Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Μόντι και Παπαδήμος


Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, ο οποίος χθες συναντήθηκε με τη Μέρκελ, προειδοποίησε ότι "εάν η Ε.Ε. δεν ανταποκριθεί στις θυσίες των Ιταλών, η Ιταλία, φιλευρωπαϊκή χώρα, θα πέσει στα χέρια των λαϊκιστών". Με την αναφορά του αυτή η ο Μόντι δεν κρύβει τη διαφωνία του με την πολιτική της Μέρκελ και πιέζει για αλλαγή των κυρίαρχων ευρωπαϊκών πολιτικών.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός ανήκει στην κατηγορία των "τεχνοκρατών". Έχει όμως συνείδηση του πολιτικού ρόλου που διαδραματίζει. Δεν συμπεριφέρεται ως πειθήνιο όργανο και υπάλληλος. Διεκδικεί ρόλο, χαράσσει διαπραγματευτική γραμμή, αξιοποιεί τις αντιδράσεις της ιταλικής κοινωνίας, με τον δικό του τρόπο, για να προτείνει αλλαγή της ευρωπαϊκής πορείας και την υιοθέτηση μέτρων όπως το ευρω-ομόλογο.
Στην ίδια κατηγορία των "τεχνοκρατών" πολιτικών ανήκει και ο Έλληνας πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος. Αυτός όμως πολιτεύεται χωρίς να διαπραγματεύεται, διακηρύσσει ότι "κόκκινη γραμμή" έχουν μόνον οι πιστωτές! Η φρασεολογία ότι "κόκκινη γραμμή είναι η σωτηρία του έθνους" παραπέμπει σε άνευ όρων παράδοση στις αξιώσεις της τρόικας. Δεν μεταφέρει στις Βρυξέλλες την οργή της ελληνικής κοινωνίας, αλλά στην Αθήνα τους γερμανικούς εκβιασμούς.
Ας αναγνωρίσουμε στον κ. Παπαδήμο το ελαφρυντικό ότι η Ελλάδα είναι μικρότερη και ασθενέστερη χώρα σε σύγκριση με την Ιταλία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει και δεν μπορεί να αναζητεί συμμαχίες στη βάση δικών της επιλογών με κεντρική στόχευση να αλλάξουν οι ευρωπαϊκές πολιτικές και να απεγκλωβιστεί η χώρα από το Μνημόνιο.
Ο Παπαδήμος όχι μόνο παραλείπει κάθε διαφοροποίηση από την πολιτική της Μέρκελ, ακόμη κι αν αυτή η πολιτική πασιφανώς ζημιώνει τη χώρα, αλλά αποφεύγει να ενημερώσει στοιχειωδώς τη Βουλή και την κοινή γνώμη για τις κυβερνητικές επιδιώξεις. Είναι η μοναδική ελληνική κυβέρνηση η οποία ψηφίστηκε χωρίς να παρουσιάσει δικό της πρόγραμμα.
Είναι δυνατόν η συζήτηση για τη διαπραγμάτευση να γίνεται εν κρυπτώ στο νέο ανακτοβούλιο της περιβόητης σύσκεψης των πολιτικών που στηρίζουν την κυβέρνηση; Τι είδους συναίνεση είναι αυτή; Στη μνημονιακή δημοκρατία δεν υπάρχει χώρος και ρόλος για την αντιπολίτευση; Ο Μόντι επισείει τον κίνδυνο των "λαϊκιστών". Η τρικομματική κυβέρνηση δεν αξιοποιεί τον εσωτερικό συσχετισμό. Άλλη μία απόδειξη ότι δεν επιχειρείται διαπραγμάτευση, αλλά έχει αποφασιστεί η υποταγή.

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=662825
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs