Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

H Eλλάδα στενάζει στα ενεχυροδανειστήρια



Σε τιμές πολύ χαμηλότερες από τις τρέχουσες αξίες των πολύτιμων μετάλλων.
Τη στιγμή που τα "έτοιμα" στα γκισέ των τραπεζών κοντεύουν να τελειώσουν, εντυπωσιακή αύξηση παρουσιάζει η στροφή του καταναλωτικού κοινού στα ενεχυροδανειστήρια που έχουν "ξεφυτρώσει" στην ελληνική αγορά προς άντληση ρευστότητας και "ζεστού χρήματος". 

Πρόκειται για καταστήματα ανταλλαγής πολύτιμων αντικειμένων, συνήθως κοσμημάτων, στα οποία προσφεύγουν καθημερινά ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές, αναζητώντας χρήματα μέσω ενός άλλου, "εναλλακτικού" τρόπου εν μέσω οικονομικής κρίσης. 

Τα καταστήματα ανταλλαγής τιμαλφών αντικειμένων ξεπετάγονται σαν μανιτάρια σε κάθε γειτονιά της Αθήνας και όχι μόνο... Το φαινόμενο έχει εξαπλωθεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο Κρήτης. Τόση μεγάλη είναι η ανταπόκριση του καταναλωτικού κοινού, που διαφημίσεις σχετικά με πληροφορίες που αφορούν τα εν λόγω καταστήματα, πχ. διεύθυνση, τηλέφωνο κ.α. "φιλοξενούνται" και στο διαδίκτυο. 

Οι τιμές στις οποίες γίνονται οι ανταλλαγές των αντικειμένων στα ενεχυροδανειστήρια κυμαίνονται πολύ πιο κάτω από τις τρέχουσες αξίες των πολύτιμων μετάλλων με σκοπό την αποκόμιση κέρδους και από την πλευρά του ενεχυροδανειστή. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο γραμμάριο αντιστοιχούν 18 με 20 ευρώ. 

Σε ορισμένες περιπτώσεις - και μάλιστα όχι σπάνιες - οι ενεχυροδανειστές αφαιρούν ακόμα και το τζάμι από το προς ανταλλαγή ρολόϊ, προκειμένου η μέτρηση να γίνεται επί της καθαρής τιμής του χρυσού. 

Σύμφωνα, πάντως, με παράγοντες της εν λόγω αγοράς, η ανταλλαγή αφορά κυρίως παλιά χρυσαφικά και οικογενειακά κειμήλια και όχι τόσο ακριβά ρολόγια. 

Οι διαστάσεις που έχει λάβει η ανταλλαγή τιμαλφών αντικειμένων είναι τέτοια, ώστε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία προτρέπει τους καταναλωτές να προσφεύγουν στα ενεχυροδανειστήρια με ιδιαίτερη προσοχή. 

Για να μην πέσουν θύματα απάτης, η Γραμματεία προτρέπει τους πολίτες να προβαίνουν μόνοι τους σε μια αρχική, ανεξάρτητη εκτίμηση της αξίας των κοσμημάτων τους πριν τα πουλήσουν, ζυγίζοντάς τα στο σπίτι ή απευθυνόμενοι σε έγκυρους εκτιμητές. 

Έπειτα, αφού ενημερωθούν και για την τρέχουσα τιμή πώλησης του χρυσού, θα πρέπει να απευθύνονται μόνο σε αξιόπιστα καταταστήματα και ενεχυροδανειστήρια, ανέφερε η Γραμματεία σε δελτίο τύπου. 

Οι καταναλωτές θα πρέπει να επιλέξουν την επιχείρηση για την πώληση, αποφεύγοντας αυτές που υπόσχονται ιδιαίτερα υψηλές τιμές αγοράς ή επιχειρήσεις των οποίων η αγορά πολύτιμων μετάλλων δεν αποτελεί την κύρια απασχόληση", ανέφερε η Γραμματεία, της οποίας προΐσταται το υπουργείο Εργασίας που είδε πρόσφατα το ποσοστό ανεργίας να εκτοξεύεται σε επίπεδα άνω του 18% καθώς η χώρα διανύει το τέταρτο έτος ύφεσης. 

Διαφημίσεις εταιριών που αγοράζουν χρυσό σε "τιμές καλύτερες της διεθνούς αγοράς" κατακλύζουν τους δρόμους και τα μέσα ενημέρωσης και τα καταστήματά τους φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας. 

Το ΣΔΟΕ ερευνά τουλάχιστον μία περίπτωση εταιρίας με καταστήματα αγοράς χρυσού που στις αποθήκες της βρέθηκαν 490 πλάκες ασημιού και 135 κιλά χρυσού χωρίς παραστατικά έγγραφα. 

Η Γραμματεία προτρέπει τους πολίτες να συμβουλεύονται ή να προσφεύγουν στο Ελληνικό Κέντρο Αργυροχρυσοχοΐας που παρέχει υπηρεσίες εκτίμησης πολύτιμων μετάλλων. Το κέντρο είναι ο <<επίσημος>> κρατικός εκτιμητής του οικογενειακού χρυσού, και αποτελεί υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. 

Σταυρούλα Μαλαίνου 
stmalainou@reporter.gr

http://www.reporter.gr/
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs