Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

JPMorgan: H Ελλάδα θα μπει σε έναν νέο γύρο αναδιάρθρωσης του χρέους μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου 2012


Βροχή ερωτήσεων δέχεται από τους πελάτες της τις τελευταίες ημέρες η JP Morgan, σχετικά με την διάλυση ή όχι της ευρωζώνης, με τις πιο κοινές ερωτήσεις να είναι οι εξής : Πώς μπορεί να γίνει η διάλυση της ευρωζώνης, ποιά θα είναι τα νέα νομίσματα, πώς θα γίνει πρακτικά η αντικατάσταση του ευρώ, ποιές είναι οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο και κυρίως, ποιά είναι τα σενάρια για το 2012.
Ο διεθνής οίκος λοιπόν σε σημείωμα που εέστειλε τους πελάτες της, σημειώνει ότι οι πιθανότητες διάλυσης της ευρωζώνης είναι χαμηλές, ωστόσο την ερχόμενη άνοιξη θα ενταθεί και πάλι η σεναριολογία, κυρίως λόγω του δεύτερου haircut, που αναμένεται για τα ελληνικά ομολογα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της JPMorgan, John Normand και Arindam Sandilya, δεδομένου ότι η μείωση του μεγέθους της ευρωζώνης προϋποθέτει να υπάρχει και οικονομική ύφεση για την περιοχή, οι πιθανότητες να φύγουν μία ή περισσότερες χώρες είναι στο 10% έως 20%, με την πιθανότητας μίας γενικευμένης διάλυσης της ευρωζώνης να διαμορφώνεται κάτω του 5%.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, τα σενάρια διάλυσης της ευρωζώνης θα αυξηθούν σημαντικά φέτος την άνοιξη, αφού η Ελλάδα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υποβληθεί σε έναν νέο δεύτερο γύρο αναδιάρθρωσης του χρέους της, μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου 2012. Σε περίπτωση που η Ελλάδα μονομερώς αθετήσει τις οφειλές προς τους επίσημους πιστωτές της (τις κυβερνήσεις ) – το δάνειο δηλαδή των 110 δισ. ευρώ της ΕΕ / ΔΝΤ, εκ των οποίων τα 65 δισ. ευρώ έχουν εκταμιευθεί - η χώρα θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι παραβιάζει την αλληλεγγύη που οφείλει να υπάρχει στην Ένωση, βάσει της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Αν και δεν είναι σαφές εάν οι αρχές αυτές της αλληλεγγύης θα αρκούσαν νομικά για να βγει μια χώρα από το ευρώ, η πολιτική πίεση για την έξοδό της θα ήταν τεράστια, οδηγώντας στη συνέχεια σε απρόβλεπτα ποσά φυγής κεφαλαίων και σε hedging, καθώς οι επενδυτές και οι εταιρείες θα ξανασκεφτούν τον κίνδυνο που συνδέεται με την έκθεση στην Ευρώπη.

Όπως πάντως τονίζει η JP Morgan, μια περαιτέρω υποτίμηση τoυ χρέους του ιδιωτικού τομέα, ένα δέυτερο haircut στα ελληνικά ομόλογα δηλαδή, δεν αναμένεται πάντως να προκαλέσει πιέσεις για την απομάκρυνση της Ελλάδας από το ευρώ.


http://www.reporter.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs