσωτερική ζήτηση στη Γερμανία.
Επ΄σιης, οι υπογράφοντες το κείμενο, συνηγορούν και για την καθιέρωση ευρωομολόγων καθώς και για την κοινή ευθύνη αντιμετώπισης των ευρωπαϊκών δημοσίων χρεών.
Η Ευρώπη θα πρέπει άμεσα να άρει την πίεση των αγορών από τις χώρες που διέρχονται κρίση, χωρίς βέβαια να παραμεληθεί η δημοσιονομική πειθαρχία.
Γι’ αυτό ανατρέχουν στην πρόταση του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, το οποίο έχει ζητήσει εδώ και μήνες τη μείωση των επιτοκίων για τα κράτη που διέρχονται κρίση, με τη βοήθεια ενός Συμφώνου για το Χρέος.
Ταυτόχρονα, επισημαίνεται ότι η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες, προκειμένου να βοηθήσει τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας να αναπτυχθούν περισσότερο. Προς τούτο είναι απαραίτητα και κρατικά επενδυτικά προγράμματα, τα οποία πρέπει να αποτελέσουν μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ των χωρών.
Στόχος πρέπει να είναι να σπάσει ο «φαύλος κύκλος συνεχώς νέων προγραμμάτων λιτότητας και όλο και βαθύτερης ύφεσης», αναφέρει η διακήρυξη, διαφορετικά απειλείται με κατάρρευση το κοινό νόμισμα.
tvxs.gr/node/83037
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.