Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Σχεδόν 7 στα 10 νοικοκυριά έχουν κάνει περικοπές και στα τρόφιμα


Πάνω από 9 στα 10 νοικοκυριά υπέστησαν μείωση των εισοδημάτων τους το 2011 και αντίστοιχος αριθμός αναμένει περαιτέρω συρρίκνωση το 2012, ενώ σχεδόν 8 στα 10 νοικοκυριά αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρές δυσκολίες στην κάλυψη των αναγκών και 6 στα 10 πρέπει να κάνουν δραστικές περικοπές προκειμένου να καλύψουν τα απολύτως απαραίτητα.

Το σημερινό εισόδημα δεν επαρκεί ούτε για κάλυψη των αναγκαίων για το 13%
Η δραματική αυτή κατάσταση αποτυπώνεται σε σχετική έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματοβιοτέχνες - έμποροι) σε 601 νοικοκυριά στην Αττική το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.
Συγκεκριμένα το 91,2% των νοικοκυριών είχαν σημαντική μείωση των εισοδημάτων το 2011, ενώ ο μέσος όρος του οικογενειακού εισοδήματος σε σχέση με 12 μήνες πριν καταγράφεται στο 30%. Ποσοστό 78% αντιμετωπίζει πλέον σοβαρές δυσκολίες στην κάλυψη των αναγκών με αποτέλεσμα να καταφεύγει σε δραστικές περικοπές στην κατανάλωση, αλλά και σε μείωση των καταθέσεων. Μάλιστα πάνω από 13% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι το σημερινό εισόδημα δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη των αναγκαίων, ενώ 68% δήλωσε ότι έχει κάνει περικοπές μέχρι και στα είδη διατροφής.
Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για τα νοικοκυριά με μηνιαίο εισόδημα έως 1.000 ευρώ: σχεδόν 9 στα 10 νοικοκυριά με αυτό το εισόδημα έχουν προχωρήσει σε περικοπές δαπανών για ένδυση-υπόδηση, εστιατόρια - ταβέρνες κι καφέ - μπαρ - σινεμά κ.λπ., αλλά παράλληλα πάνω από 7 στα 10 προχώρησε σε περικοπές και στα είδη διατροφής, στη θέρμανση, στους λογαριασμούς του σπιτιού και στη μετακίνηση. Παρεμφερής είναι η εικόνα και για τα νοικοκυριά με μηνιαίο εισόδημα έως 2.000 ευρώ, ενώ για τα μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα από 2.000 και πάνω οι περικοπές σε θέρμανση και λογαριασμούς του σπιτιού αφορούν περίπου 4 στα 10 νοικοκυριά και 6 στα 10 στην μετακίνηση.
Από την καταγραφή αυτή, η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει και τις απώλειες των αντίστοιχων επαγγελματικών κλάδων και ιδιαίτερα σε ένδυση - υπόδηση, τρόφιμα και μαζική εστίαση.
Επίσης τα μισά περίπου νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην κάλυψη των καθημερινών βασικών αναγκών απευθύνθηκαν περισσότερο στη βοήθεια φίλων και συγγενών και μόνο 3,7% στράφηκε προς τον τραπεζικό δανεισμό αντικατοπτρίζοντας, σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, τη δυσπιστία της κοινής γνώμης απέναντι στα τραπεζικά ιδρύματα.
Στο πλαίσιο αυτό η συντριπτική πλειοψηφία αντιτίθεται στο ενδεχόμενο ενιαίου ΦΠΑ 18%-19% καθώς θα οδηγούσε σε αύξηση τον χαμηλό συντελεστή 13% που θα επιβάρυνε αυτόματα πολλά είδη πρώτης ανάγκης και κυρίως τα είδη διατροφής, επιφέροντας μεγάλες δυσκολίες στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Την ίδια στιγμή η ακρίβεια στην αγορά καλά κρατεί, ενώ στα ύψη έχουν εκτοξευτεί και οι δαπάνες για τη θέρμανση. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ την περίοδο Δεκέμβριος 2010 - Δεκέμβριος 2011 το πετρέλαιο θέρμανσης αυξήθηκε κατά 25,3% και το φυσικό αέριο κατά 39,2%. Το ίδιο διάστημα αυξήσεις προκύπτουν και σε βασικά είδη διατροφής: +11,5% στα νωπά λαχανικά, +7,7% στα φρούτα, +22,9% στη ζάχαρη, +9,6% στον καφέ, +8,2 στους χυμούς φρούτων κ.ά. Σημαντικές αυξήσεις καταγράφονται και στα τέλη κυκλοφορίας - διόδια (9,9%), στα ασφάλιστρα μεταφορών (4,5%), στις αστικές συγκοινωνίες (30%) και στα νοσοκομεία και τις κλινικές (8,5%).

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=662748
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs