«Παράνομη» θα είναι μια συμφωνία που θα υπογραφεί μόνον από τα μέλη της Eυρωζώνης, κρίνουν οι νομικές υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με άρθρο του σημερινού Spiegel. Όπως τονίζεται, η η συμφωνία των 17 κρατών-μελών της Ευρωζώνης και των υπολοίπων κρατών-μελών της ΕΕ, με εξαίρεση τη Βρετανία, για την προώθηση βαθύτερης δημοσιονομικής ενοποίησης προσκρούει σε ορισμένα θεσμικά και νομικά εμπόδια. Πάντως, οι επενδυτές δεν πείστηκαν ότι με τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ΕΕ την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευής θα αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης χρέους, με αποτέλεσεμα να κινούνται σήμερα πτωτικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το ευρώ.Κατά το σκεπτικό των νομικών υπηρεσιών της Ε.Ε., η ρύθμιση της λειτουργίας της νομισματικής ένωσης προβλέπεται αναλυτικά στη συνθήκη της Λισαβόνας, επομένως οι αναθεωρήσεις αυτών των ρυθμίσεων θα πρέπει να γίνουν εντός του ιδίου νομικού πλαισίου και με διαδικασίες που απαιτούν ομοφωνία.
Κατά την άποψή τους, το μόνο που μπορεί με ασφάλεια να γίνει, είναι μια «πολιτική δήλωση προθέσεων», η οποία όμως δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, ενώ μπορεί να ανακληθεί από μια επόμενη κυβέρνηση της χώρας που αρχικά την είχε συνυπογράψει.
Εκτός αυτού, πολλές χώρες-μέλη της ευρωζώνης ή και μη μέλη εξετάζουν αν το συνταγματικό τους πλαίσιο ή η πολιτική συγκυρία υπαγορεύουν τη διενέργεια δημοψηφίσματος.
Για την κυβέρνηση της Ιρλανδίας, για παράδειγμα, το θέμα είναι ασαφές και ο πρωθυπουργός της χώρας ζήτησε να συμβουλευτεί τον Γενικό Εισαγγελέα, πριν κάνει οποιαδήποτε δήλωση.
Στην Ολλανδία, ενώ, κατά δήλωση του πρωθυπουργού Μ. Ρούττε, δεν υπάρχει συνταγματική υποχρέωση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, το γεγονός ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση μειοψηφίας και ότι στα ευρωπαϊκά θέματα χρειάζεται την υποστήριξη του Εργατικού κόμματος, δημιουργεί μια ατμόσφαιρα ασάφειας, ιδιαίτερα καθώς οι Πράσινοι και άλλα αριστερά κόμματα ζητούν δημοψήφισμα.
Στην Αυστρία επίσης, αξιωματούχοι της κυβέρνησης σημείωσαν πως η θέσπιση της δημοσιονομικής ένωσης απαιτεί δημοψήφισμα, ενώ ανάλογες τάσεις, υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος, υπάρχουν σε πολλές χώρες μη μέλη της ευρωζώνης.
Όπως για παράδειγμα στη Ρουμανία, όπου απαιτείται κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 2/3 και δημοψήφισμα, στη Δανία, όπου οι κυβερνητικοί εταίροι ζήτησαν δημοψήφισμα,, στη Λετονία, όπου η κυβέρνηση δεν έχει αυτοδυναμία και η αντιπολίτευση ζητά δημοψήφισμα, στη Φινλανδία το θέμα εξετάζεται, ενώ τέλος στη Τσεχία υπάρχει η συνταγματική δέσμευση της επικύρωσης από τον Πρόεδρο Βάτσλαβ Κλάους, ο οποίος εκτιμάται ότι θα καθυστερεί να βάλει την υπογραφή του παίζοντας με τα νεύρα της ΕΕ, αλλά και του κόσμου ολόκληρου.
«Λυπάται» ο Όλι Ρεν για το βρετανικό «όχι»
Στο μεταξύ, επίτροπος της ΕΕ για θέματα οικονομικής και νομισματικής πολιτικής Όλι Ρεν εξέφρασε τη Δευτέρα τη λύπη του για την απόφαση της Βρετανίας να απέχει από τη νέα δημοσιονομική συμφωνία της Ε.Ε., τονίζοντας ότι στη Βρετανία αρμόζει να βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης και όχι στο περιθώριο.
«Λυπάμαι πολύ που το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ήταν πρόθυμο να εγκρίνει το νέο δημοσιονομικό πακέτο. Λυπάμαι τόσο για την Ευρώπη και τον τρόπο που αντιμετωπίζει την κρίση, όσο και για τους Βρετανούς πολίτες και τις προοπτικές τους», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε: «Θέλουμε μια ισχυρή και εποικοδομητική Βρετανία στην Ευρώπη και θέλουμε η Βρετανία να βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης και όχι στο περιθώριο».
«Εάν αυτή η κίνηση αποσκοπούσε στο να αποφύγουν οι τραπεζίτες και οι χρηματοπιστωτικές εταιρίες του City τους ρυθμιστικούς κανόνες, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Πρέπει να αντλήσουμε όλοι διδάγματα από τη συνεχιζόμενη κρίση και να βοηθήσουμε στην επίλυσή της και αυτό αφορά και τον χρηματοπιστωτικό κλάδο».
Πτώση για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το ευρώ
Πτωτικά κινούνται σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το ευρώ, καθώς οι επενδυτές δεν πείστηκαν ότι με τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ΕΕ την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευής θα αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης χρέους. «Το παράδειγμα προηγούμενων συνόδων κορυφής της ΕΕ φαίνεται να επαναλαμβάνεται. Οι τιμές αυξάνονται πριν από τη σύνοδο κορυφής, για να καταρρεύσουν μετά από αυτή», δήλωσε στο Reuters στέλεχος της γερμανικής τράπεζας Helaba.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών FTSEurofirst 300 κατέγραφε απώλειες 1,22% το μεσημέρι, διευρύνοντας τις ζημιές που είχε από το άνοιγμα των αγορών.
Η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε στα 1,3291 δολάρια, σημειώνοντας απώλειες 0,67%. Στην υποχώρηση του ευρώ συνέβαλε, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η μείωση του βασικού επιτοκίου του στο 1% από 1,25%, την οποία αποφάσισε η ΕΚΤ την περασμένη Πέμπτη.
Η απογοήτευση των επενδυτών για τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής αντανακλώνται και στη διεύρυνση των spreads (της διαφοράς των αποδόσεων) μεταξύ των γερμανικών ομολόγων και των ομολόγων άλλων χωρών της Ευρωζώνης. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου μειώθηκε κατά 7 μονάδες βάσης (7 εκατοστά της ποσοστιαίας μονάδας) στο 2,08%, ενώ η απόδοση του διετούς γερμανικού ομολόγου υποχώρησε στο 0,29% που είναι λίγο πάνω από το χαμηλό - ρεκόρ του 0,265%. Η απόδοση των ιταλικών ομολόγων αυξήθηκε κατά 17 μονάδες βάσης στο 6,53% και των αντίστοιχων ισπανικών κατά 15 μονάδες βάσης στο 5,90%. Το spread των 10ετών γαλλικών ομολόγων αυξήθηκε κατά 6 μονάδες βάσης στις 118 μονάδες βάσης (1,18%) και των αντίστοιχων αυστριακών τίτλων αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης στις 110 μονάδες βάσης.
Το αρνητικό κλίμα στις αγορές ενέτεινε η απαισιόδοξη για το μέλλον της Ευρωζώνης έκθεση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's. «Το κοινό ανακοινωθέν (σ.σ.: της συνόδου κορυφής) περιλαμβάνει λίγα νέα μέτρα και δεν αλλάζει την άποψή μας ότι συνεχίζουν να αυξάνονται οι κίνδυνοι για τη συνοχή της Ευρωζώνης», αναφέρει ο οίκος σε εβδομαδιαία έκθεσή του, στην οποία επαναλαμβάνει ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2012 θα ολοκληρώσει την αναθεώρηση των αξιολογήσεων του χρέους των χωρών της ΕΕ.
Οι επενδυτές είναι σε αναμονή του αποτελέσματος των επαναξιολογήσεων του χρέους 15 χωρών της Ευρωζώνης από τον οίκο Standard & Poor's, με ενδεχόμενο την υποβάθμισή του. Η αναθεώρηση του οίκου θα ολοκληρωθεί, σύμφωνα με ανακοίνωσή του «όσο το δυνατό συντομότερα» μετά τη σύνοδο κορυφής. Σε σημερινές του δηλώσεις, ο επικεφαλής οικονομολόγους του οίκου Ζαν-Μισέλ Σιξ τόνισε ότι «ο χρόνος εξαντλείται» για την επίλυση των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η κρίση χρέους και ίσως χρειάζεται «ένα ακόμη σοκ» ώστε να προχωρήσει στη λήψη των αναγκαίων μέτρων. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής σηματοδοτούν μια σημαντική κίνηση για την επίλυση των προβλημάτων, ωστόσο εκτιμά πως μπορεί να συμβεί ακόμα ένα σοκ στην αγορά. «Ένα παράδειγμα θα ήταν ενδεχόμενες δυσκολίες που θα αντιμετώπισε κάποια μεγάλη τράπεζα της Γερμανίας, κάτι που θα φανέρωνε σε όλους ότι η Γερμανία δεν έχει ανοσία στη μετάδοση της κρίσης».
Όσον αφορά την κίνηση της S&P την περασμένη εβδομάδα, να θέσει σε creditwatch 15 χώρες της Ευρωζώνης, επισήμανε πως επιθυμία του οίκου ήταν να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα για τους κινδύνους ύφεσης που αντιμετωπίζει η Νομισματική Ένωση.
http://tvxs.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.