Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Το Μνημόνιο της χρεωκοπίας και ο άλλος δρόμος




Του Πάνου Τριγάζη*





(Εκδόσεις Α. Α. ΛΙΒΑΝΗΣ, σελ. 605)

Ο Νότης Μαριάς είναι καθηγητής θεσμών της Ε.Ε. στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει κάνει λαμπρές σπουδές στο εξωτερικό και έχει διατελέσει ειδικός επιστημονικός συνεργάτης στο Ευρωκοινοβούλιο και στο ΥΠΕΞ. Παράλληλα, έχει αναπτύξει πλούσια πολιτική δράση στον χώρο της Αυτοδιοίκησης ως στέλεχος του ΠΑΣΟΚ παλαιότερα και της κίνησης «Αττική Συνεργασία - Όχι στο Μνημόνιο» την τελευταία διετία.
Οι παρεμβάσεις του εναντίον του Μνημονίου και των καταστροφικών συνεπειών του τον έχουν καταστήσει βασικό εκπρόσωπο των δυνάμεων που αποδεσμεύονται προς τα αριστερά από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, ερχόμενες σε ρήξη με τη νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη του.
Το βιβλίο του, με τίτλο «Το Μνημόνιο της Χρεωκοπίας και ο Άλλος Δρόμος - πειραματόζωον η Ελλάς», είναι μια επιστημονικά τεκμηριωμένη εργασία, εξαιρετικά ενημερωτική για τις πραγματικότητες της σημερινής Ε.Ε. και τις επιλογές των κυρίαρχων δυνάμεων, που έχουν οδηγήσει στη σημερινή βαθιά και πολυδιάστατη κρίση στην Ευρωζώνη. Αποτελεί ένα δριμύ «κατηγορώ» κατά των δυνάμεων αυτών της Ε.Ε. και της νεοφιλελεύθερης επιδρομής τους σε βάρος των δικαιωμάτων των λαών και χωρών του Νότου της Ευρώπης.
Με ατράνταχτα επιχειρήματα, ο συγγραφέας αποδεικνύει ότι δεν ήταν αναπόφευκτο το Μνημόνιο, κατηγορεί την κυβέρνηση τον Γ.Α.Παπανδρέου για προαποφασισμένη προσφυγή στο ΔΝΤ. Υποστηρίζει ότι η Ελλάδα μπορούσε να αξιοποιήσει τη ρήτρα αλληλεγγύης του άρθρου 122 παρ. 2 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να λάβει ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Επισημαίνει ότι, ενώ η κυβέρνηση μπορούσε να δανειστεί το ποσό των 53 δισ. ευρώ, το πρώτο τρίμηνο του 2010 και να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες για όλο το 2010, δεν αξιοποίησε αυτή τη δυνατότητα. Διατυπώνει τεκμηριωμένα την άποψη ότι η δημοσιονομική εκτροπή της χώρας μας δεν οφείλεται στους μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου, όπως ήθελε να μας πείσει η κυβέρνηση και τα «παπαγαλάκια» της. Επίσης, υπενθυμίζει την πρότασή του για την ίδρυση τράπεζας ειδικού σκοπού από την Ελλάδα που θα μπορούσε να δανείζεται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ακόμα, ο Νότης Μαριάς αναλύει τα προβλήματα δημοκρατίας που έχουν δημιουργήσει οι μνημονιακές πολιτικές, με την υποβάθμιση της Βουλής και τις παραβιάσεις του Συντάγματος.
«Στην εποχή του Μνημονίου και του κοινωνικού Αρμαγεδδώνα» -γράφει (σελ. 598)- «οι πολίτες της χώρας μας έχουν πλέον συνειδητοποιήσει ότι η κυβέρνηση και η πλειοψηφία της Βουλής παραβιάζουν συνεχώς το Σύνταγμα και ενεργούν για τη διασφάλιση των συμφερόντων των δανειστών».

Για ένα αντιμνημονιακό κοινωνικό μέτωπο εξουσίας

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το τελευταίο μέρος του βιβλίου του Νότη Μαριά (σελ. 599-605), όπου προτείνει τον άλλο δρόμο για την απαλλαγή του ελληνικού λαού από τα μνημονιακά δεινά. Προτείνει τη δημιουργία ενός αντιμνημονιακού κοινωνικού μετώπου εξουσίας, για την αντιμετώπιση της «νέας εξάρτησης» στη βάση ενός «συνταγματικού πατριωτισμού». Κατά την άποψη του Ν. Μαριά το μίνιμουμ εκλογικό πρόγραμμα του μετώπου εξουσίας θα μπορούσε να είναι το ακόλουθο:

«1. Ακύρωση της Δανειακής Σύμβασης Ελλάδας-κρατών Ευρωζώνης-ΔΝΤ, του Μνημονίου και όλων των νόμων και διοικητικών πράξεων που έχουν εκδοθεί σε εφαρμογή του Μνημονίου και της Δανειακής Σύμβασης.
2. Ακύρωση του επονείδιστου δημόσιου χρέους που ανέρχεται τουλάχιστον στα δύο τρίτα του συνολικού δημόσιου χρέους και βαθύ «κούρεμα» του υπόλοιπου δημόσιου χρέους.
3. Εφαρμογή της αρχής της «κοινωνικής προτίμησης» για τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία προκειμένου να μην υποστούν καμία οικονομική ζημιά.
4. Άμεση και αποτελεσματική διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου.
5. Δίκαιη ανακατανομή του παραγόμενου κοινωνικού πλούτου, παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, προστασία των δημόσιων αγαθών και του κοινωνικού κράτους, ανάπτυξη της αλληλέγγυας κοινωνικής οικονομίας.
6. Συντακτική συνέλευση για θέσπιση νέου Συντάγματος με βάση τις αρχές της άμεσης δημοκρατίας.
7. Κατοχύρωση της ΑΟΖ και της διεθνούς ουδετερότητας της πατρίδας μας.
8. Παραδειγματική τιμωρία όσων έχουν παραβιάσει το Σύνταγμα και τους νόμους».

* Ο Πάνος Τριγάζης είναι υπεύθυνος του Τμήματος εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΝ


http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=656544
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs