Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Βροχή οι υποβαθμίσεις στην Ευρώπη - Η «μαύρη Παρασκευή» του Σαρκοζί και οι αντιδράσεις

Βροχή οι υποβαθμίσεις στην Ευρώπη
Έχασε η Γαλλία το "ΑΑΑ". Σταθερό το outlook της Γερμανίας. Σκουπίδια και τα κυπριακά ομόλογα. Βροχή οι υποβαθμίσεις από τον S&P.
Μετά από έναν μαραθώνιο αναμονής, οι υποβαθμίσεις των περισσότερων ισχυρών κρατών της ευρωζώνης από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's είναι γεγονός.
Η Γαλλία, όπως προεξοφλήθηκε από το υπουργείο οικονομικών της χώρας νωρίτερα, έχασε τελικά την άριστη αξιολόγηση της, και διαθέτει πλέον την ΑΑ+, ενώ παρελθόν το τριπλό Α είναι και για την Αυστρία. Οι προοπτικές και των δύο χωρών είναι αρνητικές, ενώ ειδικά για τη Γαλλία υπάρχουν πιθανότητες 30% για νέα υποβάθμιση μέσα στο 2012. Σε σταθερό διατηρεί το outlook της γερμανικής οικονομίας, όπως και την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητάς της στο ΑΑΑ.
Διπλή ήταν η υποβάθμιση για την Ισπανία, από ΑΑ- προηγουμένως σε Α πλέον, ενώ η Κύπρος υποβαθμίστηκε σε junk - σε ΒΒ+ από ΒΒΒ προηγουμένως - με αρνητικό το outlook. Η Ιταλία υποβαθμίστηκε σε ΒΒΒ+ από Α, η Μάλτα σε Α- από Α, η Πορτογαλία σε ΒΒ από ΒΒΒ-, η Σλοβενία από ΑΑ- σε Α+ και η Σλοβακία υποβαθμίστηκε από Α+ σε Α.
Ο οίκος επιβεβαίωσε την αξιολόγηση του Βελγίου, της Εσθονίας, της Φινλανδίας, της Ιρλανδίας, του Λουξεμβούργου και της Ολλανδίας.
Αναλυτικά οι νέες αξιολογήσεις και οι προοπτικές


Νωρίτερα το R ανέφερε: 

Ο S&P είχε θέσει σε καθεστώς πιστοληπτικής επιτήρησης με αρνητικό outlook 15 χώρες της ευρωζώνης από τον Δεκέμβριο. 


Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο συγκάλεσε ο Σαρκοζί 

Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο συγκάλεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, την ώρα που κυκλοφορούν πληροφορίες ότι ο οίκος Standard&Poor's πρόκειται να υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας, αφαιρώντας της το τριπλό Α. 
Στο Μέγαρο των Ηλυσίων προσήλθαν ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, ο υπουργός Οικονομίας Φρανσουά Μπαρουέν και η υπουργός Προϋπολογισμού Βαλερί Πεκρές 


Σόιμπλε: Μήπως υπερεκτιμάμε τους οίκους αξιολόγησης; 

Δεν θα πρέπει να "υπερεκτιμούνται" οι κρίσεις των οίκων αξιολόγησης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες ότι επίκειται η υποβάθμιση του αξιόχρεου πολλών χωρών της ευρωζώνης. 

"Είχαν ήδη γίνει νύξεις αυτού του είδους από τους οίκους αξιολόγησης. Καταλάβαμε τους τελευταίους μήνες ότι, δεν θα πρέπει να υπερεκτιμούμε τις αξιολογήσεις των οίκων αξιολόγησης", είπε ο Σόιμπλε, σύμφωνα με το γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι RTL. Οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού έγιναν στο περιθώριο μιας προεκλογικής συγκέντρωσης για τις τοπικές εκλογές στο Χένστετ-Ούλτσμπουργκ. 

"Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στις χώρες της ευρωζώνης. Αυτό δεν είναι κάτι το καινούριο και έχει φυσικά επιπτώσεις σε όλους μας", πρόσθεσε. 

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για το θέμα, στο περιθώριο ενός συνεδρίου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στο Κίελο, απάντησε ότι "δεν μπορεί να σχολιάσει, κάτι που δεν έχει συμβεί ακόμη". 

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's αναμένεται να ανακοινώσει αργότερα σήμερα ότι υποβαθμίζει της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Γαλλίας και άλλων χωρών της ευρωζώνης, όχι όμως και της Γερμανίας. 


http://www.reporter.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs